Ποιο Χρώμα Κρόκου Είναι Υγιές και Ωφέλιμο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το χρώμα στον κρόκου ενός αυγού, λέει πολλά για την υγεία των κοτόπουλων που το έκαναν. Επίσης καθορίζει και πόσο υγιή και ωφέλιμα για την δική μας υγεία είναι τα αυγά που τρώμε, είτε ως πρωινό, είτε ως μεσημεριανό, μάτια ή ομελέτα κλπ.

Καθημερινά, αγοράζουμε αυγά από τα μάρκετ, αλλά πόσο «καλά» είναι; Το χρώμα του κρόκου που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όταν τα σπάμε, είναι αυτό που πρέπει;

Οι περισσότερες από τις όρνιθες στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ή και σε όλη τους τη ζωή δεν βλέπουν καν τον ήλιο. Είναι κλεισμένες επί 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, σε ένα κλουβί. Ούτε η «εγχώρια παραγωγή» δεν εγγυάται ότι η κότα τριγυρνάει στην αυλή. Αν θέλετε να είστε βέβαιοι, δείτε το χρώμα του κρόκου για να καταλάβετε πόσο υγιής είναι μία κότα αλλά και πόσο υγιές είναι το αυγό που τρώτε.

Τα περισσότερα αυγά που αγοράζονται στο κατάστημα έχουν έναν κρόκο στη μέση με ένα λεπτό, χλωμό κίτρινο κρόκο. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα δεν τρώει υγιεινά.

Αν και φαίνεται παράξενο, το παχύ σκούρο πορτοκαλί χρώμα του κρόκου είναι ένα από τα καλύτερα. «Οι κότες ελευθέρας βοσκής έχουν την ευκαιρία να τρώνε περισσότερο χρωστικές ουσίες, και αυτές οι χρωστικές μεταφέρονται στον κρόκο,» λέει ο Δρ Hilary Shallo Thesmar, διευθυντής των προγραμμάτων ασφάλειας τροφίμων του Κέντρου Διατροφής Αυγών (ENC – Egg Nutrition Center).

Ενώ μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες και λίπος) παραμένουν το ίδιο ανεξάρτητα από το χρώμα του κρόκου, το πιο σκούρο χρώμα του κρόκου δείχνει την παρουσία ξανθοφύλλης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή της κότας.

Οι ξανθοφύλλες βρίσκονται στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και τα λάχανα, καθώς και σε κολοκυθάκια, μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ συγκεντρωμένα σε σπόρους λιναριού και σε φύκια της θάλασσας.

Τελικά, τρώγοντας αυγά ελευθέρας βοσκής, ένας άνθρωπος παίρνει περισσότερη βιταμίνη Α, D και Ε και σε μορφή που μπορεί να είναι πιο εύκολη στη χρήση. Επιπλέον, ένα υγιές αυγό είναι πλουσιότερο σε βήτα-καροτένιο και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

healthylifetricks.com Μετάφραση-Απόδοση diadrastika