Καλλιτεχνική απεικόνιση από Roy Snyder στο Pixabay

Ο πόλεμος στο έπος Μαχαμπαράτα αφάνισε τον Μινωικό πολιτισμό. Σκέψεις.

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο νόησης, δημιουργικής σκέψης και γραφής

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να ακούγονται απίστευτα και εξωφρενικά. Αλλά μερικές φορές, φαίνεται πως κάποια δεδομένα, μπορεί να συνυπήρξαν και απλά δεν το είχαμε προσέξει ή δεν το είχαμε σκεφτεί. Έκανα, λοιπόν, κάποιες σκέψεις που προσπαθούν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: Θα μπορούσε ο πόλεμος που περιγράφεται στο ινδικό έπος «Μαχαμπαράτα» να εξαφάνισε τον Μινωικό πολιτισμό; Μα, θα μου πείτε – και θα έχετε δίκιο – ότι ο Μινωικός Πολιτισμός και η καταστροφή του είναι πραγματικό και ιστορικό γεγονός, ενώ το περιεχόμενο στο έπος Μαχαμπαράτα περιγράφει ιστορίες που ανήκουν στην ινδική μυθολογία. Χμ… Κι αν υποθετικά δεχτούμε ότι κάποια πράγματα δεν είναι μυθολογία; Έστω, λοιπόν, ότι τόσο το ινδικό έπος όσο και κάποια στοιχεία από την ελληνική μυθολογία αποτελούν ιστορικά γεγονότα ενός πολύ μακρινού παρελθόντος. Μόνο έτσι μπορούν να έχουν νόημα τα παρακάτω, με τις σκέψεις να ακροβατούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις εικασίες.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική Ανατροπή για Κνωσό και Μινωικό Πολιτισμό

Ο πόλεμος της Μαχαμπαράτα – Στην Ινδία, το υπέροχο βιβλίο Μαχαμπαράτα, περιγράφει έναν πόλεμο ανάμεσα σε Γη και και ουρανό. Σήμερα θα μπορούσαμε να τον περιγράψουμε ως ένα Αρχαίο Πόλεμο των Άστρων, αφού βάση των κειμένων, θα πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν όπλα που στις μέρες μας θα τα χαρακτηρίζαμε ως ατομικά ή πυρηνικά. Ιπτάμενα οχήματα κατέστρεφαν ολόκληρες πόλεις και σκότωναν με φρικιαστικό τρόπο ανθρώπους από τον ουρανό.

Μινωικός Πολιτισμός – Στην Κρήτη, υπήρξε και άνθισε ένα καταπληκτικός πολιτισμός: ο Μινωικός. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με τα κείμενα, υπήρξε παράλληλα και ο Δαίδαλος με τον Ίκαρο. Και οι δύο πειραματίζονταν στην χρήση ατομικών πτητικών μηχανών. Αυτό προφανώς έγινε πολύ παλιά, πολύ παλαιότερα από την ξαφνική καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού. Ενδεχομένως αργότερα, η τεχνολογία των ιπτάμενων οχημάτων να αναπτύχτηκε ή και να εξελίχθηκε περισσότερο. Εξάλλου, ο μυθικός Τάλως, ήταν μία ήδη πολύ εξελιγμένη τεχνολογία: ένα τεράστιο ρομπότ που διέτρεχε όλη την Κρήτη τρεις φορές την ημέρα και την φρουρούσε.

Ουράνιος Πόλεμος αφάνισε τον Μινωικό Πολιτισμό;

Η καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού αποδίδεται στην έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Αρχικά, αυτή η έκρηξη υπολογίστηκε περί το 1450 π.Χ. Σήμερα θεωρείται πιθανό να έγινε κάπου μεταξύ 1627 και 1600 π.Χ. Ωστόσο, νεότερα στοιχεία και υποθέσεις δείχνουν πως είναι πολύ πιθανό να μην αφανίστηκε από την ηφαιστειακή τέφρα της έκρηξης, αλλά ούτε από το τσουνάμι που προκλήθηκε.

Διαβάστε επίσης: Η Μινωική Αστάρτη «Ξεκλειδώνει» το Δίσκο της Φαιστού

Ο πόλεμος που περιγράφεται στην Μαχαμπαράτα αρχικά υπολογίστηκε γύρω στο 3000 π.Χ. Νεότερα αρχαιολογικά στοιχεία τον τοποθετούν κάπου στα 1400 π.Χ. Φυσικά, πολύ νεότερες έρευνες μπορεί να τον τοποθετήσουν σε άλλη χρονολογική περίοδο. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας τους αστερισμούς που αναφέρονται καθώς και διάφορα μυθολογικά στοιχεία, ίσως, να φτάναμε πολύ παλιά, ακόμα και 27.000 χρόνια πριν. Παραδόξως, το ίδιο ισχύει και για τον Μινωικό πολιτισμό. Ενδεχομένως, λοιπόν, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο αυθαίρετο συμπέρασμα, ότι οι δύο πολιτισμοί σχεδόν συνυπήρξαν, χρονολογικά.

Δηλαδή, ο πόλεμος των άστρων των Ινδών και ο Μινωικός πολιτισμός έγιναν σε περίπου ίδιες χρονικές περιόδους, κάπου ανάμεσα στο 1450 και 1600 π.Χ., ή περίπου πριν 25 με 27.000 χρόνια, σύμφωνα με πιο ευφάνταστες έρευνες. Κι αν πράγματι συνυπήρξαν το ίδιο χρονικό διάστημα; Πόσο απίθανο θα ήταν μέσα σε αυτή τη συνοχή αλμάτων σκέψης να κάνουμε μία ακόμα: ότι κάποια ιπτάμενα οχήματα των Ινδών να «ξέφυγαν» από την περιοχή τους και να έφτασαν προς την Κρήτη; Μήπως να έγινε κάποια απευθείας επίθεση στους Μινωίτες;

Αν θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο, τότε οι Μινωίτες δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια – είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση – οπότε πιθανά μινωικά αντιαεροπορικά καταδίωξαν τα ινδικά. Είναι δε πιθανό τα ινδικά αεροσκάφη να έριξαν κατά λάθος ή εσκεμμένα βόμβες ικανές να «γαργαλίσουν» το ηφαίστειο της Σαντορίνης, με αποτέλεσμα να προκάλεσαν την έκρηξή του και το τσουνάμι που θεωρητικά κατέστρεψε τον Μινωικό Πολιτισμό. Μαζί του θα πρέπει να χάθηκαν και άλλοι νησιώτικοι πολιτισμοί που βρίσκονταν στο Αιγαίο και περίπου στην ίδια χιλιομετρική ακτίνα Σαντορίνης-Κρήτης με τα «απόνερα» των καταστροφών να φτάνουν, ίσως, ως την Αίγυπτο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε σχετικά: Η Σαντορίνη «Έστειλε» τις 10 Πληγές του Φαραώ, όχι ο Θεός, με βάση νέες έρευνες

Αλλά όπως είπαμε αρχικά, πρόκειται για σκέψεις και εικασίες – κι αυτές δεν χωρούν στον αυστηρό κόσμο των αντίστοιχων επιστημονικών κλάδων. Μόνο στον κόσμο της ελεύθερης σκέψης και της τολμηρής φαντασίας θα μπορούσαν κάποιες από τις παραπάνω σκέψεις να συσχετίζονται ή ακόμα και να ευσταθούν και, ίσως-ίσως θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν και να εξηγήσουν διάφορα παράξενα ευρήματα σε Κρήτη, Σαντορίνη, Ινδία και αλλού που μοιάζουν να «φωτογραφίζουν» έναν αρχαίο πυρηνικό πόλεμο. Αλλά ποιος λογικός άνθρωπος και επιστήμονας, θα δεχόταν να συζητήσει τέτοια τερατώδη φληναφήματα – όπως, κατά πάσα πιθανότητα, θα τα χαρακτήριζαν; Αυτά συμβαίνουν μόνο σε ταινίες και βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

diadrastika / Image by Roy Snyder from Pixabay