Σαν ένα Δρακόσπιτο στον πλανήτη Άρη με καμάρα στην είσοδο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, λέει μία κινέζικη παροιμία. Σε αυτή την περίπτωση, την συγκεκριμένη δομή δεν είναι εύκολο να την αντιμετωπίσεις με τρόπο διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε: Μία είσοδος με καμάρα. Εντοπίστηκε από τον χρήστη στο youtube: Mars Moon Space Photo Zoom Club πάνω στην αυθεντική εικόνα Sol 990 ή MSL 990 MAST 34 από το GigaPan (φαίνεται στα αριστερά της κορυφογραμμής). Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Θυμίζει ακριβώς είσοδο καταφύγιου σε πρόποδες λόφων ή βουνών, όπως ίσως έχει τύχει να δούμε στην Γη.

είσοδος στον Άρη
Η “είσοδος” από απόσταση. Credits: Sol 990, GigaPan

Δεν είναι δύσκολο να ισχυριστεί κάποιος ότι πρόκειται για έναν τυχαίο σχηματισμό βράχων καθώς αν παρατηρήσουμε καλύτερα την εικόνα, εκτός από την καμάρα θα δούμε πως τα πλαϊνά (εκεί που δείχνει το βελάκι), είναι γωνιασμένα μέχρι κάποιο ύψος ώσπου οι φθορές επεμβαίνουν.

είσοδος στον Άρη

Παράλληλα, η “είσοδος” και όλο το “σκηνικό” μας φέρνει στο νου τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας, ειδικότερα της Όχης, καθώς εάν τα έχετε επισκεφθεί ή έστω αν τα έχετε δει σε φωτογραφίες θα βρείτε αρκετές ομοιότητες. Τριγύρω μπορεί να συναντήσετε και άλλα μικροευρήματα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συνδράμουν επιπλέον στη σκέψη ότι αυτό που αποκαλούμε “είσοδος” είναι ουσιαστικά ένα τεχνητό έργο – αν και ουσιαστικά πρόκειται για μια παρειδωλία που αποτυπώνεται πάνω σε γεωλογικό φαινόμενο, όπως μερικά που μπορεί να συναντήσουμε και στην Γη.

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.