Αεροπλάνο πάνω από το Τρίγωνο των Βερμούδων
Καλλιτεχνική απεικόνιση. Image by maninblack from depositphotos

Γιατί θεωρείται το Τρίγωνο των Βερμούδων ως η Αστροπύλη των Θεών
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σε γενικές γραμμές υπάρχει μία θεωρία ότι Έλληνες κατάγονται από τον Σείριο. Αν και αυτή στερείται αποδεικτικών στοιχείων σύμφωνα με τους σκεπτικιστές, η ιδέα είναι ότι ερχόντουσαν και επέστρεφαν μέσω μίας Πύλης που η βάση της βρίσκεται στη Γη. Αυτή βρίσκεται στο γνωστό Τρίγωνο των Βερμούδων και το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι υπάρχει και μία αντίστοιχη ουράνια περιοχή, γνωστή με την ονομασία South Atlantic Anomaly.

Διαβάστε επίσης: Σείριος. Η Αφετηρία των Θεών

Ας πάμε τώρα να εξετάσουμε συνοπτικά ένα-ένα τα πράγματα, για τη θεωρία για τον Σείριο και γιατί το Τρίγωνο των Βερμούδων, ουράνιο και επίγειο, θεωρείται ως η Αστροπύλη των Θεών

Το Τρίγωνο των Βερμούδων: Μυστήριο και Εικασίες

Το Τρίγωνο των Βερμούδων, γνωστό και ως Τρίγωνο του Διαβόλου, είναι μια περιοχή στο δυτικό τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού όπου πολλά αεροσκάφη και πλοία έχουν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Το τρίγωνο ορίζεται στον χάρτη συνδέοντας τα σημεία του Μαϊάμι, των Βερμούδων και του Πουέρτο Ρίκο.

Με τα χρόνια, το Τρίγωνο των Βερμούδων απέκτησε τη φήμη για ανεξήγητες εξαφανίσεις και περίεργα περιστατικά, τροφοδοτώντας διάφορες θεωρίες και εικασίες. Οι εξαφανίσεις και τα ανεξήγητα γεγονότα μέσα στο Τρίγωνο των Βερμούδων έχουν οδηγήσει σε πολυάριθμες θεωρίες και υποθέσεις.

Εξαφάνιση και ανεξήγητα γεγονότα

Ορισμένοι προτείνουν ότι η παραφυσική ή εξωγήινη δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για τα φαινόμενα, ενώ άλλοι προτείνουν φυσικές εξηγήσεις, όπως μαγνητικές ανωμαλίες ή υποθαλάσσιους γεωλογικούς σχηματισμούς.

Ωστόσο, οι περισσότερες αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει μυστήριο γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων και ότι οι εξαφανίσεις μπορούν να αποδοθούν σε ανθρώπινο λάθος, απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες ή άλλες εύλογες εξηγήσεις.

Διαβάστε επίσης: Ανακάλυψαν τι είναι τα λαμπερά φώτα του βυθού στο Τρίγωνο των Βερμούδων που είχε δει ο Χριστόφορος Κολόμβος

Παρά την έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων, η γοητεία και η ίντριγκα του Τριγώνου των Βερμούδων συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία πολλών.

Το Διαστημικό Τρίγωνο των Βερμούδων

Θεωρίες και εικασίες

Η Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού που μερικές φορές αποκαλείται και Διαστημικό Τρίγωνο των Βερμούδων, είναι μια περιοχή πάνω από τον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και η γεωγραφική του θέση ορίζεται περίπου μεταξύ Νότιας Αμερικής και Αφρικής. Σε αυτή την περιοχή, η εσωτερική ζώνη ακτινοβολίας Van Allen της Γης πλησιάζει περισσότερο στην επιφάνεια της Γης.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτή η ανωμαλία χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικά ασθενέστερο μαγνητικό πεδίο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις δορυφορικές λειτουργίες και να εκθέσει τους αστροναύτες σε υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας.

Ενώ η ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού είναι ένα καλά τεκμηριωμένο επιστημονικό φαινόμενο, δεν υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες θεωρίες ή εικασίες γύρω από αυτήν, συγκρίσιμες με εκείνες που σχετίζονται με το Τρίγωνο των Βερμούδων.

Επιπτώσεις σε δορυφόρους και διαστημόπλοια

Η ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού ενδιαφέρει πρωτίστως τους επιστήμονες και τους μηχανικούς που εργάζονται με δορυφορική και διαστημική τεχνολογία, καθώς πρέπει να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις της στις δραστηριότητές τους, σε ό,τι αφορά τεχνητούς δορυφόρους και διαστημόπλοια που διέρχονται από αυτήν την περιοχή.

Η ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού είναι λέγεται ότι προκαλεί δυσλειτουργίες στα ηλεκτρονικά του οχήματος και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας των συστημάτων.

Αυτές οι διακοπές θέτουν προκλήσεις για τις διαστημικές αποστολές και απαιτούν τη λήψη ειδικών προφυλάξεων κατά την πλοήγηση σε αυτήν την περιοχή.

Εξηγήσεις και εικασίες για την Ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού

Διάφορες εξηγήσεις και υποθέσεις έχουν διατυπωθεί για να εξηγήσουν τις ανωμαλίες που παρατηρούνται στην περιοχή του Νότιου Ατλαντικού.

Ορισμένες θεωρίες προτείνουν ότι οι ανωμαλίες προκαλούνται από την παρουσία πυκνού, λιωμένου σιδήρου στον εξωτερικό πυρήνα της Γης, ο οποίος επηρεάζει το μαγνητικό πεδίο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μια άλλη υπόθεση προτείνει ότι η ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού συνδέεται με την κίνηση φορτισμένων σωματιδίων στις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen, που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο.

Διαβάστε επίσης: Το «Διαστημικό Τρίγωνο των Βερμούδων» που επίσημα ονομάζεται South Atlantic Anomaly

Ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν και να διερευνούν τα αίτια της ανωμαλίας του Νοτίου Ατλαντικού, υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν κατανοητά σχετικά με αυτό το φαινόμενο.

Η ελληνική θεωρία της κατάβασης από τον Σείριο

Μέσα από την ελληνική μυθολογία

Η θεωρία ότι οι Έλληνες κατέβηκαν από τον Σείριο στη Γη είναι μια εκτίμηση που υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του αστρικού συστήματος Σείριου. Έχει προκύψει από διάφορες ενδείξεις και υπονοούμενα μέσα από την ελληνική μυθολογία, κυρίως.

Επειδή οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η θεωρία στερείται στοιχειώδους βάσης δεδομένων, κατατάσεται στη νεομυθολογία ή στις θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό όμως, δεν φαίνεται να πτοεί τους εμπνευστές και συνεχιστές της που εξακολουθούν να την πιστεύουν και να την διαδίδουν.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πρόγονοί τους κατάγονταν από τον Σείριο, τον οποίο θεωρούσαν ως το σπίτι των θεών. Γι αυτό, λένε, και ο Σωκράτης ορίζεται στον Κύνα-Σείριο.

Ο Σείριος, γνωστός και ως «Αστέρι του Σκύλου», κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική μυθολογία και συνδέθηκε με τον θεό Δία και τη θεά Άρτεμη.

Αυτή η θεωρία βασίζεται σε διάφορες μυθολογικές και ιστορικές αναφορές, όπως η αναφορά του Σείριου στα αρχαία ελληνικά κείμενα και η συσχέτιση του Σείριου με τη θεά Ίσιδα στην αιγυπτιακή μυθολογία.

Η θεωρία της ελληνικής καταγωγής από τον Σείριο έχει πυροδοτήσει διάφορες ερμηνείες και συζητήσεις μεταξύ μελετητών και ενθουσιωδών. Κάποιοι ερμηνεύουν αυτή τη θεωρία ως μια μεταφορική αναπαράσταση της πίστης των Ελλήνων στη θεϊκή καταγωγή τους και τη σύνδεσή τους με τους θεούς.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ιδέα της κατάβασης από τον Σείριο συμβολίζει την πίστη των Ελλήνων στην εξαιρετικότητά τους και τη στενή σχέση τους με το θείο.

Άλλοι, όμως, βλέπουν τη θεωρία από μια πιο κυριολεκτική προοπτική, υποδηλώνοντας ότι οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να πίστευαν σε εξωγήινα όντα ή προηγμένους πολιτισμούς που προέρχονται από τον Σείριο.

Αυτές οι ερμηνείες συχνά συνδέονται με άλλες θεωρίες όπως των αρχαίων αστροναυτών και την ιδέα ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί λαμβάνουν γνώση και καθοδήγηση από προηγμένα όντα, μειώνοντας έτσι την ευφυΐα των αρχαίων πολιτισμών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η θεωρία δεν είναι ευρέως αποδεκτή από τους επικρατέστερους ιστορικούς και μελετητές, καθώς στερείται ουσιαστικών στοιχείων και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ερμηνείες και εικασίες.

Ιστορία Φαντασίας: Ψηλά Κτίρια στο βάθος της θάλασσας, στο Τρίγωνο των Βερμούδων (sci-fi)

Ως εκ τούτου, θεωρείται περισσότερο ως μυθολογική ή εναλλακτική εξήγηση παρά ως ιστορικό γεγονός.

Ερμηνείες και συζητήσεις

Ενώ η θεωρία της ελληνικής καταγωγής από τον Σείριο προσφέρει μια ενδιαφέρουσα προοπτική, είναι σημαντικό να την προσεγγίσουμε με κριτική νοοτροπία. Οι πεποιθήσεις και οι μυθολογίες των αρχαίων Ελλήνων ήταν περίπλοκες και ποικίλες, και οι ερμηνείες αυτών των μύθων μπορεί να διαφέρουν πολύ.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η θεωρία μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρερμηνείας ή παραφθοράς με την πάροδο του χρόνου, καθώς αρχαία κείμενα και ιστορίες έχουν υποβληθεί σε διάφορες μεταφράσεις ως σήμερα, σε διάφορες γλώσσες – και ίσως κάποιες λέξεις ή έννοιες να έχουν αλλάξει ή να έχει κάποιο νόημα από γλώσσα σε γλώσσα.

Συμπερασματικά, η θεωρία της ελληνικής καταγωγής από τον Σείριο παρέχει έναν ενδιαφέρον φακό μέσα από τον οποίο εξερευνούμε την αρχαία ελληνική μυθολογία και τις ερμηνείες της. Είτε θεωρείται ως μεταφορική αναπαράσταση της θεϊκής σύνδεσης είτε ως πίστη σε εξωγήινες προελεύσεις, αναδεικνύει την πλούσια και ευφάνταστη φύση της ελληνικής μυθολογίας και τη διαρκή γοητεία με την καταγωγή και τη θέση μας στο σύμπαν.

Το Τρίγωνο των Βερμούδων ως Αστροπύλη των Θεών

Σύμφωνα με εκείνους που κυριολεκτούν στα βασικά σημεία της θεωρίας περί καταγωγής από τον Σείριο και κατάβασης των Ελλήνων Θεών από τον Σείριο, υπάρχει ένα κομβικό σημείο εισόδου και εξόδου που συνδέει τη Γη με τον Σείριο, ενδεχομένως και με άλλες περιοχές του διαστήματος.

Αυτό το κομβικό σημείο λέγεται πως είναι το Τρίγωνο των Βερμούδων το οποίο και θεωρείται ως Αστροπύλη των Θεών. Πριν φτάσουν στην επιφάνεια, περνούν πρώτα από την λεγόμενη Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού, το επιλεγόμενο και Ουράνια Πύλη.

Το σύνολο της περιοχής εστιάζεται χοντρικά πάνω από την περιοχή που υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να βρίσκεται η μυθική Ατλαντίδα, σύμφωνα με τις περιγραφές του Πλάτωνα και άλλων ενδείξεων. Οι Άτλαντες χρησιμοποιούσαν την Αστροπύλη των Θεών.

Από τη στιγμή, όμως που η Ατλαντίδα βυθίστηκε, ο συνδετικός κρίκος έσπασε. Η υπολειτουργία του προκαλεί όλα αυτά τα ανεξήγητα φαινόμενα και τις ανεξήγητες εξαφανίσεις σε πλοία και αεροπλάνα. Αυτά λέει η θεωρία.

Για τους ενθουσιώδεις της θεωρίας, μόνο οι ανεξήγητες ανωμαλίες και τα ανεξήγητα φαινόμενα στην επίμαχη περιοχή του Ατλαντικού, στον ουρανό και τη θάλασσα, είναι αρκετά για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους ότι η περιοχή ήταν δίαυλος προηγμένων διαστημοπλοίων ήδη από την αρχαιότητα και την προϊστορία. Γι’ αυτό και αποκαλούν την περιοχή Αστροπύλη των Θεών ή Δίαυλος των Θεών

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, diodos.gr
diadrastika / Image by maninblack from depositphotos.com