Στρατηγός ΗΠΑ: Nα προετοιμαστούμε για πόλεμο στο διάστημα

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Μάρκ Ουέλς δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμη για μάχες στο Διάστημα!

Επιμέλεια Ηλίας Σιατούνης

«Άλλα έθνη ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το Διάστημα ως πεδίο μάχης, ένα μεγάλο πεδίο μάχης, και θα πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα για να πολεμήσουμε εκεί,» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ουέλς στο Άρλιγκτον της Βιρτζίνια. «Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε εκεί, αλλά πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο .»

Ο Ουέλς, ο οποίος συνταξιοδοτείται την 1η Ιουλίου μετά από πάνω από 40 χρόνια υπηρεσίας, έκανε αυτά τα σχόλιά την Πέμπτη το πρωί της 26ης Μαΐου στην Ένωση Πολεμικής Αεροπορίας (afa.org).

Το σχόλιό του ήρθε την στιγμή που οι ΗΠΑ συζητούν για το μέλλον των μαχών και πως θα μπορούν να βγαίνουν νικητές από αυτές, σύμφωνα με το defensetec.

Ένα από τα όπλα στις σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις, είπε, είναι η δύναμη πυρός. Και αυτό πρέπει να χτυπάει γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, και η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να δώσει βάση όχι μόνο στον τομέα του αέρα, αλλά και σε τομείς όπως ο κυβερνοχώρος και το Διάστημα.

Επισημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία δίνει προτεραιότητα στον τομέα του Διαστήματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ έχει μιλήσει για τον πόλεμο στο Διάστημα.

Στη δεκαετία του 1990, ο στρατηγός Ιωσήφ Ας της Πολεμικής Αεροπορίας, τότε επικεφαλής της Space Command, είπε ότι το διάστημα θα γίνει ένα πεδίο μαχών, σύμφωνα με την έκθεση «Μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια στρατιωτική βάση στο διάστημα; « , επισημαίνει ο Συνταγματάρχης Ουίλιαμ Σπέισι, ο οποίος ερωτήθει να σχολιάσει την δήλωση του Στρατηγού Μάρκ Ουέλς.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν για κάτι τέτοιο και σίγουρα δεν είναι στη μόδα … αλλά – είμαι σίγουρος – ότι θα πάμε να πολεμήσουμε στο Διάστημα. Θα πάμε να πολεμήσουμε από το Διάστημα και θα πολεμήσου στο διάστημα», είχε πει ο Ας.

Μια συνθήκη του 1967 ορίζει ότι το Διάστημα πρέπει να χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς. Τι σημαίνει αυτό δεν έχει καθοριστεί ακριβώς, και αν στους «ειρηνικούς σκοπούς» συμπεριλαμβάνεται και το φυσικό δικαίωμα της αυτοάμυνας, είπε ο Σπάισι.

Τα τελευταία χρόνια, η εξάπλωση στο Διάστημα έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, που τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να καταρρίψουν έναν δορυφόρο με πύραυλο.

Η Κίνα κατέστρεψε έναν δικό της μετεωρολογικό δορυφόρο με ένα αντι-δορυφορικό όπλου το 2007. Ένα χρόνο αργότερα οι ΗΠΑ κατέρριψαν επίσης έναν δικό τους χρησιμοποιώντας πύραυλο τύπου SM-3 πυραύλου.

Επίσης διαβάστε: ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ των ΗΠΑ είπε «ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ για ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ» – Δεν μπορεί να είναι τυχαία όλα αυτά…

crashonline.gr / Image by Stefan Keller from Pixabay