Πλάτωνας
Image by Panasevich from depositphotos

Το Ανατρεπτικότερο Κείμενο του Πλάτωνα

«ΘΕΟΙ ΘΕΩΝ, ΠΟΥ ΕΓΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΑ, ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΑΦΘΑΡΤΟΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΟΥ, ΟΣΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ.!

Ό,τι είναι συναρμολογημένο μπορεί να λυθεί, αλλά αυτός που θα επιχειρήσει να χαλάσει κάτι φτιαγμένο σωστά ασφαλώς κάνει κακή πράξη. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΤΕ ΚΑΠΟΤΕ, ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΥΤΕ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΥΤΕ ΑΦΘΑΡΤΟΙ!.

Δεν θα φθαρείτε όμως ποτέ ούτε θα υποκύψετε στον θάνατο, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΜΟΥ διαθέτετε δεσμό πολύ μεγαλύτερο και στερεότερο ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΑΣ!.

Διαβάστε επίσης: Η αλληγορία του Πλάτωνα που «κουμπώνει» στον 21ο Αιώνα

Ακούστε λοιπόν τι έχω να σας πω. Απομένουν αγέννητα ακόμη τρία θνητά γένη, που αν δεν δημιουργηθούν ο κόσμος δεν θα είναι τέλειος, καθώς θα του λείπουν πολλά είδη πλασμάτων. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν, αν θέλουμε να είναι απόλυτα τέλειος.

Αν αυτά τα γένη γίνουν από μένα και τους δώσω εγώ ζωή, θα είναι ίδια με τους θεούς. Για να γίνουν θνητά και για να είναι το σύμπαν πραγματικό σύμπαν, πρέπει ν’ αναλάβετε εσείς, όπως προστάζει η φύση, να δημιουργήσετε τα ζωντανά πλάσματα, έχοντας για παράδειγμα τη δική μου ενέργεια, όταν σας δημιούργησα.

Θα σπείρω όμως, και θα προετοιμάσω και θα σας παραδώσω εκείνο το μέρος τους που πρέπει να χαρακτηρίζεται αθάνατο, να θεωρείται θείο και να επιβάλλεται σε όσα θέλουν να υπακούουν πάντα στη δικαιοσύνη και σε σας τους ίδιους. Όσο για το υπόλοιπο, φτιάξτε το εσείς συνδυάζοντας το θνητό με το αθάνατο, δημιουργήστε ζωντανά όντα, θρέψτε τα για να μεγαλώσουν και, όταν πεθάνουν, πάρτε τα πάλι πίσω».

ΚΡΙΤΙΑΣ, 27c – 43d, Πλάτων
ΧΛΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΠΛΩΤΙΝΟΣ) / Image by Panasevich from depositphotos.com

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.