Κάνουν ότι δεν βλέπουν τα Σημάδια της Άφιξης

Γράφει ο Σπύρος Μακρής
με στοιχεία δημιουργικής σκέψης και φαντασίας

Στις αρχές της χρονιάς, οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι είχαν παρατηρήσει επανειλημμένες εκρήξεις ραδιοκυμάτων που προέρχονται από το βαθύ διάστημα, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι απόδειξη εξωγήινης ζωής. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έφταναν στη Γη FRBs, αλλά προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν διέρρευσε πως τα συγκεκριμένα περιείχαν μήνυμα το οποίο και πιθανότατα είχαν αποκρυπτογραφήσει.

Η Dr Evangelina Chicote από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, διακεκριμένη αστροφυσικός και αστροβιολόγος με πολύ καλές γνώσεις στην γλωσσολογία και τυπολογία αρχαίων πολιτισμών, δέχτηκε μια πρόσκληση για τα κεντρικά του SETI (Search for extraterrestrial intelligence – Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη).

Της εξήγησαν για αυτά τα FRBs (Fast Radio Bursts) ότι ελήφθησαν αρχικά 38 φορές από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου, του προηγούμενου χρόνου. Από τότε, και μέχρι τη στιγμή που μιλούσαν, η έντασή τους αυξάνεται με ένα τρόπο σαν να μην προέρχονται από ένα σταθερό σημείο κάπου πέρα από τον Γαλαξία μας. Μοιάζουν να πλησιάζουν και να έρχονται όλο και πιο κοντά μας με μεγάλη ταχύτητα.

Φαίνεται να έρχονται από τον γαλαξία Ανδρομέδα και εντοπίζονται να είναι σε απόσταση 1,7 έτη φωτός περίπου. Δηλαδή αν ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός θα φτάσουν εδώ σε κάτι λιγότερο από δύο χρόνια. Αν και τα ραδιοκύματα δεν μπορούν να ταξιδέψουν με τέτοιες ταχύτητες αυτά φαίνεται να είναι πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Ένα απλό μυαλό ενός μέσου ανθρώπου θα έλεγε πως είναι εξωγήινοι που πλησιάζουν ολοταχώς.

Βέβαια, η Δρ. Chicote, σαν επιστήμονας δεν μπορούσε έτσι απλά να πιστέψει στην άφιξη εξωγήινων. Δεν υπήρχε τίποτα που να την πείθει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο ήταν πως αυτά τα μυστηριώδη FRBs είναι απλώς θόρυβοι. Ακόμα κι έτσι, έπρεπε να βρεθεί μια εξήγηση στο “μήνυμα”. Οι υπεύθυνοι στα κεντρικά του SETI θεωρούσαν πως υπήρχε κάποιο μήνυμα το οποίο έπρεπε να αποκρυπτογραφηθεί ώστε να εξακριβωθεί αν κάποιοι εξωγήινοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με κάποιον πολιτισμό, όποιος κι αν ήταν αυτός.

Μετά από δύο μήνες προσπάθειας η αποκρυπτογράφηση του σήματος έδειχνε μια οπτική γωνία από το κέντρο του Supercluster της Laniakea, της «Κοσμικής Γειτονιάς» μας. Η εικόνα που παρουσιαζόταν στο “μήνυμα” ήταν πιο εκλεπτυσμένη ενώ διακρινόταν και ένας αντικατοπτρισμός, σαν αντανάκλαση σε καθρέφτη. Έμοιαζε με κάποιο γνωστό σύμβολο που είχε ξαναδεί στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη. Χωρίς δισταγμό κάλεσε την Polyxeni Kourides, διεθνώς αναγνωρισμένη καθηγήτρια συμβολολογίας αρχαίων πολιτισμών, με την οποία έκαναν σπουδές μαζί στο πανεπιστήμιο Cornell. Της εξήγησε περί τίνος πρόκειται και ύστερα από μερικές βελτιώσεις η εικόνα του “μηνύματος” μετατράπηκε αμέσως σε Διπλό Έψιλον. Ουσιαστικά εμφανιζόταν ένα σχήμα που αντιστοιχούσε σε χάρτη της κοσμικής γειτονιάς μας που θυμίζει το Μινωικό Έψιλον.

Τόσο η Δρ. Evangelina Chicote όσο και η καθηγήτρια Polyxeni Kourides δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με θεωρίες για εξωγήινους αλλά είχαν ακουστά εκείνες που μιλούσαν για Ανδρομέδιους. Θα μπορούσαν, λοιπόν, να ήταν όντα από τον ομώνυμο γαλαξία; Ο Ελληνίδα Kourides της εξήγησε πως αυτό το σύμβολο που φαίνεται να αποκρυπτογράφησαν υπάρχει πίσω από τον λεγόμενο Θρόνο του Μίνωα στην Κνωσό της Κρήτης. Αν δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα σε όλα αυτά που έβλεπαν καθώς και στην αποκρυπτογράφηση του μηνύματος, η εκτίμησή τους ήταν πως “αυτοί” που έρχονταν με φόρα θα μπορούσαν να είναι ευφυή και νοήμονα όντα. Να ήταν Ολύμπιοι;

Η Δρ Chicote προσπάθησε πολλές φορές και με διαφορετικούς τρόπους να αποκωδικοποιήσει το “μήνυμα”, όμως πάντα κατέληγε στο λεγόμενο Μινωικό ή Διπλό Έψιλον. Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος στάλθηκε στα κεντρικά του SETI και, λίγες μέρες μετά, έμαθαν ότι έφτασε σε πάρα πολύ υψηλές θέσεις, ίσως, και μέχρι τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτό που είχαν ανακαλύψει οι δύο γυναίκες τις συγκλόνισε σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν είχαν πειστεί ότι κάποιος νοήμον πολιτισμός από τα άστρα έστελνε αυτό το μήνυμα για άγνωστους λόγους. Ίσως, να αποτελούσε την σημαία του. Σε αυτή την εκτίμηση βοήθησαν και πολλοί ειδικοί στο SETI αλλά και ανeξάρτητοι ερευνητές UFO. Όταν μετά από μερικούς μήνες η Polyxeni Kourides ρώτησε την Δρ Chicote αν είχε κάποιο νεότερο από το μήνυμα που αποκρυπτογράφησαν, εκείνη αποκρίθηκε: “Δεν είναι υποχρεωμένοι να μας απαντήσουν, αλλά θα έλεγα πως κάνουν ότι δεν βλέπουν τα «σημάδια» της άφιξης!”

diadrastika / Image by ArtTower from Pixabay