Τι Κρύβει ο Τάφος του Μεγαλέξανδρου και γι’ αυτό “Δεν τον Βρίσκουν;”
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όλοι έχουμε ακούσει τους θρύλους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του φημισμένου κατακτητή που ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία. Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες εντοπισμού του τάφου του, παραμένει άγνωστος. Στον αέρα πλανάται μήπως υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που σκόπιμα δεν τον βρίσκουν.

Διαβάστε επίσης: Ο Τάφος του Μέγα Αλέξανδρου Μπορεί να Βρίσκεται στην Εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας

Ας υποθέσουμε ότι επίτηδες δεν βρίσκουν τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου, ότι κάποιοι ισχυροί βάζουν εμπόδια. Τι μπορούμε να εικάσουμε ότι κρύβει ο Μέγας Αλέξανδρος στην τελευταία του κατοικία; Κάποιο απίθανο μυστικό που δεν πρέπει να μαθευτεί ή μπορεί να είναι σύγχρονα πολιτικά κίνητρα ή συμφέροντα; Ας πάμε να δούμε μερικές πιθανές εκδοχές:

Προηγμένη Τεχνολογία

Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι μπορεί να προστατεύει την προηγμένη τεχνολογία για την εποχή της.

Ως ηγέτης γνωστός για τη στρατηγική και στρατιωτική του ικανότητα, δεν είναι τραβηγμένο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να είχε επαναστατικές εφευρέσεις ή γνώσεις που ήθελε να κρατήσει κρυφές από τους αντιπάλους του.

Θα μπορούσε ο τάφος του να κρύβει το κλειδί για να ξεκλειδωθούν οι αρχαίες τεχνολογικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατανόησή μας για την ιστορία;

Έναν αμύθητο θησαυρό

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να είχε κρύψει έναν αμύθητο θησαυρό στην τελευταία του κατοικία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των κατακτήσεων του, συγκέντρωσε ένα τεράστιο ποσό πλούτου και δεν είναι απίθανο να ήθελε να προστατεύσει τα πλούτη του από το να πέσουν σε λάθος χέρια.

Θα μπορούσε ο τάφος του να είναι γεμάτος με χρυσό, κοσμήματα και άλλα ανεκτίμητα αντικείμενα που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί;

Πολιτικά ή διεθνικά συμφέροντα

Εκτός από υλικό πλούτο, υπάρχει και η δυνατότητα να κρύβονται πολιτικά ή διεθνικά συμφέροντα της εποχής του – ενώ στη συνέχεια παρακάτω θα εξετάσουμε και τα σύγχρονα πολιτικά κίνητρα ή συμφέροντα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ως φιγούρα τεράστιας επιρροής και δύναμης, ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι πιθανό να έχει αφήσει πίσω του έγγραφα, συνθήκες ή άλλα σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στη σύγχρονή του γεωπολιτική ή ακόμα και στη μετέπειτα.

Τι θα συμβεί αν ο τάφος του κρατά το κλειδί για την κατανόηση της αρχαίας δυναμικής ισχύος και συμμαχιών;

Άλλα αινιγματικά μυστικά

Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα, πιο αινιγματικά μυστικά που ο Μέγας Αλέξανδρος ήθελε να κρατήσει θαμμένα μαζί του. Ίσως υπάρχουν προσωπικές αποκαλύψεις, θρησκευτικά αντικείμενα ή άλλα μυστήρια που έκρινε πολύ ευαίσθητα για να τα αποκαλύψει ο κόσμος.

Διαβάστε επίσης: Οι παράξενες “επαφές” στην εκστρατεία του Μέγα Αλέξανδρου, κατά τον Αρριανό

Η γοητεία του αγνώστου έχει σίγουρα τροφοδοτήσει πολλά περισσότερα σενάρια σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τάφος του. Οι πιθανοί λόγοι πίσω από το συνεχιζόμενο μυστήριο του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ανοιχτοί σε εικασίες.

Είτε πρόκειται για προηγμένη τεχνολογία, ανείπωτο θησαυρό, πολιτική ίντριγκα ή άλλα μυστικά, ένα είναι σίγουρο – η γοητεία του αγνώστου θα συνεχίσει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία ιστορικών, αρχαιολόγων και ενθουσιωδών. Ωστόσο, υπάρχει και μία ακόμα περίπτωση στην αρχική υπόθεση να εμποδίζεται επίτηδες η ανεύρεσή του.

Σύγχρονα Πολιτικά Κίνητρα ή Συμφέροντα

Ποια σύγχρονα πολιτικά κίνητρα ή συμφέροντα είναι πιθανό να μην επιτρέπουν την εύρεση του τάφου του Μέγα Αλέξανδρου οπότε και προτιμάται να μην έρθει στο – ίσως, σε κάποια πιο ώριμη στιγμή, ίσως και ποτέ;

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο θρυλικός κατακτητής και ηγεμόνας, είναι μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία. Ο τάφος του αποτελεί αντικείμενο γοητείας και μυστηρίου για αιώνες, με αμέτρητες αποστολές και αρχαιολογικές ανασκαφές να πραγματοποιούνται με την ελπίδα να τον βρουν. Ωστόσο, παρά τις προόδους της τεχνολογίας και τους πόρους που διατέθηκαν σε αυτές τις προσπάθειες, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ανήλιαγος.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, ποια σύγχρονα πολιτικά κίνητρα ή συμφέροντα είναι πιθανό να εμποδίσουν την εύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ώστε να προτιμάται να μην ανακαλυφθεί; Η απάντηση βρίσκεται στον πολύπλοκο ιστό των διεθνών σχέσεων και στη λεπτή ισορροπία δυνάμεων στον σύγχρονο κόσμο.

Το πολιτικό τοπίο της περιοχής

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να αποτραπεί η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι οι πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στο πολιτικό τοπίο της περιοχής.

Ο τάφος πιστεύεται ότι βρίσκεται στη σύγχρονη Ελλάδα, μια χώρα που εδώ και καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων.

Η ανακάλυψη μιας τόσο σημαντικής ιστορικής τοποθεσίας θα μπορούσε να αναζωπυρώσει παλιούς ανταγωνισμούς και εδαφικές διαμάχες, προκαλώντας περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.

Επιπλέον, η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στην πολιτιστική και εθνική ταυτότητα των εμπλεκόμενων χωρών.

Η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και άλλα γειτονικά έθνη διεκδικούν την κληρονομιά του Αλεξάνδρου και η αποκάλυψη του τάφου του θα μπορούσε να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και διαμάχες σχετικά με την ιδιοκτησία και την κληρονομιά.

Διακυβευόμενα Οικονομικά Συμφέροντα

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι πως τα διακυβευόμενα οικονομικά συμφέροντα δεν μπορούν να παραβλεφθούν.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για πολλές χώρες και η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσε ενδεχομένως να επισκιάσει άλλους ιστορικούς χώρους και μνημεία, οδηγώντας σε μια μετατόπιση της ροής τουριστών και εισοδήματος.

Δεδομένων αυτών των παραγόντων, δεν θα αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που εργάζονται για να αποτρέψουν την ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ενώ η γοητεία της αποκάλυψης ενός τέτοιου μνημειώδους κομματιού της ιστορίας είναι αναμφισβήτητη, οι πιθανές συνέπειες από αυτό είναι εξίσου σημαντικές.

Ένα σύνθετο και πολύπλευρο ζήτημα

Συμπερασματικά, η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι απλώς θέμα επιστημονικής περιέργειας και ιστορικής διατήρησης. Είναι ένα σύνθετο και πολύπλευρο ζήτημα με εκτεταμένες πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Όσο κι αν λαχταρούμε να αποκαλύψουμε το μυστήριο του τελευταίου τόπου ανάπαυσης αυτού του αρχαίου ηγεμόνα, πρέπει επίσης να εξετάσουμε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στον σύγχρονο κόσμο.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα βρεθεί ποτέ ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή αν προορίζεται να παραμείνει κρυμμένος για χάρη της διατήρησης της λεπτής ισορροπίας των συμφερόντων και των κινήτρων που παίζουν

Και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα θα αποκαλυφθεί η αλήθεια πίσω από την τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκλειδώνοντας μια πληθώρα νέων ανακαλύψεων και γνώσεων σε μια από τις πιο αινιγματικές φιγούρες της ιστορίας.

diadrastika / Image by 506967 from Pixabay