Τι Έβλεπαν οι Στρατιώτες στις Μάχες του '40, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Καλογεράκη

Τι Έβλεπαν οι Στρατιώτες στις Μάχες του ’40, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Καλογεράκη

Στο καφενειο του χωριου Ανω Πορόια, κάθε βραδυ συναντιομασταν για φαγητο με τον Βασιλη και τον φιλο του Αλεξανδρο Ταγματαρχη πολεμικης διαθεσιμοτητας [βαρεια σωματικη βλαβη σε πολεμικες επιχειρησεις] και του ζητουσαμε να μας διηγηθει για τις μαχες οπου ειχε λαβει μερος, στα οχυρα Ιστιμπεη στο Μπελες κατά την εισβολη των γερμανων:

Όταν χτυπησαν οι Γερμανοι το οχυρο Ιστιμπεη,εγω υπηρετουσα σαν Λοχαγος πεζικου, μας σφυροκοπουσαν, με πυροβολικο,με αρματα μαχης και αεροπορια και ειχαμε συνεχεις εφοδους στρατιωτων.

Εγω τραυματιστηκα και γλυτωσα από θαυμα. Μας εσωσε η Παναγια, την βλεπαμε ολοζωντανη μπροστα μας, μεσα στους καπνους των οβιδων και καναμε τον σταυρο μας. Φορουσε περικεφαλαια, με ασπιδα και δορυ και μας προστατευε. Αυτο το ειδαμε μια δυο φορες και δεν προκειται να το ξεχασω οσο ζω.

Οταν αργοτερα και παρα τα προβληματα υγειας εφυγα στην Αιγυπτο, ενταχτηκα στην Ελληνικη Ταξιαρχια που πολεμησε στο Ελ Αλαμειν,σε μια αποστολη αναγνωρισης δεχτηκαμε πυρα πυροβολικου και μια οβιδα εσκασε διπλα μας. Θα μας ειχε σκοτωσει ολους εάν δεν μας σκεπαζε η Παναγια με την ασπιδα της, άλλες τρεις οβιδες εξοστρακιστηκαν πανω στην ασπιδα και εσκασαν μακρια μας.

Αυτες τις εμπειριες μου τις ειχα διηγηθει αργοτερα σε ένα Ταγματαρχη Αγγλο,ο οποιος ηταν καθηγητης Αρχαιολογος και ηξερε πολύ καλα τα Ελληνικα και την ιστορια μας, καθως ειχε λαβει μερος και σε αρχαιολογικες ανασκαφες στις Μυκηνες.

Διεκοψε την αφηγηση μου και μου εξηγησε το οραμα που ειδαμε στην μαχη των οχυρων Ιστιμπεη και στην Αιγυπτο:

Δεν ηταν η Παναγια, αλλα η θεα Αθηνα Προμαχος των Αρχαιων Ελληνων. Μου ανεφερε πως οι περιγραφες και τα οραματα στο πεδιον της μαχης ταιριαζουν απολυτα με αυτά που αναφερει η ιστορια της Αρχαιας Ελλαδας, οπου στις μαχες των προγονων σου τοτε δεν υπηρχε η Παναγια, εμφανιζονταν παντα η Προμαχος Αθηνα με περικεφαλαια και ασπιδα και σου τονιζω ότι δεν ειχε καμμια σχεση η προστασια σας με την Παναγια, αλλα η θεα Αθηνα να συμπολεμα μαζι τους.

Από το βιβλίο του Γεράσιμου Καλογεράκη:

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΔΙΟΣ

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Fileas Fong