Ο Πλανήτης Κρόνος και η σχέση του με Κρόνια Εποχή και Σύμβολα των Κρονίων
Image by Shad off from depositphotos

Κρόνια Εποχή και Σύμβολα των Κρονίων
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Κρόνος, ο έκτος πλανήτης από τον Ήλιο, έχει γοητεύσει από καιρό τόσο τους αστρονόμους όσο και τους αστρολόγους. Με τα μαγευτικά δαχτυλίδια και τα σαγηνευτικά χαρακτηριστικά του, αυτός ο γίγαντας του ηλιακού μας συστήματος, έχει πλούσια ιστορία, ενδιαφέροντες συμβολισμούς, ακόμη και παράξενες συνδέσεις από θεωρίες συνωμοσίας, μεταξύ εβραϊκής και μουσουλμανικής πίστης, και την Κρόνια Εποχή καθώς και τα σύμβολα των Κρονίων.

Σε αυτό το άρθρο ξετυλίγουμε τα μυστήρια γύρω από την ηλικία του Κρόνου, τη συμβολική του σημασία και τα αινιγματικά σχήματα στην επιφάνειά του.

Η ηλικία του πλανήτη Κρόνου

Ας ξεκινήσουμε με την ηλικία του πλανήτη Κρόνου. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι αυτός ο μεγαλοπρεπής πλανήτης είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, καθιστώντας τον ένα από τα παλαιότερα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

Ο σχηματισμός του μπορεί να εντοπιστεί στα πρώτα στάδια της κοσμικής γειτονιάς μας, όταν ο Ήλιος και το περιβάλλον αέριο και σκόνη κατέρρευσαν για να σχηματίσουν πλανήτες.

Το εξάγωνο

Προχωρώντας στα σύμβολα του Κρόνου, δεν μπορεί κανείς να μην ενθουσιαστεί από τα σχήματα που καταλήγουν ως συμβόλα στο ανθρώπινο μυαλό καθώς παρατηρούνται στην επιφάνειά του, αλλά και γύρω του. Το πιο σημαντικό και αινιγματικό από αυτά είναι το εξάγωνο.

Διαβάστε επίσης: Γυναικείο Αιδοίο: Ένα Μυστικό Σύμβολο αιώνων

Το συγκεκριμένο σχήμα είναι γνωστό και ως η εξάγωνη καταιγίδα, ένα μετεωρολογικό φαινόμενο στο βόρειο πόλο του Κρόνου. Ανακαλύφθηκε από το διαστημόπλοιο Voyager το 1981, αυτό το μαγευτικό φαινόμενο είναι ένα περίεργο καιρικό μοτίβο, με τους ανέμους να φτάνουν σε ταχύτητες έως και 400 χλμ την ώρα.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς πίσω από αυτό το εξάγωνο, αλλά η παρουσία του παραμένει ένα συναρπαστικό σύμβολο της δύναμης και της πολυπλοκότητας του Κρόνου.

Στη συνέχεια παρακάτω, θα δούμε πως το εξάγωνο συνδέεται με την Κρόνια Εποχή και τα σύμβολα των Κρονίων.

Ο κύβος

Ο κύβος, ένα άλλο συναρπαστικό σύμβολο που σχετίζεται με τον Κρόνο, έχει βαθιά ριζωμένες μυστικιστικές υποδηλώσεις σε διάφορους πολιτισμούς.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Στον Ιουδαϊσμό, για παράδειγμα, τα δερμάτινα κουτιά tefillin σε σχήμα κύβου που φοριούνται κατά την προσευχή αντιπροσωπεύουν τη σύνδεση μεταξύ της ανθρωπότητας και του θείου. Πιστεύεται ότι αυτά τα κουτιά, που περιέχουν στίχους από την Τορά, χρησιμεύουν ως υπενθύμιση των βασικών αξιών και διδασκαλιών της εβραϊκής πίστης.

Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι η συσχέτιση του Κρόνου με τον κύβο στον εβραϊκό μυστικισμό οφείλεται στην αργή περιστροφή του γύρω από τον Ήλιο, που συμβολίζει την υπομονή, την πειθαρχία και τη σταθερότητα.

Ο κύβος σχετίζεται και αυτός με την Κρόνια Εποχή καθώς και τα σύμβολα των Κρονίων.

Διαβάστε επίσης: Ο Μαύρος Κύβος που Εμπεριέχει Όλες τις Θρησκείες

Οι περιστρεφόμενοι δακτύλιοι

Οι περιστρεφόμενοι δακτύλιοι του Κρόνου, αναμφίβολα το πιο εμβληματικό χαρακτηριστικό του, έχουν γοητεύσει τους αστρονόμους εδώ και αιώνες. Αποτελούμενοι κυρίως από σωματίδια πάγου, αυτοί οι δακτύλιοι πιστεύεται ότι είναι απομεινάρια αρχαίων φεγγαριών ή αστεροειδών που θρυμματίστηκαν από βαρυτικές δυνάμεις.

Η συνεχής περιστροφή τους γύρω από τον πλανήτη δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα, αντανακλώντας το φως του ήλιου και ρίχνοντας σκιές καθώς κινούνται. Αυτά τα δαχτυλίδια έχουν γίνει σύμβολο ομορφιάς, κομψότητας και τελειότητας, θυμίζοντας μας τα θαύματα του ηλιακού μας συστήματος.

Για ορισμένους μελετητές, τα περιστρεφόμενα δαχτυλίδια του Κρόνου συνδέονται με την περιστροφική κίνηση των μουσουλμάνων γύρω από τον τεράστιο Κύβο (Κάαμπα στα αραβικά) που βρίσκεται στη Μέκκα και αποτελεί τον ιερότερο χώρο για το Ισλάμ.

Και με αυτή την αναφορά θα δούμε στη συνέχεια πως γίνεται ο συσχετισμός με την Κρόνια Εποχή αλλά και τα σύμβολα των Κρονίων.

Θεωρίες συνωμοσίας

Μέχρι στιγμής έχουμε τρία πασίγνωστα σύμβολα, το εξάγωνο, τον κύβο και τα περιστρεφόμενα δαχτυλίδια. Τα δύο πρώτα θεωρούνται συγγενικά, καθώς το ένα σχετίζεται με το άλλο, γεωμετρικά. Αναλόγως με τη διαγράμμιση σε ένα χαρτί, στο εξάγωνο εμφανίζεται ένας κύβος ή ένα εξάκτινο αστέρι.

Διαβάστε επίσης: Πεντάλφα. Το παρεξηγημένο σύμβολο και η αληθινή ερμηνεία του

Έρχονται, λοιπόν, ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας και συνδυάζουν τον Κύβο της Μέκκας με την εξάγωνη καταιγίδα στον Κρόνο, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα δαχτυλίδια όπως κάνουν οι μουσουλμάνοι στην Κάαμπα. Αυτομάτως προκύπτει το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι όλο αυτό συνδέεται με τον Κρόνο.

Σύμφωνα πάντα με τις θεωρίες συνωμοσίας, στον ιουδαϊσμό φορούν κουτάκια σε σχήμα κύβου που σχετίζεται με την εξάγωνη καταιγίδα του Κρόνου που, σε ένα εξάγωνο κατά την ένωση των κορυφών μπορεί να προκύψει ένας δισδιάστατος κύβος ή ένα περιεγραμμένο εξάκτινο αστέρι που σχετίζεται με το άστρο του Δαυίδ, ένα εβραϊκό σύμβολο που σύμφωνα με την παράδοση των Εβραίων είναι σύμβολο του Γιαχβέ.

Ο Κρόνος, γενικά, δεν θεωρείται καλός. Στην ελληνική μυθολογία τρώει τα παιδιά του ενώ στην αστρολογία σχετίζεται με περιορισμό, δυσκολίες και αντιξοότητες. Από εκεί και πέρα, μπορεί ο καθένας να κάνει διάφορους συνδυασμούς και να βγάλει συμπεράσματα, βάσει πεποιθήσεων και προκαταλήψεων.

Η Κρόνια Εποχή και τα Σύμβολα των Κρονίων

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα πλαίσιο που χρησιμοποιείται από τις θεωρίες συνωμοσίας για να δείξουν ότι ζούμε σε ένα σύγχρονο Μεσαίωνα ή, στην περίπτωσή μας, μία Κρόνια Εποχή. Δηλαδή μία περίοδο η οποία έχει χαρακτηριστικά που δεν είναι καλά για την ανθρωπότητα.

Τα κύρια σύμβολα των Κρονίων είναι όσα προαναφέραμε και χρησιμοποιούνται ευρέως στις θεωρίες συνωμοσίας για να δείξουν τη δύναμη και την καταγωγή αυτών που τα αξιοποιούν οι οποίοι, στο σκεπτικό των συνωμοσιογράφων, είναι Κρόνιοι που έμμεσα ή άμεσα επιβουλεύονται και διαχειρίζονται τον άνθρωπο.

Σημαντικό να διευκρινιστεί

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ τα σύμβολα και τα χαρακτηριστικά του Κρόνου έχουν γοητεύσει ανθρώπους διαφόρων πολιτισμών και θρησκειών σε όλη την ιστορία, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η συσχέτιση του Κρόνου με τον Ιουδαϊσμό και τον Ισλαμισμό δεν είναι ευρέως αποδεκτή.

Κάποιοι προτείνουν ότι αυτή η σύνδεση προέκυψε από μια παρερμηνεία των αρχαίων κειμένων, που οδηγεί στην πεποίθηση ότι ο Κρόνος θεωρούνταν εβραϊκός πλανήτης. Παράλληλα, πέρα από τις ενδείξεις, από τις παραδόσεις του Ισλάμ δεν προκύπτουν συσχετισμοί με τον Κρόνο.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσεγγίζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς με προσοχή και να μην βασιζόμαστε σε πεποιθήσεις άλλων που βολεύουν τις προσωπικές μας προκαταλήψεις. Ορισμένοι θεωρούν ότι η Κρόνια Εποχή είναι ένα νοητικό παραπλανητικό τέχνασμα.

Ούτε είναι σωστό, ορισμένοι για την ευκολία τους, να συμπεραίνουν ή να κρίνουν μυστικιστικές ερμηνείες, όταν ό,τι γνωρίζουν για τον μυστικισμό είναι επιφανειακό, χωρίς εμβάθυνση, ενώ παράλληλα τον καταδικάζουν. Τα λεγόμενα Σύμβολα των Κρονίων, είναι κοινά γεωμετρικά σχήματα που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί για να συμβολίσουν τελείως διαφορετικές σε ποικίλους πολιτισμούς.

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά, η ηλικία, τα σύμβολα και τα μυστήρια του Κρόνου συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας. Από την αρχαία προέλευσή του μέχρι τη μαγευτική εξάγωνη καταιγίδα και τους περιστρεφόμενους δακτυλίους, αυτός ο γίγαντας αερίου προσφέρει έναν πλούτο ουράνιων θαυμάτων.

Ενώ η εξάγωνη καταιγίδα και τα περιστρεφόμενα δαχτυλίδια του έχουν ιντριγκάρει τους μελετητές και έχουν εμπνεύσει μυστικιστικές ερμηνείες, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε τυχόν ισχυρισμούς που συνδέουν τον Κρόνο με συγκεκριμένες θρησκείες με σκεπτικισμό.

Ωστόσο, η εξερεύνηση της αινιγματικής φύσης του Κρόνου και των ουράνιων θαυμάτων του μας θυμίζει την απεραντοσύνη και την ομορφιά του σύμπαντός μας αλλά και την φαντασία ορισμένων ανθρώπων για να προσεγγίσουν το άγνωστο, και να αποδώσουν ευθύνες οπουδήποτε αλλού, εκτός από τους ίδιους.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org και wikipedia.org, tovima.gr
diadrastika / Image by Shad off from depositphotos.com