Έχει ο Παρθενώνας Ηλεκτρομαγνητικές Δυνάμεις ή ιδιότητες; Είναι ο ιερός βράχος της Ακρόπολης ισχυρότατος ενεργειακός χώρος; Έχουν κάποιο ρόλο το πεντελικό μάρμαρο και τα τελλουρικά ρεύματα;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η ιστορία και η κατασκευή του Παρθενώνα

Κατασκευή του Παρθενώνα

Η κατασκευή του Παρθενώνα είναι ένα αξιόλογο επίτευγμα μηχανικής και αρχιτεκτονικής. Ο ναός χτίστηκε με 20 χιλιάδες τόνους πεντελικό μάρμαρο, το οποίο με πολύ κόπο και ευρηματικότητα μεταφέρθηκε στην Ακρόπολη.

Η σταθερότητα της κατασκευής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα δυναμικά πεδία που δημιουργούνται στους συνδετικούς αρμούς των κιόνων, τα οποία εξουδετερώνουν τις καταπονήσεις και αποτρέπουν την κατάρρευση του ναού υπό το βάρος του.

Διαβάστε επίσης: Φυλάσσονταν Τόνοι Νομισμάτων στη Σοφίτα του Παρθενώνα; Κι αν ναι, τι απέγιναν;

Η οικοδόμηση του Παρθενώνα έγινε στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα, μια εποχή φιλόδοξων επεκτατικών σχεδίων για την Αθήνα και πολιτικού κύρους έναντι των συμμάχων της.

Ιστορική σημασία του Παρθενώνα

Ο Παρθενώνας έχει τεράστια ιστορική σημασία ως σύμβολο του αρχαίου αλλά και τους σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Ο ναός χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών και ήταν αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών μεταξύ αρχιτεκτόνων, γλυπτών και τεχνιτών.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του Παρθενώνα προβάλλουν την κατανόηση των αρχαίων Ελλήνων για τη γεωμετρία, τις αναλογίες, την αρμονία και την αισθητική, καθιστώντας τον ένα αριστούργημα της ελληνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής που λέγεται ότι στην σύγχρονη εποχή μας δεν έχει ξεπεραστεί, ακόμα.

Ισχυρισμοί ότι διαθέτει ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο Παρθενώνας και ο βράχος της Ακρόπολης διαθέτουν ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις ή ιδιότητες λόγω των υπόγειων τελλουρικών ρευμάτων και του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της Γης.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο στατικός ηλεκτρισμός του βράχου ενισχύθηκε από το σχήμα του ναού, καθιστώντας τον έναν ισχυρό ενεργειακό χώρο ακόμη και ότι αποτελεί πύλη σε μια άλλη διάσταση.

Διαβάστε επίσης: Γιατί λέγεται ότι πάνω από την Ακρόπολη δεν πετάνε πουλιά;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί παραμένουν αναπόδεικτοι και η σημασία του Παρθενώνα έγκειται κυρίως στην πολιτιστική και ιστορική του αξία. Όμως, θεωρώ ότι έχει κάποια αξία να κάνουμε μία σύνοψη για όλα αυτά, στη συνέχεια.

Η έννοια των ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων και ιδιοτήτων

Κατανόηση Ηλεκτρομαγνητικών Δυνάμεων και Πεδίων

Για να κατανοήσουμε την έννοια των ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων και ιδιοτήτων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πρώτα τη φύση αυτών των δυνάμεων και πεδίων.

Πολύ επιγραμματικά, οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων.

Αυτές οι δυνάμεις είναι υπεύθυνες για ένα ευρύ φάσμα φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρισμού, του μαγνητισμού και του φωτός.

Στη φύση, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε όλα, από τη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων έως τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο ρόλος του ηλεκτρομαγνητισμού στη φύση

Έχει προταθεί ότι τα υπόγεια τελλουρικά ρεύματα και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης μπορούν να δημιουργήσουν στατικό ηλεκτρισμό στον ιερό βράχο, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί από το σχήμα του κτιρίου που οι νοερές προεκτάσεις του δείχνουν να είναι πυραμιδικό.

Ο Παρθενώνας, χτισμένος με 20 χιλιάδες τόνους πεντελικού μαρμάρου, είναι πιθανό να έχει επηρεαστεί από αυτές τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις και ιδιότητες. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτό υποδηλώνει ότι ο Παρθενώνας μπορεί να σχεδιάστηκε με κατανόηση αυτών των δυνάμεων και ιδιοτήτων και ότι έπαιξαν ρόλο στην κατασκευή του κτηρίου.

Διαβάστε επίσης: Τι μπορεί να κρύβεται κάτω από το Θησείο

Επιπλέον, η Γη έχει συγκεκριμένα σημεία που σχετίζονται άμεσα με τα ενεργειακά της πεδία και μπορεί να υπάρχουν περιοχές αυξημένης ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας.

Τι Πραγματικά Συμβαίνει με τις Ηλεκτρομαγνητικές Δυνάμεις του Παρθενώνα;

Αξιώσεις για τις Ηλεκτρομαγνητικές Ιδιότητες του Παρθενώνα

Υπάρχει μια μακροχρόνια συζήτηση για τις ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες του Παρθενώνα, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ο ιερός βράχος της Ακρόπολης διαθέτει ισχυρή ενέργεια.

Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, τα υπόγεια τελλουρικά ρεύματα και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης δημιούργησαν ποσότητες στατικού ηλεκτρισμού στο βράχο που ενισχύθηκε από το σχήμα του Παρθενώνα.

Αυτό οδήγησε σε ισχυρισμούς ότι ο Παρθενώνας διαθέτει μοναδικές ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες που μπορούν να επηρεάσουν όσους επισκέπτονται την τοποθεσία. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί παραμένουν αμφιλεγόμενοι και δεν υποστηρίζονται από κάποια επίσημα επιστημονικά στοιχεία.

Πεντελικό μάρμαρο, τελλουρικά ρεύματα, τροχιές πλανητών

Ο συνδυασμός του πεντελικού μαρμάρου – το οποίο είναι γνωστό για την υψηλή καθαρότητα και την ποιότητά του – της θεμελιώδους ελαφρόπετρας και του ασβεστολιθικού βράχου δημιούργησε πιεζοηλεκτρικά και ηλεκτροστατικά φορτία που ορισμένοι πιστεύουν ότι συμβάλλουν στις υποτιθέμενες ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες του Παρθενώνα.

Παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων, ορισμένοι συνεχίζουν να πιστεύουν στις υποτιθέμενες ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες του Παρθενώνα και ότι οι θεωρίες για τη μοναδική ενέργεια στο χώρο υπάρχουν εδώ και αιώνες, με ακόμη και διάσημους επιστήμονες όπως ο Κέπλερ να μελετούν τα έργα αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων.

Λέγεται, λοιπόν, ότι σε μεταγενέστερη έρευνά του – σε συνδυασμό με εκτιμήσεις σύγχρονων ερευνητών – ότι παρατηρήθηκε πως οι τροχιές των πλανητών σχετίζονται με τη γεωμετρία του Παρθενώνα. Όμως, και αυτοί οι ισχυρισμοί παραμένουν αμφιλεγόμενοι και δεν υποστηρίζονται από επίσημα επιστημονικά στοιχεία.

Τελικά, ενώ ο Παρθενώνας αποτελεί ένα θαύμα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, οι υποτιθέμενες ηλεκτρομαγνητικές του ιδιότητες παραμένουν θέμα συζήτησης και εικασιών.

Ακόμα κι αν είναι πιθανό ο Παρθενώνας να σχεδιάστηκε με γνώσεις που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες για τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, μένει να αποδειχτεί πρακτικά και ουσιαστικά, με επιστημονικά στοιχεία και όχι με θεωρητικές εκτιμήσεις.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από hellagen.gr, mixanitouxronou.gr, wikipedia.org
diadrastika / Image by nonbirinonko from Pixabay