Έμμηνος Ρύση και η Ιερή της Δύναμη
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η έμμηνος ρύση είναι από καιρό καλυμμένη με μυστήριο και ταμπού, αλλά θα μπορούσε πραγματικά να έχει απίστευτες θεραπευτικές δυνάμεις; Σύμφωνα με την Barbara Walker, συγγραφέα του «The Woman’s Encyclopedia of Myths and Secrets», η έμμηνος ρύση έχει γίνει σεβαστή ως ιερή και ισχυρή δύναμη σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Στο βιβλίο της, η Walker αποκαλύπτει ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως πιστευόταν ότι είχε μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες, και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες τελετουργίες και τελετές.

Τι έχει όμως να πει η σύγχρονη επιστήμη για αυτό; Υπάρχει αλήθεια στην ιδέα ότι το αίμα της περιόδου έχει απίστευτες θεραπευτικές δυνάμεις ή είναι απλώς ένας μύθος; Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε για τις πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες του εμμηνορροϊκού αίματος, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί πράγματι να έχει μοναδικά οφέλη.

Πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stem Cells, διαπίστωσε ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως περιέχει μια πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν σε μια ποικιλία διαφορετικών τύπων κυττάρων.

Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την αναγεννητική ιατρική και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και τραυματισμών. Επιπλέον, ορισμένοι υποστηρικτές της εναλλακτικής ιατρικής πιστεύουν ότι το αίμα της περιόδου περιέχει ισχυρές ορμόνες και άλλες ενώσεις που θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς με μια υγιή δόση σκεπτικισμού. Αν και υπάρχει σίγουρα δυνατότητα για περαιτέρω έρευνα και εξερεύνηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του εμμηνορροϊκού αίματος, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της επιστημονικής πραγματικότητας και της απλής εικασίας.

Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις πραγματικές δυνατότητες του εμμηνορροϊκού αίματος ως θεραπευτικού παράγοντα.

Να καταναλώνουμε εμμηνορροϊκό αίμα;

Με βάση τα παραπάνω, από την Barbara Walker και τα επιστημονικά δεδομένα, πολλοί πιστεύουν ότι υποδηλώνεται πως θα ήταν καλό να καταναλώνουμε εμμηνορροϊκό αίμα. Όχι. Αυτό είναι λάθος.

Ένα επιχείρημα που αντιτίθεται στην ιδέα ότι είναι καλό να καταναλώνουμε αίμα περιόδου θα μπορούσε να είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ή ιατρική έρευνα που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση εμμηνορροϊκού αίματος.

Ενώ ορισμένες πολιτιστικές ή παραδοσιακές πεποιθήσεις μπορεί να υπάρχουν σε κάποιες κοινωνίες, είναι σημαντικό να βασιζόμαστε σε εμπειρικά στοιχεία και επιστημονικές μελέτες όταν διατυπώνουμε ισχυρισμούς σχετικά με τα οφέλη για την υγεία ή τις επιπτώσεις ορισμένων πρακτικών.

Χωρίς τέτοια στοιχεία, δεν δικαιολογείται ο ισχυρισμός ότι η κατανάλωση αίματος της περιόδου είναι καλή για οποιοδήποτε σκοπό.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ιερή και ισχυρή δύναμη

Παρά τη συνεχιζόμενη επιστημονική συζήτηση, είναι σαφές ότι η έμμηνος ρύση έχει σεβαστεί ως ιερή και ισχυρή δύναμη σε όλη την ιστορία, με μεγαλύτερη εξαίρεση την Εκκλησία.

Είτε κατέχει είτε όχι απίστευτες θεραπευτικές δυνάμεις, η ιδέα του να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε τις φυσικές διεργασίες του γυναικείου σώματος είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να εξεταστεί.

Ίσως υπάρχει ακόμα πολλή σοφία που πρέπει να σταχυολογηθεί από τις αρχαίες παραδόσεις και πεποιθήσεις γύρω από την έμμηνο ρύση.

Εν κατακλείδι, ενώ η ιδέα του εμμηνορροϊκού αίματος ότι δηλαδή μπορεί να διαθέτει ορισμένες θεραπευτικές δυνάμεις είναι μια έκπληξη για πολλούς, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε και να εξερευνήσουμε σε αυτόν τον τομέα,

Είτε έχει αληθινές θεραπευτικές ιδιότητες είτε όχι, σίγουρα έχει αξία η προσέγγιση του θέματος με ανοιχτό μυαλό και μια μεγάλη αίσθηση σεβασμού για τις φυσικές διαδικασίες του γυναικείου σώματος

diadrastika / Image by Karen Nadine from Pixabay