Η Μεγάλη Πυραμίδα και το Γεωγραφικό Κέντρο της Γης
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

-d- Πρώτα από όλα πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει «Γεωγραφικό Κέντρο της Γης». Είναι αλήθεια ότι πολλοί αναγνώστες μπερδεύονται με τον τίτλο είτε γιατί αγνοούν τι σημαίνει «Γεωγραφικό Κέντρο της Γης», είτε γιατί προσπερνούν το «Γεωγραφικό» και μένουν στο «Κέντρο της Γης». Και σου λένε ότι μια σφαίρα όπως η Γη έχει το κέντρο στον πυρήνα της, ενώ στην εξωτερική στρογγυλή επιφάνεια της δεν μπορεί να οριστεί ένα συγκεκριμένο κέντρο – θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε.

Για να αποφύγουμε λοιπόν, όλες αυτές τις παρεξηγήσεις οφείλουμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει «Γεωγραφικό Κέντρο της Γης».

Τι είναι το Γεωγραφικό Κέντρο της Γης

Το «Γεωγραφικό Κέντρο της Γης», είναι το γεωμετρικό κέντρο όλων των επιφανειών της γης. Γεωμετρικά ορισμένο είναι το κέντρο όλων των επιφανειών της γης εντός των δύο διαστάσεων της Γεωειδούς επιφάνειας που προσεγγίζει το εξωτερικό σχήμα της Γης. Πιο απλά: η μετατροπή μια σφαιρικής επιφάνειας, όπως η Γη, σε επίπεδο χάρτη. Ο όρος κέντρο ελάχιστης απόστασης προσδιορίζει την έννοια με μεγαλύτερη ακρίβεια καθώς το πεδίο ορισμού είναι η επιφάνεια της σφαίρας χωρίς όριο και όχι η σφαίρα ως τρισδιάστατο σώμα.

Εξηγούμενη με διαφορετικό τρόπο, είναι η θέση στην επιφάνεια της Γης όπου το άθροισμα των αποστάσεων από όλες τις τοποθεσίες στη γη είναι το μικρότερο. Εάν είχατε ένα αεροπλάνο με άπειρο ενεργειακό πόρο και πετούσατε από μια τοποθεσία εκκίνησης στη Γη, σε μια τοποθεσία σε μια επιφάνεια ξηράς κάπου στη Γη και πάλι πίσω και επαναλαμβάνατε ότι από την ίδια τοποθεσία εκκίνησης σε όλες τις πιθανές τοποθεσίες προορισμού, οι τοποθεσίες εκκίνησης όπου η συνολική απόσταση ταξιδιού συνοψίζεται ως η μικρότερη, σηματοδοτεί το γεωγραφικό κέντρο της Γης.

Ο ορισμός της απόστασής του ακολουθεί το συντομότερο μονοπάτι στην επιφάνεια της Γης κατά μήκος του Μεγάλου Κύκλου (ορθόδρομος).

Το «Γεωγραφικό Κέντρο της Γης» είναι κάτι πραγματικό και μετρήσιμο και δεν έχει να κάνει με ψευδοαρχαιολογία καθώς, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ένας αστρονόμος έδωσε τη Μεγάλη Πυραμίδα ως το Γεωγραφικό Κέντρο της Γης, ενώ με μικρή απόκλιση εντοπίστηκε άλλο σημείο, σε πιο σύγχρονους υπολογισμούς.

Διαβάστε επίσης: «Προδόθηκε» το Μυστικό της Μεγάλης Πυραμίδας όταν στην Κορυφή της Ανέβηκε ο sir Siemens

Τι είναι πυραμιδολογία και ψευδοαρχαιολογία

Εγκυκλοπαίδειες όπως η wikipedia, γράφουν πως η πυραμιδολογία (ή πυραμιδισμός) αναφέρεται σε διάφορες θρησκευτικές ή ψευδοεπιστημονικές εικασίες σχετικά με τις πυραμίδες, καθώς και το σύμπλεγμα των τριών πυραμίδων της Γκίζας στην Αίγυπτο, αλλά κυρίως ασχολούνται με τη λεγόμενη Μεγάλη Πυραμίδα. Μερικοί «πυραμιδολόγοι» ασχολούνται επίσης με τις μνημειώδεις δομές της προκολομβιανής Αμερικής, κάνουν συγκρίσεις μετρήσεων, μεγεθών και βάρους, καθώς και την πιθανή σχέση που μπορεί να έχει η θέση τους με κάποια άστρα.

Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά και πολλά άλλα, δεν ακολουθούν επιστημονικά δεδομένα αλλά εικασίες, ενώ όσοι και όσες ανεπίσημες ομάδες, διατυπώνουν τέτοιες ιδέες, θεωρούνται στην καλύτερη περίπτωση ως απλώς αφελείς θιασώτες μιας κάποιας τάσης που κυριαρχεί, σαν μόδα, ενώ στην χειρότερη ως ψευδοαρχαιολόγοι και εν γένει ψευδοεπιστήμονες. Γιατί;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διότι, υπό το μάτι της επιστήμης του δυτικού πολιτισμού μας, πολύ απλά λειτουργούν έξω από το χώρο της επιστήμης, ενώ επιπλέον, τόσο οι έρευνες όσο και οι ερμηνείες που μπορεί να δίνουν αυτές οι ανεπίσημες ομάδες ή ανεξάρτητοι ερευνητές, περιλαμβάνουν τη χρήση αντικειμένων, τοποθεσιών ή υλικών για την κατασκευή επιστημονικά αβάσιμων θεωριών για τη συμπλήρωση των ισχυρισμών με υπερβολή αποδεικτικών στοιχείων, δραματικά ή ρομαντικά συμπεράσματα, ακόμα και τη χρήση πλάνης είτε και κατασκευή αποδεικτικών στοιχείων. Όλο αυτό ονομάζεται ψευδοαρχαιολογία.

Διαβάστε επίσης: Η αρχαία επιγραφή STELA που περιγράφει ότι η Πυραμίδα και η Σφίγγα ήταν ήδη εκεί ίσως πριν την βασιλεία του Χέοπα

Η Μεγάλη Πυραμίδα στο κέντρο συνολικής έκτασης ξηράς

Το 1864, ο Charles Piazzi Smyth, Βασιλικός αστρονόμος για τη Σκωτία, έδωσε στο βιβλίο του Our Heritance in the Great Pyramid τις συντεταγμένες με 30°00′N 31°00′E, τη θέση της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας στην Αίγυπτο. Δήλωσε ότι αυτό είχε υπολογιστεί «συνοψίζοντας προσεκτικά όλη την ξηρά κατοικήσιμη από τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο».

Τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, ο Smyth πρότεινε να τοποθετηθεί ο κύριος μεσημβρινός στο γεωγραφικό μήκος της Μεγάλης Πυραμίδας επειδή εκεί θα «περνούσε πάνω από περισσότερα εδάφη από [σε] οποιαδήποτε άλλη [τοποθεσία]». Υποστήριξε επίσης την πολιτιστική σημασία της τοποθεσίας και της γειτνίασής της με την Ιερουσαλήμ . Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που αποφάσισε το θέμα, ωστόσο, ψήφισε υπέρ του Γκρίνουιτς επειδή «τόσα πολλά πλοία χρησιμοποιούσαν το λιμάνι του Λονδίνου».

Στο pentapostagma.gr διαβάζουμε ότι o sυγγραφέας και θεολόγος Δρ Joseph Seissen απέδειξε το 1877 ότι η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας βρίσκεται στο ακριβές σημείο τομής της μεγαλύτερης γραμμής του γεωγραφικού πλάτους και της μεγαλύτερης γραμμής του γεωγραφικού μήκους, με άλλα λόγια, ακριβώς στο κέντρο όλης της έκτασης της ξηράς στον πλανήτη Γη.

Γεωγραφικό Κέντρο της Γης

Ο Δρ. Seissen περιγράφει: «Έχει διαπιστωθεί και αποδειχθεί σαφώς ότι υπάρχει μέτρο , επισημάνσεις, στην μορφή και τα χαρακτηριστικά αυτού του μεγάλου αρχέγονου μνημείου. . . Αν και φαίνεται ως ένα μεγάλο και άφθαρτο πέτρινο μνημείο…αυτό διαθέτει πλήρη και άψογη γνώση της δομής του σύμπαντος, των θετικών και φυσικών επιστημών, τόσο της επίγειας όσο και της κοσμικής ζωής, με τον προσδιορισμό ενός τέλειου συστήματος μέτρων και σταθμών επιστημονικά σύμφωνο με μια πυξίδα.

Επιστημονική έρευνα από την πλευρά διαφορετικών ομάδων και ινστιτούτων έχει καταστήσει σαφές ότι υπάρχει ενσωματωμένη σε αυτό το οικοδόμημα η δομή των αστερισμών κατά το χρόνο της ανέγερσης του , η οποία αποκαλύπτει και την ηλικία της πυραμίδας σε σχέση με την αστρονομία σε πλήρη συμφωνία με όλες τις εξωτερικές ενδείξεις και αποδείξεις».

Ωστόσο, το 1973, ο Andrew J. Woods, ένας φυσικός με το Gulf Energy and Environmental Systems στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια , χρησιμοποίησε έναν ψηφιακό παγκόσμιο χάρτη και υπολόγισε τις συντεταγμένες σε ένα κεντρικό σύστημα ως 39°00′N 34°00′E, στη σημερινή Τουρκία, κοντά στην περιοχή Κιρσεχίρ, περίπου. 1.800 χλμ βόρεια της Γκίζας.

Το 2003, ένας νέος υπολογισμός βασισμένος σε ένα παγκόσμιο ψηφιακό υψομετρικό μοντέλο που ελήφθη από δορυφορικές μετρήσεις, ETOPO2, του οποίου τα σημεία δεδομένων απέχουν 2′ (3,7 km στον ισημερινό) διορθώνοντας τον Smyth και τους υπόλοιπους.

Συμπέρασμα

Όπως είναι εύκολο να καταλάβουμε, για πολλούς λόγους, όπως οι παραπάνω, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας θεωρείται ένα από τα τελειότερα αρχαία μνημεία σε όλο ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν είναι και λίγο πράγμα ένα αρχαίο οικοδόμημα να θεωρείται ότι βρίσκεται στο Γεωγραφικό Κέντρο της Γης, έστω και με κάποιες αποκλίσεις και να προτείνεται να τοποθετηθεί ο κύριος μεσημβρινός στο γεωγραφικό μήκος της Μεγάλης Πυραμίδας.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Πυραμίδα. Δέκα στοιχεία και λεπτομέρειες που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά

Δεν είναι ένα τυχαίο κτίριο που έτυχε να βρίσκεται τοποθετημένο σε εκείνο το σημείο. Ακόμα και αν σήμερα οι πιο σύγχρονες μετρήσεις μέσω δορυφόρου ή άλλων μέσων, δείξουν ότι η Μεγάλη Πυραμίδα απέχει αρκετά από το να βρίσκεται στο Γεωγραφικό Κέντρο της Γης, θα πρέπει να σκεφτούμε και να συνεκτιμήσουμε τι γνώσεις είχαν οι αρχαίοι εκείνοι αρχιτέκτονες για να χαρτογραφήσουν όλες τις ξηρές με ακρίβεια πολύ κοντά στο 100%.

Επίσης, τι κόπους έκαναν για να επιλέξουν το σημείο που εκείνοι θεωρούσαν ως κέντρο όλης της ξηράς, σε έναν επίπεδο χάρτη – εάν ο αρχικός σκοπός τους ήταν να την καθίσουν στο Γεωγραφικό Κέντρο της Γης – πριν λίγες χιλιάδες χρόνια.

Όμως, ουσιαστικά, εκείνο που θα πρέπει να παραδεχτούμε είναι πως η προσπάθεια του βασιλικού αστρονόμου Charles Piazzi Smyth, το 1864, έπεσε έξω ως προς το ακριβές σημείο του Γεωγραφικού Κέντρου της Γης, συγκριτικά με πιο σύγχρονες μετρήσεις, οπότε πρακτικά η Μεγάλη Πυραμίδα δεν μπορεί να βρίσκεται σε αυτό. Η απόκλιση είναι μόλις μερικά χιλιόμετρα.

diadrastika / Top Image by Pete Linforth from Pixabay