υποβρύχιο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα βρετανικά έγγραφα της ΜΙ5 και των Εθνικών Αρχείων της Βρετανίας, οκτώ μυστικοί Ναζί σαμποτέρ βρέθηκαν σε αμερικάνικο έδαφος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι κατάσκοποι ήταν επιφορτισμένοι να φέρουν σε πέρας «μικρές πράξεις τρομοκρατίας» με «εμπρηστικές βόμβες, σε βαλίτσες, τις οποίες τοποθέτησαν σε αποθήκες αποσκευών και σε καταστήματα, που ανήκαν σε Εβραίους» για να σαμποτάρουν την αμερικανική πολεμική προσπάθεια εναντίων της Γερμναίας. Οι ομάδες ήταν δύο αποτελούμενες από τέσσερα άτομα η κάθε μία. Η πρώτη αποβιβάστηκε από ένα ναζιστικό υποβρύχιο στην παραλία κοντά στο Amagansett, του Long Island, το πρωί της 13ης Ιουνίου του 1942, με αρχηγό τον George John Dasch, 39 χρονών. Ήταν ντυμένοι με γερμανικές στολές για να εξασφαλίσουν ότι αν τους έπιαναν δεν θα κατηγορούνταν για κατασκοπία, αλλά θα συλλαμβάνονταν ως αιχμάλωτοι πολέμου.

Αποστολή τους ήταν να καταστρέψουν τρένα και γενικά μέσα μεταφοράς πολεμικού υλικού. Αλλά το πιο κύριο ήταν να μεταφέρουν τον πόλεμο μέσα στην ίδια την Αμερική με όποιο τρόπο ήταν αυτό δυνατό. Ωστόσο, λέγεται πως δεν είχαν σκοπό να πειράξουν κανέναν αμερικανό πολίτη γιατί αυτό δεν θα ωφελούσε την Γερμανία. Αντίθετα είχαν σκοπό να επιμείνουν σε μία αντιπολεμική προπαγάνδα και να επισημάνουν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κανένα λόγο να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Γερμανία.

Στις 17 του ίδιου μήνα μία άλλη 4μελής ομάδα με παρόμοια αποστολή έφτασε στο Ponte Vedra Beach, στην Florida, με αρχηγό τον Edward John Kerling 33 χρονών. Η ομάδα πήγε στην Jacksonville και μετά με τρένο στο Cincinnati. Εκεί μοιράστηκαν: οι δύο πήγαν στο Σικάγο και οι άλλοι δύο στην Νέα Υόρκη.

Στις 27 του ίδιου μήνα η αποστολή απέτυχε, αλλά όχι εξαιτίας της αδεξιότητας των ομάδων αλλά, ούτε και από την εξαιρετική αποτελεσματικότητα των αμερικανών. Ο ίδιος ο αρχηγός των Ναζί,  George John Dasch μαζί με τον Ernest Peter Burger, κάρφωσαν την όλη αποστολή και τους δικούς του, επειδή –σύμφωνα με την αναφορά του FBI– δεν πίστευαν ότι θα κατάφερναν κάτι.

Παρόλα αυτά, οι λόγοι φαίνεται να είναι τελείως διαφορετικοί –σύμφωνα με την ίδια αναφορά. Παλαιότερα ο Dash είχε ζήσει στις ΗΠΑ και φαίνεται είχε αποκτήσει συναισθηματικούς δεσμούς, ή δεσμούς άλλου είδους, που οι Γερμανοί δεν είχαν προβλέψει. Ο Dash είχε εγγραφεί στον αμερικανικό στρατό το 1927 και απολύθηκε με τιμές, ένα χρόνο αργότερα. Ζήτησε, λοιπόν, και κατάφερε να μιλήσει με τον J. Edgar Hoover του FBI. Μαζί με τον Ernest Peter Burger, ο οποίος είχε πολιτογραφηθεί αμερικάνος το 1933, ομολόγησαν τα σχέδιά τους. Μέσα σε ένα μήνα τους έπιασαν όλους και τους καταδίκασαν σε θάνατο.

Αλλά ο δικηγόρος Biddle και ο J. Edgar Hoover, απευθύνθηκαν στον πρόεδρο Roosevelt να αλλάξει τις ποινές των δύο, επειδή μετάνιωσαν για τις πράξεις τους και αποκάλυψαν τις προθέσεις τους. Έτσι, ο Dasch καταδικάστηκε σε 30 χρόνια, ενώ ο Burger σε ισόβια κάθειρξη. Οι υπόλοιποι έξι σε θάνατο. Ακόμα και ο  Herbert Hans Haupt, αν και είχε αμερικανική υποκοότητα, δεν την γλίτωσε.

Τόσο πολύ τρομοκρατήθηκε η Γερμανία από όλο αυτό το φιάσκο που, λέγεται πως, δεν επιχείρησε παρόμοιες αποστολές ξανά.   Ενδεχομένως η τελευταία της επίσημη απόπειρα ήταν στην Νορμανδία.

Τον Απρίλιο του 1948 ο πρόεδρος Τρούμαν απέλασε τους Dasch και Burger.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika.com

Φωτογραφία από David Mark από το Pixabay