Η Γη σε μία φανταστική καλλιτεχνική απόδοση

Γεωφυσικοί επιστήμονες γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι υπάρχει ένα στερεός πυρήνας, στο κέντρο της γης, αλλά ήξεραν ελάχιστα γι’ αυτόν. Θεωρούσαν πως αυτός μαζί με το υγρό που τον περιβάλλει αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από σίδηρο.

Όμως, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, οι σεισμολόγοι εξέτασαν τα σεισμικά κύματα που διαπερνούν τον πυρήνα κι έκαναν την καταπληκτική διαπίστωση ότι καθώς αυτά ταξιδεύουν κατά μήκος του άξονα βορρά-νότου του πλανήτη «προχωρούν» 3 έως 4 τοις εκατό γρηγορότερα στο εσωτερικό του πυρήνα από εκείνα που ακολουθούν διαδρομές κοντά στο επίπεδο του ισημερινού.

Αυτό έκανε μεγάλη εντύπωση. Έτσι, ο Lars Stixrude του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Georgia και ο Ronald E. Cohen από το Ινστιτούτο Carnegie της Ουάσιγκτον, προχώρησαν ακόμα πιο πέρα τις σκέψεις τους και τις παρατηρήσεις τους. Εξέφρασαν την βεβαιότητα πως ο πυρήνας της Γης είναι ένας τεράστιος ενιαίος κρύσταλλος στο μέγεθος (περίπου 3.500 χλμ) περίπου της Σελήνης (3.476 χλμ)!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πυρήνας έφτασε σε αυτό το μέγεθος ύστερα από μία διαδικασία δισεκατομμυρίων χρόνων όταν ο υγρός σίδηρος, εξωτερικά του πυρήνα, στερεοποιήθηκε και «κόλλησε» πάνω του.

Η όλη διαπίστωση ήταν τόσο προκλητική που προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Μαζί με άλλους συναδέλφους τους εξέτασαν σεισμικές καταγραφές κυμάτων που ταξίδεψαν μέσω του εσωτερικού πυρήνα, δεκαετίες πριν, και τις συγκρίνανε με πιο πρόσφατες. Η νέα διαπίστωσή τους είναι πραγματικά ακόμα πιο εξωφρενικά απίστευτη:   Ο πυρήνας περιστρέφεται!   Ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμα τον τρόπο λειτουργίας του πυρήνα.

Αν όλα αυτά αληθεύουν πραγματικά, πόσο μεγάλη σύμπτωση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στις θεωρίες που θέλουν   α) την Σελήνη να είναι κούφια και τεχνητό διαστημόπλοιο   β) την Σελήνη να έχει τοποθετηθεί στην συγκεκριμένη τροχιακή θέση ώστε η απόστασή της από τον ήλιο σε συνδυασμό με το μέγεθός της να καλύπτει επακριβώς τον ηλιακό δίσκο   και την νεότερη:   γ) την Γη να έχει στο κέντρο της έναν πυρήνα στο μέγεθος της Σελήνης;

Άραγε πόσο βέβαιο είναι ότι ο πυρήνας της Γης δημιουργήθηκε με την πάροδο των χιλιετιών και δεν κατασκευάστηκε;

Φωτογραφία: Alexander Antropov από το Pixabay