Γιγάντιος σκελετός βρέθηκε στην Βουλγαρία
Ο γιγάντιος σκελετός στη Βουλγαρία. Φωτογραφία από BGNES

Γράφει ο Σπύρος Μακρής,

Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία ανακάλυψαν τα λείψανα ενός, όπως τον αποκαλούν “τεράστιο σκελετό” στο κέντρο της Βάρνας, μια πόλη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της οποίας η κουλτούρα και ο πολιτισμός φτάνει περίπου τα 7.000 χρόνια.

Το Πρακτορείο ειδήσεων Σόφιας, Novinite, αναφέρει ότι ο σκελετός βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Οδησσού, ένας εμπορικός σταθμός που ιδρύθηκε από τους Έλληνες προς το τέλος του 7ου αι. π.Χ. Η Οδησσός ήταν μια μικτή κοινότητα που αποτελείτο από Ίωνες Έλληνες και τα θρακικά φύλα (Γέτες, Krobyzoi, Terizi). Αργότερα εισήλθε στο έλεγχο Θρακών, Μακεδόνων και στη συνέχεια Ρωμαίων.

Η ρωμαϊκή πόλη Οδησσός, που καλύπτει 47 στρέμματα στη σημερινή κεντρική Βάρνα και είχε τα σημαντικά δημόσια λουτρά των Θερμών, χτίστηκε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι αρχικές αναλύσεις έδειξαν ότι ο σκελετός ανήκει σε έναν άνθρωπο που έζησε στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ., μία εποχή που η Οδησσός ήταν ένα πρώιμο χριστιανικό κέντρο.

Ο Valeri Yotov, ο οποίος είναι μέρος της ομάδας για την διενέργεια ανασκαφών εκεί, φαίνεται να διέρρευσε στα τοπικά μέσα και ιστοσελίδες ότι το μέγεθος των οστών είναι «εντυπωσιακό» και ότι ανήκαν σε «ένα πολύ ψηλό άνδρα». Ωστόσο, δεν αποκάλυψε το ακριβές ύψος του σκελετού.

Γιγάντιος σκελετός βρέθηκε στην Βουλγαρία
Λείψανα της αρχαίας Οδυσσού στη Βάρνα της Βουλγαρίας

Τα λείψανα βρέθηκαν κοντά στα ερείπια του αρχαίου τείχους της πόλης και ο Yotov πρότεινε ότι ο άνθρωπος μπορεί να είχε πεθάνει ενώ εργαζόταν ή κατά τη διάρκεια κάποιας τελετής που πραγματοποιήθηκε κοντά στα τείχη της πόλης.

Πάντως, “η στάση του, με τα χέρια στη μέση του, το σώμα του με το κεφάλι που δείχνει προς τα ανατολικά, είναι μια σαφής ένδειξη για τους αρχαιολόγους ότι ο άνθρωπος θάφτηκε», αναφέρει το Novinite.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας μεγάλου μεγέθους σκελετός έχει βρεθεί στην Ανατολική Ευρώπη. Το 2013, ο σκελετός ενός γίγαντα πολεμιστή που χρονολογήθηκε στα 1600 π.Χ., βρέθηκε στην Santa Mare, στη Ρουμανία. Το παρατσούκλι του «Γολιάθ», και ήταν ένας πολεμιστής που μετρήθηκε πάνω από 2 μέτρα, ιδιαίτερα ασυνήθιστα ύψος για την εποχή και τον τόπο, όταν οι άνθρωποι εκεί ήταν μικρού αναστήματος (περίπου 1,5 μέτρα κατά μέσο όρο).

Γιγάντιος σκελετός βρέθηκε στην Βουλγαρία
Ο σκελετός με το παρατσούκλι «Γολιάθ» που βρέθηκε στην Santa Mare, Ρουμανία

diadrastika.com

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

loading...