Το χωριό Asuka βρίσκεται στην περιφέρεια Takaichi της Nara, στην Ιαπωνία. Η Asuka είναι μια αρχαία γη με ιστορικό ενδιαφέρον. Έχει τις ρίζες της στην περίοδο Tumulus (250-552 μ.Χ.), που ονομάζεται επίσης Kofun Jidai, πράγμα που σημαίνει Περίοδος Παλιών Αναχωμάτων.
Αυτή η εποχή της ιαπωνικής ιστορίας χαρακτηρίζεται από ένα συγκεκριμένο είδος ταφικού τύμβου που ήταν δημοφιλής εκείνη την εποχή. Τα αναχώματα περιβάλλονται από τάφρους.
Ένα από τα πιο μοναδικά χαρακτηριστικά της Asuka είναι οι πολλαπλοί λαξευμένοι λίθοι από γρανίτη σε παράξενα σχήματα, σε διάφορα μέρη της περιοχής. Το μεγαλύτερο και πιο ασυνήθιστο από τις πελεκημένες πέτρες είναι η Masuda-no-iwafune.

Το συγκεκριμένο βρίσκεται κοντά στην κορυφή ενός λόφου στην Asuka, έχει 11 μέτρα μήκος, 8 μέτρα πλάτος και 4,7 μέτρα ύψος, και ζυγίζει περίπου 800 τόνους. Η κορυφή του έχει πλήρως ισοπεδωθεί και υπάρχουν δύο τετράγωνες τρύπες ενός μέτρου και κορυφογραμμή που είναι παράλληλη προς τις δύο τρύπες. Στη βάση της πέτρας υπάρχει ένα πλέγμα με οδοντώσεις οι οποίες πιστεύεται ότι σχετίζονται με τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε από τους κατασκευαστές για να ισοπεδώσουν τις πλευρές του βράχου.

Ποια είναι η φύση αυτού του βράχου και ποιος είναι ο σκοπός του; Ποιος το έκανε, πότε και γιατί; Δυστυχώς, δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά έχουν τεθεί πολλές θεωρίες για αυτή τη μοναδική και ασυνήθιστη δομή.

Στην περιοχή που βρίσκεται, υπάρχουν πολλοί βουδιστικοί ναοί και ιερά που μπορεί να υποδηλώνουν πως το λάξεμα έγινε από τους Βουδιστές, ίσως για κάποιο είδος θρησκευτικών ή τελετουργικών σκοπών. Ωστόσο, το “πέτρινο πλοίο” δεν μοιάζει με το ύφος ή την κατασκευή οποιουδήποτε άλλου βουδιστικού μνημείου.

Μια άλλη πρόταση προέρχεται από το όνομα του ίδιου του βράχου, το οποίο μεταφράζεται ως το «πέτρινο πλοίο της Masuda». Έχει προταθεί ότι η πέτρα ήταν λαξευμένη σε ανάμνηση του κτιρίου της Λίμνης Masuda, που κάποτε ήταν σε κοντινή απόσταση (τώρα είναι στραγγισμένη και έχει γίνει μέρος της πόλης Kashiwara).

Μια άλλη δημοφιλής θεωρία είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ως αστρονομικό παρατηρητήριο. Αποδεικτικά στοιχεία για την προοπτική αυτή προέρχονται από την κορυφογραμμή σε όλη την κορυφή του βράχου που εκτείνεται παράλληλα με την κορυφογραμμή του βουνού Asuka και τις γραμμές με το ηλιοβασίλεμα σε μια συγκεκριμένη ημέρα του έτους που ονομάζεται «είσοδος άνοιξης Doyou”, η οποία εμφανίζεται 13 ημέρες μετά το ηλιακό φαινόμενο με τον όρο «Καθαρή Λάμψη”. Αυτή η μέρα ήταν σημαντική για το σεληνιακό ημερολόγιο και για την ιαπωνική γεωργία, καθώς σηματοδοτούσε την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Ωστόσο, η προοπτική αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό απορριφθεί από τους μελετητές, οι οποίοι δεν την αναγνωρίζουν ως ένα αρχαίο αστρονομικό παρατηρητήριο.

Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο βράχος είναι ακριβώς τα ερείπια ενός τάφου που έχει σχεδιαστεί για τα μέλη κάποιας βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως τις τετράγωνες τρύπες στην κορυφή, ούτε έχουν βρεθεί οποιαδήποτε ανάλογα αντικείμενα. Μερικοί έχουν προτείνει ότι η κατασκευή είχε ως σκοπό να γίνει η είσοδος ενός τάφου, αλλά έμεινε ημιτελής.

Είναι ενδιαφέρον πως, το “πέτρινο πλοίο” έχει μια ομοιότητα με έναν άλλο μεγάλιθο στην Ιαπωνία, τον Ishi-no-Hoden, που βρίσκεται στο Takasago. Το μεγαλιθικό Ishi-no-Hoden έχει διαστάσεις 6.45 x 5,7x 5,45 μέτρα και έχει παρόμοιες ραβδώσεις στις πλευρές, αλλά χωρίς ορατές τρύπες, τετράγωνες ή άλλους είδους -αν και ορισμένοι προτείνουν ότι αυτές βρίσκονται στο κάτω μέρος, χωμένες στα δέντρα στην κορυφή του βράχου.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σήμερα, το Ishi-no-Hoden είναι ένα ιερό αφιερωμένο στον θεό Σίντο Oshiko Jinja, αλλά κανείς δεν ξέρει που αρχικά χτίστηκε και γιατί.

Ελάχιστα είναι γνωστά για το “πέτρινο πλοίο της Masuda”, χωρίς κάποια οριστική απόδειξη που να εξηγεί ποιος την έχτισε και γιατί.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές άλλες πέτρινες πλάκες και δομές στην περιοχή υποδηλώνει ότι η περιοχή κατοικήθηκε πριν από την περίοδο Tumulus , αλλά και πάλι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποστηρίξει αυτήν την προοπτική. Η πραγματική προέλευση και ο σκοπός αυτών των αινιγματικών χαρακτηριστικών της αρχαίας Ιαπωνίας χάνετε στις σελίδες της ιστορίας. diadrastika