Photo by Paolo Bondielli. Min Project

Ένα νέο συγκρότημα που αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο του μυθικού τάφου του Όσιρη ανακαλύφθηκε στο Sheikh Abd el-Gourna, μέσα στον μη γνωστοποιημένο τάφο Kampp -327-. Στις ανασκαφές του Min-Project, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για τον νεκρικό θάλαμο του Όσιρη.
Σύμφωνα με το luxortimesmagazine η Αρχαιολογική Αποστολή των Καναρίων Νήσων Τοσκάνης υπό του Δρ María Milagros Álvarez Sosa και του αναπληρωτή διευθυντή Δρ Irene Morfini, σε συνεργασία με το Υπουργείο Επικρατείας Αρχαιοτήτων, κατέχει την παραχώρηση των δύο τάφων στην Θηβαϊκή περιοχή του Σέιχ Αμπντ ελ-Γούρνα: TT109 (τάφος του Min) και Kampp -327- (ανώνυμος τάφος).

Ενώ ο τάφος του Min δεν έχει εντελώς δημοσιευτεί, με εξαίρεση κάποιες προσπάθειες κατάρτισης σχεδίων κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και ένα σύντομο άρθρο που γράφτηκε από τον Philippe Virey το 1887, για τον τάφο Kampp -327- δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ τίποτα. Η αρχιτεκτονική αυτού του τάφου είναι περίεργη. Φαίνεται να αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο του μυθικού τάφου του Όσιρι, εκ των οποίων το πιο προφανές γνωστό αντίγραφο, μέχρι στιγμής, θεωρείται το Osireion στην Άβυδο (βλέπε σχέδιο).


Drawing by: Raffaella Carrera. Min Project

Μετά από μία εγκάρσια αίθουσα που υποστηρίζεται από 5 πυλώνες, μια σκάλα που κατεβαίνει στο βράχο οδηγεί σε ένα συγκρότημα αφιερωμένο στο θεό του Κάτω Κόσμου, τον Όσιρη. Ένα άγαλμα του Οσίριδος βρίσκεται σε ένα “εκκλησάκι” με θολωτή οροφή στη μέση μίας περίπλοκης δομής. Μπροστά από το άγαλμα Όσιρη υπάρχει μια σκάλα με έναν άξονα. Ο άξονας αυτός κατεβαίνει για περίπου 9 μέτρα, οδηγώντας σε ένα δωμάτιο και ένα δεύτερο άξονα, ο οποίος είναι περίπου 6 μέτρα βάθος, που λήγει στο βαθύτερο τμήμα του μνημείου.

Το άγαλμα του Όσίριδος περιβάλλεται από ένα διάδρομο, ο οποίος έχει ως στόχο να απομονώσει και να προστατεύσει το πιο σημαντικό μέρος του συγκροτήματος.

Ο συμβολισμός του Οσίριδος είναι πολύ εμφανής εδώ, δεδομένου ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία που θυμίζουν το μυθικό “τάφο του Οσίριδος”: μια μεγάλη σκάλα των 3,5 μέτρων μήκους με 4 μέτρα ύψος οροφής, το κάτω μέρος οδηγεί στον Κάτω Κόσμο, ενώ μία άλλη σκάλα οδηγεί απ ‘ευθείας στο άγαλμα του Όσιρι, το οποίο είναι με συνέπεια υπερηψωμένο και ιδανικά απομονωμένο. Ο άδειος διάδρομος συμβολίζει το κανάλι του νερού (όπως και στο Osireion στην Άβυδο). Ο νεκρικός θάλαμος αναμένετε κάτω από το άγαλμα.

Συγκρίνοντας αυτό το συγκρότημα με παρόμοιους τάφοους που περιείχαν Οσιριακά στοιχεία που υπάρχουν στις περιοχές (TT33 Petamenophis, TT34 Montuemhat, TT36 Ibi, TT37 Harwa, TT389 Basa, TT414 Ankhor στο Assasif και TT223 Karakhamun στη Νότια Assasif) μπορούμε να χρονολογήσουμε το συγκρότημα γύρω στην 25η- 26η δυναστεία. Η εμφάνιση Οσιριακών στοιχείων σε ιδιωτικούς τάφους είναι τεκμηριωμένα, απ’ όσο γνωρίζουμε, σε μεγάλα ταφικά κτίσματα της περιοχής Assasif, γρύω από το χρονικό διάστημα που αναφερόμαστε


Photo by Matjaz Kacicnik. Min Project

Επιπλέον, στη δυτική πλευρά του διαδρόμου γύρω από το άγαλμα του Όσιρη, η αίθουσα που ανοίγεται περιέχει έναν άξονα. Ο άξονας αυτός είναι περίπου 7 μέτρα βάθος και παρουσιάζει δύο κενούς χώρους στη βόρεια και νότια πλευρά, καθώς και δύο δωμάτια γεμάτα με τα συντρίμμια στην ανατολική και δυτική πλευρά. Το δωμάτιο στη δυτική πλευρά, η οποία ελέγχεται κατά την παρούσα περίοδο, είναι ένας ταφικός θάλαμος διακοσμημένος με ανάγλυφα που εκπροσωπούν δαίμονες και θεότητες που κρατούν μαχαίρια. Τα στοιχεία αυτά, που υπάρχουν γύρω από τα τείχη, είχαν ως στόχο να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν το σώμα του νεκρού. diadrastika