Ένα κάπως τρομακτικό πετρογλυφικό, λόγω της έκφρασης του προσώπου, που ανακαλύφθηκε στο Μεξικό, στις πλαγιές του Cerro del Sombrete  στο βόρειο τμήμα της Βερακρούζ του Μεξικό, λέγεται πως απεικονίζει έναν αρχαίο ιερέα ή «σοφό». Είναι, όμως, έτσι; Για να το δούμε λίγο καλύτερα:

Όπως μπορείτε να δείτε,  φοράει μία στολή που καταλήγει σε βάση κώνου (και μας θυμίζει ανάλογη ενδυμασία άλλης φιγούρας) η οποία είναι διακοσμημένη με κάτι που μοιάζουν με κουκουνάρια να κρέμονται από την ζώνη του. Τα κουκουνάρια στην ελληνική κουλτούρα είναι σύμβολα της επίφυσης. Στους αστραγάλους φέρει βραχιόλια. 

Τέσσερα πράγματα προκαλούν το βλέμμα. Το ένα είναι πως η φιγούρα φοράει κράνος που θυμίζει ανοιχτό κράνος μοτοσυκλετιστή ή ενός αστροναύτη. Το δεύτερο είναι αυτό που με σημερινή ορολογία θα λέγαμε ακουστικό για το αυτί. Το τρίτο είναι ότι στην πλάτη κουβαλάει δύο πανομοιότυπα αντικείμενα που θυμίζουν “μπουκάλες” σαν κι αυτές που έχουν οι δύτες. Θα μπορούσαν να είναι μπουκάλες οξυγόνου ή προωθητικά jetpack -κάτι που έχουμε ξαναδεί σε ινδικό ανάγλυφο ως vimana-πλάτης.

Και, τέταρτον… κάτι κρατέι στο χέρι του. Κάτι που είναι χαραγμένο με απλοϊκό τρόπο, όπως όλη η φιγούρα, άλλωστε.

Κάποιοι λένε ότι μοιάζει πολύ με “καπνισμένο καθρεύτη” (smoking mirror), ένα αντικείμενο των Αζτέκων που συμβόλιζε την σοφία, την γνώση και την εξουσία. Μία άλλη υπόθεση είναι πως κρατάει το λεγόμενο “chalchihuitl”, έναν πράσινο πολύτιμο λίθο που συμβολίζει την “καρδιά της γης”.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο τρόπος που το επιδεικνύει μας φανερώνει πως η φιγούρα θέλει να επιβληθεί. Έχει εξουσία στα χέρια της. diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.