κουροι

Γράφει ο Σπύρος Μακρής,

Μερικές φορές, κάποια πράγματα στην ελληνική μυθολογία, δεν είναι όπως ακούγονται. Τι θα μπορούσε να σημαίνει ένας γρήγορος ή πολεμικός χορός μέσα σε σπήλαιο;

Για να δούμε…

Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, οι Κορύβαντες, οι Κουρήτες ή Κούροι «που έχουν όπλα σαν του Άρη… οι ψυχοτρόφοι και καρποφόροι», σύμφωνα με τον Ορφικό ύμνο, με τον χορό τους, Πυρρίχη, φανερώνουν την ενεργητική δράση των γονιμοποιών δυνάμεων των ανδρικών γόνων, μέσα στα Ιερά Σπήλαια της ζωής, για την σύνθεση του νέου ανθρώπινου οργανισμού.

Η Πυρρίχη, φανερώνει την ενεργητική ιδιότητα τους και την πολεμική τους κίνηση στην οποία και η Φυσιολογία έχει δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα. Ακόμη δε και σήμερα, ο συμβολικός αυτός χορός είναι γνωστός ως πολεμικός και χορεύεται με το όνομα «Πυρρίχιος» μαρτυρώντας την δύναμη της κινήσεως και τον ανδρισμό.

Έτσι τέλος εξηγείται το ότι για να ενεργήσουν τα σπερματοζωάρια με γονιμοποιητικό τρόπο στα ωάρια, πρωτοστατεί σε αυτά, από την τριδύναμη ενέργεια της αιθερικής ουσίας-η οποία συνθέτει τα υλικά ζωτικά στοιχεία του- η ορμητικότητα της γονιμοποιού δυνάμής της.

Από το βιβλίο «Οι Δώδεκα Ολύμπιοι Θεοί», της Διδώς Καλέργη, εκδόσεις Ιδεοθέατρον.

diadrastika.com

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.