Ο ΚΡΥΦΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ των ΙΔΑΙΩΝ ΔΑΚΤΥΛΩΝ

[09/07/2015 - 05:13]

Γράφει ο Σπύρος Μακρής,

Μερικές φορές, κάποια πράγματα στην ελληνική μυθολογία, δεν είναι όπως ακούγονται. Τι θα μπορούσε να σημαίνει ένας γρήγορος ή πολεμικός χορός μέσα σε σπήλαιο;

Για να δούμε…

Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, οι Κορύβαντες, οι Κουρήτες ή Κούροι «που έχουν όπλα σαν του Άρη… οι ψυχοτρόφοι και καρποφόροι», σύμφωνα με τον Ορφικό ύμνο, με τον χορό τους, Πυρρίχη, φανερώνουν την ενεργητική δράση των γονιμοποιών δυνάμεων των ανδρικών γόνων, μέσα στα Ιερά Σπήλαια της ζωής, για την σύνθεση του νέου ανθρώπινου οργανισμού.

Η Πυρρίχη, φανερώνει την ενεργητική ιδιότητα τους και την πολεμική τους κίνηση στην οποία και η Φυσιολογία έχει δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα. Ακόμη δε και σήμερα, ο συμβολικός αυτός χορός είναι γνωστός ως πολεμικός και χορεύεται με το όνομα «Πυρρίχιος» μαρτυρώντας την δύναμη της κινήσεως και τον ανδρισμό.

Έτσι τέλος εξηγείται το ότι για να ενεργήσουν τα σπερματοζωάρια με γονιμοποιητικό τρόπο στα ωάρια, πρωτοστατεί σε αυτά, από την τριδύναμη ενέργεια της αιθερικής ουσίας-η οποία συνθέτει τα υλικά ζωτικά στοιχεία του- η ορμητικότητα της γονιμοποιού δυνάμής της.

Από το βιβλίο «Οι Δώδεκα Ολύμπιοι Θεοί», της Διδώς Καλέργη, εκδόσεις Ιδεοθέατρον.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ