Γράφει ο Σπύρος Μακρής  

Τα μυστήρια των αρχαίων κατασκευών, ειδικότερα των προϊστορικών, είναι πολλά και μερικές φορές δύναται να αποκαλύψουν πράγματα και να ανατρέψουν την ιστορία, ακόμα και όταν κάποια φαίνονται δεδομένα. Ενδεχομένως, σε αυτή την κατηγορία να ανήκει και το “Stonehenge” στα Υψίπεδα του Γκολάν…
Η μυστηριώδης κατασκευή ανακαλύφθηκε λίγο μετά τον πόλεμο του 1967 οπότε το Ισραήλ προσάρτησε τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία, στην δική του κατοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Αεροφωτογραφίες της περιοχής στα έμπειρα μάτια αρχαιολόγων υπέδειξαν έναν μεγάλο κύκλο από πέτρες ο οποίος δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτός από το έδαφος, όπως ακριβώς συμβαίνει με πολλές γιγαντιαίες απεικονίσεις που έχουν σχεδιαστεί στην επιφάνεια της γης -χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι γραμμές της Νάζκα. 

Σε ανασκαφές που ακολούθησαν στην συνέχεια αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες κατασκευές αυτής της περιοχής.

Το συγκεκριμένο μνημείο που το όνομά του στα αραβικά σημαίνει «πέτρινος σωρός της αγριόγατας» (Ρούτζμ ελ-Χίρι), αποτελείται από πέντε ομόκεντρους κύκλους, με τον μεγαλύτερο να έχει διάμετρο στα 152 μέτρα, ενώ στο κέντρο υπάρχει ένας λοφάκος, ένας τύμβος, ύψους πέντε μέτρων -αυτόματα το μυαλό πηγαίνει σε ανάλογα ελληνικά μνημεία-κατασκευές, όπως ο τύμβος Καστά, στην Αμφίπολη.

Κατά ένα παράδοξο τρόπο, το αρχαίο μνημείο φαίνεται να “εμπλέκετε” με την ύπαρξη γιγάντων και μία μάχη που δόθηκε εκεί, ενώ στα εβραϊκά ονμομάζεται «τροχός των γιγάντων» (Γκιλγκάλ Ρεφαΐμ).

Διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως θραύσματα αγγείων και λίθινα εργαλεία χρονολογούν την κατασκευή γύρω στο 3500 π.Χ., μία εποχή κατά την οποία η επίσημη αρχαιολογική σκαπάνη τοποθετεί και και την κατασκευή του αυθεντικού Stonehenge στην Μεγάλη Βρετανία. 

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο, της Αγγλίας και του Γκολάν είναι πως το δεύτερο είναι φτιαγμένο από μικρές βασαλτικές πέτρες, συνολικού βάρους 40.000 τόνων, ενώ το Stonehenge από όρθιους ογκόλιθους.

Και στις δύο περιπτώσεις το αινιγματικό μνημείο, αγνώστων κατασκευαστών και σκοπού, στο θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο ο ήλιος περνάει από ανοίγματα στις πέτρες την ώρα της ανατολής, σύμφωνα με τον Ούρι Μπέργκερ της ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, ειδικό στους μεγαλιθικούς τάφους.

Οι πληροφορίες φτάνουν και σταματούν κάπου εδώ. 

Ωστόσο, και σε ό,τι αφορά τον τρόπο σχεδιασμού των ομόκεντρων κύκλων, μέσα από την σελίδα μας στο diadrastika.com, παρατηρούμε κάποιες ομοιότητες με τον μινωικό λαβύρινθο, όπως έχει φιλοτεχνηθεί στο ασημένιο τετράδραχμο της Κνωσού με κεφαλή του Απόλλωνα και διάγραμμα των διαδρόμων του Λαβύρινθου.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Επίσης, διακρίνουμε ομοιότητες με μία περιοχή της Λευκορωσίας, την Αρχαία Αρκάιμ αλλά και με την αρχαία ελληνική Λυκόσουρα, οι οποίες σύμφωνα με την συγγραφέα Νότα Κυμοθόη έχουν τόσα πολλά κοινά σημεία που θα μπορούσαμε άνετα να πούμε πως διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά κατασκευαστικής δομής από τον ίδιο εμπνευσμένο πρώτο αρχιτέκτονα.

Αν πραγματικά υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα σε αυτές τις γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές, τότε τα μυστικά τους πάνε και χάνονται πολύ βαθύτερα στον χρόνο απ΄ όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Η Λυκόσουρα, θεωρείται ως η αρχαιότερη πόλη του κόσμου καθώς η ηλικία της υπολογίζεται περίπου στο 10.000 π.Χ. ενώ αρχαίες μαρτυρίες δηλώνουν πως ιδρύθηκε πολύ πριν έρθει η Σελήνη και γίνει δορυφόρος της Γης. Όπως καταλαβαίνετε, πέρα από την αρχαιολογική χρονολόγηση, πάμε πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω…

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ηλικία του “ρωσικου Stonehenge” όπως αποκαλείται η αρχαία Αρκάιμ, με τα πολλά μυστήρια ως προς διάφορα θέματα,  υπολογίζεται γύρω στο 1700-1600 π.Χ. Ανεπίσημα, όμως, φαίνεται πως πηγαίνει πολύ-πολύ παλαιότερα.

Στην πιθανή περίπτωση που όλες αυτές οι περιοχές συνδέονται μεταξύ τους, τότε έχουμε την μεγαλύτερη απόδειξη ύπαρξης ενός αρχαίου παγκόσμιου πολιτισμού, του Ελληνικού.

Αφήνουμε τις υποψίες μας και τα συμπεράσματα σε εσάς.

diadrastika.com