σύννεφα μάματους

Στις 10 Μαΐου του 2016, μερικά σύννεφα mammatus αιωρούνται στον ουρανό της Κορίνθου, του Τέξας. Αυτή η καταπληκτική εικόνα συνελήφθη από τον Matthew Koket, έναν κυνηγό καταιγίδων στην περιοχή.

Όταν ο ουρανός γεμίσει με αυτά τα παράξενα σύννεφα, τότε έρχεται δυνατή καταιγίδα ή ένας επικίνδυνος ανεμοστρόβιλος πλησιάζει… Στην ουσία πρόκειται για ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στον ουρανό των ΗΠΑ, γνωστό με την ονομασία «Mammatus Clouds»

Τα σύννεφα μοιάζουν με σακούλες που κρέμονται από τον ουρανό, τα οποία εμφανίζονται σε ομαλούς ή ανώμαλους σχηματισμούς. Συνήθως απλώνονται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως μερικές ώρες.

Κατά βάση τα σύννεφα αποτελούνται από πάγο, αλλά επίσης μπορεί να είναι ένα μείγμα πάγου και νερού σε υγρή μορφή ή να περιέχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου νερό σε υγρή μορφή.

Τα «ανώμαλα» σύννεφα Mammatus είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα όποτε εμφανιστούν, αφού πάντα αποτελούν «προάγγελο» κακών ή ακόμη και πολύ επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ειδικά για τους καλλιεργητές και τους πιλότους!

Αναστάσιος Ντίνος

loading...