Βρέθηκε Πλανήτης που Μοιάζει με τη Γη

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μια «δεύτερη Γη» σε τροχιά γύρω από το πλησιέστερο γειτονικό μας αστέρι. μια «δεύτερη Γη» που θα μπορούσε να έχει ακριβώς τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση εξωγήινων μορφών ζωής. Ερευνητές ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός δυνητικά φιλόξενου εξωπλανήτη που περιφέρεται γύρω από τον πλησιέστερο γείτονα του Ήλιου. Η απόσταση από τη Γη είναι αρκετά μικρή ώστε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη επανδρωμένων αποστολών στο απώτερο μέλλον.

Ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από το άστρο Εγγύτατος (Proxima) του Κενταύρου, μόλις 4,37 έτη φωτός από τον Ήλιο. Φέρεται να έχει μέγεθος συγκρίσιμο με της Γης, είναι πιθανότατα βραχώδης, και επιπλέον βρίσκεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό του άστρο ώστε να διαθέτει στην επιφάνειά του υγρό νερό.

H συναρπαστική ανακάλυψη ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) που διαχειρίζεται τηλεσκόπια στη Χιλή.

Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπο να στείλουν ένα ρομποτικό σκάφος στον πλανήτη για να διαπιστώσουν αν φιλοξενεί εξωγήινους οργανισμούς, αν και αυτό δεν είναι κάτι που πολλοί από εμάς θα ζήσουν για να δουν.

Χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τεχνολογία πυραύλων, θα χρειαστούν 76.000 χρόνια για να φτάσουμε στο κοντινότερο αστέρι μας.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι η τεχνολογία των «ηλιακών πανιών», υπό ανάπτυξη προς το παρόν, θα μπορούσε να μας επιτρέψει να στείλουμε ένα ρομποτικό σκάφος στον πλανήτη σε περίπου 25 χρόνια.

Ο Δρ Guillem Anglada-Escudé, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είναι ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας περίπου 30 αστρονόμων που προσπάθησε να βρει τον πλανήτη, ο οποίος ονομάζεται Proxima Β.

Ο ίδιος είπε: «Η επιτυχία στην αναζήτηση για τον πλησιέστερο επίγειο πλανήτη πέρα ​​από το ηλιακό σύστημα ήταν μια εμπειρία ζωής, και έχει συγκεντρώσει την αφοσίωση και το πάθος πλήθους διεθνών ερευνητών».

«Ελπίζουμε τα ευρήματα αυτά να εμπνεύσουν τις μελλοντικές γενιές να συνεχίσουν να ψάχνουν πέρα ​​από άστρα. Η αναζήτηση για ζωή στον Proxima Β ακολουθεί».

Βρέθηκε Πλανήτης που Μοιάζει με τη Γη
Ο τριπλός αστερισμός του Κενταύρου

Ο Δρ Mikko Tuomi, από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τα ευρήματα ο πλανήτης έχει βραχώδη επιφάνεια και έχει μόνο ένα κλάσμα μεγαλύτερη μάζα από τη Γη».

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Είναι ο πιο κοντινό εξωπλανήτης για εμάς και μπορεί να είναι ο πιο κοντινός που υποστηρίζει ζωή έξω από το ηλιακό μας σύστημα».

Βρέθηκε Πλανήτης που Μοιάζει με τη Γη
Τα σχετικά μεγέθη ενός αριθμού αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των τριών (γνωστών) μελών του τριπλού αστρικού συστήματος του Άλφα του Κενταύρου -Alpha Centauri- ανάμεσα τους ο Proxima Centauri

O Nick Pope, ερευνητής που διεύθυνε το τμήμα έρευνας για τα UFO του Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε: «Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει το ματς και μπορεί να μας βοηθήσει να απαντήσουμε στο ερώτημα του κατά πόσον ή όχι είμαστε μόνοι στο σύμπαν -ένα από τα μεγαλύτερα και πιο βαθιά ερωτήματα που μπορούμε να θέσουμε».

Βρέθηκε Πλανήτης που Μοιάζει με τη Γη
Αυτή η εικόνα συνδυάζει τη θέα του ουρανού στο νότιο ημισφαίριο πάνω από το τηλεσκόπιο 3,6 μέτρων στο Παρατηρητήριο La Silla στη Χιλή με εικόνες από τα αστέρια Proxima Centauri (κάτω δεξιά) και το διπλό άστρο Άλφα του Κενταύρου AB (κάτω αριστερά)

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχουν εξωγήινοι εκεί έξω και τώρα είναι πιθανό ότι πρόκειται για τους γαλαξιακούς γείτονες της διπλανής μας πόρτας».

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, όχι μόνο για να μάθουμε περισσότερα για αυτόν τον πλανήτη, αλλά να ψάξουμε για στοιχεία ζωής -Και ίσως ακόμη και ευφυή ζωή»

Ο Proxima Centauri είναι μέρος του τριπλού ηλιακού συστήματος στον αστερισμό του Κενταύρου. Είναι το πιο θολό των τριών, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης το πολύ πιο φωτεινό ζευγάρι αστεριών τα γνωστά ως Άλφα και Βήτα του Κενταύρου.

Από τη Γη, το σύστημα εμφανίζεται μόνο ως ένα φωτεινό αστέρι -το τρίτο φωτεινότερο ορατό στον νυχτερινό ουρανό.

Οι αστρονόμοι έκαναν την ανακάλυψη, που αναφέρεται στο περιοδικό Nature, μετά από μελέτη του Proxima Centauri, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο στο τηλεσκόπιο 3,6 μέτρων που λειτουργεί από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στη La Silla της έρημο Atacama της Χιλής.

Το υψηλής ακρίβειας ακτινικής ταχύτητας Planet Searcher μπόρεσε να μετρήσει τη μικροσκοπική «ταλάντευση» στη θέση του άστρου που προκαλείται από την αλληλεπίδρασή του με τη βαρύτητα του πλανήτη.

Μετατοπίσεις στο φάσμα φωτός του άστρου έδειξαν ότι κατά καιρούς το αστέρι πλησιάζει τη Γη σε περίπου ανθρώπινους ρυθμούς βαδίσματος – περίπου 3 μίλια/ώρα -και άλλες φορές υποχωρεί με την ίδια ταχύτητα.

Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να συμπεράνουν την παρουσία ενός πλανήτη με περίπου 1,3 φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη σε απόσταση 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Επειδή οι κόκκινοι νάνοι μπορούν να παραπλανήσουν τους κυνηγούς πλανητών, δίνοντας ψευδή σήματα που συνδέονται με «σημεία αστεριών» -το ισοδύναμο των κηλίδων στον ήλιο -οι επιστήμονες έπρεπε να είναι βέβαιοι για τα ευρήματά τους.

Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα