Πότε Άλλαξε η Επίσημη Θρησκεία του Κράτους και ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ;;;

Δεν υπάρχει Επίσημη Θρησκεία του Κράτους αλλά Επικρατούσα

Ο αρχικός τίτλος του θέματος που θα διαβάσετε στην συνέχεια ήταν “Πότε Άλλαξε η Επίσημη Θρησκεία του Κράτους και ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ;” Αφορμή του άρθρου της αναδημοσίευσης που κάναμε υπήρξε στιγμιότυπο από ένθετο του Βήματος της Κυριακής το οποίο κυκλοφόρησε στις 03/01/2016, σχετικό με αφιέρωμα στις σημαίες όλων των χωρών του κόσμου. Σε αυτό, υπήρχε ένα κομμάτι που αναφερόταν στο θρήσκευμα, οπότε και ξεκίνησε ένας μεγάλος προβληματισμός.

Στην συνέχεια, θα δείτε το άρθρο, τους προβληματισμούς αλλά και το συμπέρασμα που καταλήγει το ellinikahoaxes.gr ότι στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του Συντάγματος αναφέρεται ότι η πλειονότητα των Ελλήνων είναι Ορθόδοξοι. Το άρθρο δεν κάνει λόγο για επίσημη ή κρατική θρησκεία. Ο μωαμεθανισμός είναι το δεύτερο, βάσει της απήχησής του, θρήσκευμα στην Ελλάδα.

4-1-16 – Στο Βήμα της Κυριακής μαζί με τις υπόλοιπες προσφορές υπήρχε και ένα βιβλίο με τις Σημαίες του Κόσμου. Ανάμεσα στις υπόλοιπες σημαίες φυσικά είχε και την Ελληνική. Προς μεγάλη έκπληξη όμως στο σημείο που αναφέρεται στη θρησκεία της χώρας μας γράφει Ορθόδοξοι και Μωαμεθανοί.

Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν πιστό αναρωτιέμαι από πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία της χώρας μας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας η επίσημη θρησκεία είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (άρθρο 3 παράγραφος 1 όπου αναφέρονται οι σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας).

Έχει αλλάξει κάτι και δεν το γνωρίζουμε; Η ερώτηση επαναλαμβάνω γίνεται με σεβασμό προς όλες τις θρησκείες παρά το γεγονός ότι νιώθω πως η συγκεκριμένη αναφορά από την έκδοση έγινε με περίεργο σκοπό.

Επίσης, δεύτερο ερώτημα: Γιατί αναφέρθηκαν οι μωαμεθανοί και όχι οι καθολικοί, οι εβραίοι ή οι δωδεκαθειστές για παράδειγμα.

Με εκτίμηση Γιώτα Χουλιάρα
Δημοσιογράφος

katohika.gr και famousworld.gr

Σχόλιο diadrastika: Επάνω στο θέμα αυτό έχουν γίνει αρκετές τοποθετήσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν αυτό που δημοσιεύει η εφημερίδα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία του κράτους και δεν μας ενημέρωσε κανείς;

όπως ότι:

To 2014 , η ελληνική Βουλή αποφάσισε να αναγνωρίσει ως θρησκευτικές οντότητες ιδιωτικού δικαίου, όλες τις θρησκείες

Υπάρχει και η Σύμβαση «περί Ανταλλαγής των ελληνικών και Τούρκικων πληθυσμών».

Στην σύμβαση της 2ας Ιουλίου 1881 (άρθρο 8 παρ.2) αναγνωρίστηκε ρητά η ελευθερία του θρησκεύματος και της λατρείας στους μουσουλμάνους.

Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας ρυθμίζεται σε πολλά διεθνή κείμενα και άλλα πολλά.

Όμως όλα αυτά μήπως φαίνεται πως, ουσιαστικά «καταργούν» το άρθρο 3 παράγραφος 1 του Συντάγματος; Και αν το καταργούν, τότε γιατί δεν γράφει «Θρήσκευμα: Ανεξιθρησκεία»; Αν δεν το καταργούν, τότε, για ποιό λόγο δεν αναφέρεται μόνο στο «κυρίαρχο»; Για ποιό λόγο γίνεται διάκριση και αναφορά μόνο σε δύο θρησκεύματα και όχι σε όλες τις αναγνωρισμένες θρησκείες, αφού κάποια από τα προαναφερθέντα, περί θρησκειών, ισχύουν για όλες τις αναγνωρισμένες θρησκείες στην Ελλάδα;

Όπως αναφέρεται από την Σπυριδούλα Μάρκου:

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του Συντάγματος η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Στο άρθρο δεν γίνεται λόγος για επίσημη θρησκεία, αλλά για “Επικρατούσα θρησκεία”.

Συμπερασματικά, το άρθρο 3 έχει αποκλειστικά διαπιστωτικό χαρακτήρα, δηλαδή αναφέρει ότι η πλειονότητα των Ελλήνων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Σε κανένα σημείο του Συντάγματος δεν δηλώνεται ο Χριστιανισμός ως επίσημη θρησκεία. Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε με το Βήμα της Κυριακής γίνεται λόγος για Ορθόδοξους και Μωαμεθανούς, καθώς είναι οι δύο μεγαλύτερες θρησκευτικές ομάδες που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια. Αξίζει να επισημανθεί ότι επίσημη ή κρατική θρησκεία δεν έχουν τα εκκοσμικευμένα κράτη, όπως είναι το ελληνικό, αλλά τα θεοκρατικά. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο ellinikahoaxes.gr