Σκελετός Γοργόνας Φυλάσσεται σε Μουσείο της Δανίας (sci-fi)

Σκελετός Γοργόνας Φυλάσσεται σε Μουσείο της Δανίας
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Υπάρχουν γοργόνες; Ναι, στα παραμύθια και στους μύθους, όπως και στο Χόλυγουντ, υπάρχουν πολλές. Εκατοντάδες απεικονίσεις από τον αρχαίο κόσμο, ακόμα και σημερινοί θρύλοι που αρκετοί έχουν την καταγωγή τους στους περασμένους αιώνες, όπως για παράδειγμα η γοργόνα που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Αλλά, στην πραγματικότητα; Υπάρχουν; Για τη συνέχεια ας δούμε μία ιστορία φαντασίας που βασίζεται σε ένα πραγματικό συμβάν και πιο κάτω το αληθινό γεγονός:

Σε κάποιες ακτές της Δανίας, ο κύριος Boye Kirkegaard αγόρασε ένα παραλιακό κτήμα που βρεχόταν από τη θάλασσα Wadden, στο νησί Rømø, στα δυτικά της Δανίας. Όταν έβαλε τις μπουλντόζες για να σκάψει, προκειμένου να φτιάξει την έπαυλή του, ένα σκαπτικό μηχάνημα σκάλωσε σε μία ξύλινη κατασκευή. Οι εργάτες, στην προσπάθειά τους να βγάλουν από τη μέση το μεγάλο και καμπύλο κομμάτι ξύλου που εμπόδιζε την δουλειά τους, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για μέρος από ένα σκαρί πλοίου, το οποίο θα μπορούσε να είναι της εποχής των Βίκινγκς. Αμέσως, η περιοχή μετατράπηκε σε αρχαιολογικός χώρος.

Μετά από αρκετούς μήνες προσεκτικών ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι έβγαλαν στην επιφάνεια ένα καράβι που πραγματικά ανήκε σε εκείνη την εποχή, αλλά η πραγματική έκπληξη ήταν αλλού. Μέσα στα σπλάχνα του πλοίου, υπήρχε ένα σκελετός γυναίκας, όπου καθώς έδιωχναν τα χώματα διαπιστώθηκε πως αντί για πόδια, συνέχιζε με μια σειρά οστών που οδηγούσαν σε ουρά. H αρχηγός της αποστολής Herdis Truelsen είχε μείνει έκπληκτh. Ο σκελετός οδηγήθηκε αμέσως στο εργαστήριο. Προς στιγμήν το εύρημα κρατήθηκε μυστικό.

Οι επιστήμονες από το εργαστήριο Biological Sciences του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, μετά από δύο εβδομάδες επισταμένων ερευνών, αποκρίθηκαν ότι πράγματι πρόκειται για ένα αληθινό θαλάσσιο πλάσμα, θηλαστικό το οποίο δεν έχει καταχωρηθεί ποτέ και που παραπέμπει άμεσα σε αυτό που αποκαλούμε γοργόνες. Το πλάσμα ήταν μία θηλυκή γοργόνα η οποία πρέπει να παγιδεύτηκε στο αμπάρι του πλοίου, ίσως, στην προσπάθειά της να ελευθερώσει τους ναύτες που επέβαιναν, όταν το πλοίο βυθιζόταν σε κάποια τρικυμία, όπως πρότεινε η βιολόγος Anne-Lise Lauritsen.

Η άποψή της φάνηκε να τεκμηριώνεται, όταν οι αρχαιολόγοι εντόπισαν και σκελετούς ανδρών που είχαν, επίσης, παγιδευτεί λίγα μέτρα πιο πέρα από την γοργόνα, στο ίδιο πλοίο. Στη συνέχεια, ύστερα από πολλές συνεδριάσεις, ο πρύτανης του πανεπιστημίου, στελέχη της κυβέρνησης και ειδικοί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας ενέκριναν την έκθεση του σκελετού σε ειδική αίθουσα και γυάλινη θήκη, όπου θα σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα μη αληθινό εύρημα, ώστε να δείχνει στο κοινό και τους απανταχού επισκέπτες πως θα μπορούσε να είναι μια γοργόνα, αν είχε βρεθεί στην πραγματικότητα. Το αποκάλεσαν φάρσα και δεν αποκάλυψαν ποτέ την πραγματική φύση του ευρήματος.

*Όπως είπαμε και στην αρχή, η παραπάνω ιστορία και τα ονόματα αποτελούν προϊόν φαντασίας και μυθοπλασίας οπότε οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή/και καταστάσεις είναι απλή σύμπτωση και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Είναι μια ιδέα εμπνευσμένη από ένα αληθινό έκθεμα για το οποίο, σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr, όπου μπορείτε να βρείτε και περισσότερες λεπτομέρειες: “ο εν λόγω σκελετός εκτέθηκε όντως στο μουσείο της Κοπεγχάγης για σύντομο χρονικό διάστημα κατά τις διακοπές του Πάσχα το 2010 ως φάρσα”, επιπλέον, “το έκθεμα ήταν αποτέλεσμα ένωσης σκελετού ανθρώπου και ουράς ξιφία σύμφωνα με τα λεγόμενα της Hanne Strager, υπεύθυνης των εκθεμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας η οποία ήταν και η εμπνεύστρια αυτής της πρωταπριλιάτικης φάρσας”.

Γενικότερα, καλό είναι να κρατάμε μία επιφύλαξη για τέτοιου είδους εκθέματα ή προβολές καθώς κάποια στο παρελθόν, αποδείχτηκαν ότι ήταν «mockumentary», δηλαδή video τύπου ντοκιμαντέρ με φανταστικές ιστορίες ή ανακαλύψεις που όμως παρουσιάζονται ως αληθινά. Σε τέτοιο «παράπτωμα» έχει πέσει και το Animal Planet.

Αλλά, ας αναρωτηθούμε, θα μπορούσαν να υπήρξαν ή/και να εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοια πλάσματα στις μέρες μας; Θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα γενετικών πειραμάτων πριν χιλιάδες χρόνια από κάποιον πολιτισμό γήινο ή επισκεπτών από τα άστρα; Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το σκελετό γοργόνας που φυλάσσεται σε Μουσείο της Δανίας, μπορείτε να κάνετε τη δική σας έρευνα με φράσεις όπως: Mermaid Skeleton in National Museum in Copenhagen.

diadrastika / Image by darclick from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.