Φτιάξτε Κεφίρ Νερού με Φρούτα και Τζίντζερ

Κεφίρ νερού (Βασική συνταγή)

Το κεφίρ φρούτων ή κεφίρ νερού είναι μια συμβιωτική αποικία 40 περίπου ειδών καλών βακτηρίων και μυκήτων. Η συμβίωση δίνει τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και διαιώνισης της αποικίας.

Το δροσιστικό ποτό που προκύπτει είναι ένα άριστο προβιοτικό με διακριτική ευχάριστη γεύση.

Είναι ελαφρώς αφρώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σπιτικά φυσικά αναψυκτικά με χυμούς φρούτων.

Αναλογίες για μια κούπα κεφίρ νερού:

  • 1 κούπα φιλτραρισμένο νερό (240 ml)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (λεύκη ή καστανή)
  • 1 κ.σ. κεφίρ
  • 1 ξερό σύκο ή βερίκοκο ή 1 κ.σ. σταφίδες ή ανάλογη ποσότητα από οποιοδήποτε ξερό φρούτο (βιολογικά)
  • 1 φέτα λεμονιού (προαιρετικά) ή
  • 1 φέτα μήλου (προαιρετικά) ή
  • 1 φέτα πιπερόριζα (προαιρετικά)

* Προσοχή: τα φρούτα να είναι χωρίς συντηρητικά που σκοτώνουν την αποικία.

** Το λεμόνι εάν δεν είναι βιολογικό, ξεφλουδίστε το και μετά βάλτε το, ΜΗΝ το στίψετε πριν τη ζύμωση μέσα στους κόκκους, αλλά μπορείτε να το στίψετε ΜΕΤΑ στο ποτό, αφού έχετε στραγγίξει τους κόκκους.

Αν δεν έχετε λεμόνι, βάλτε μία μικρή πρέζα μαγειρικής σόδας σε σκόνη (βοηθά στην διόρθωση του ph και αποφεύγεται η ανάπτυξη κακών βακτηρίων και της δυσάρεστης μυρωδιάς)

Διαβάστε: Το GINGER ΑΝΤΕΔΕΙΚΝΥΤΑΙ στις ΕΞΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Παρασκεύη:

-Σουρώνετε το κεφίρ σε πλαστικό ή υφασμάτινο σουρωτήρι

-Βάζετε το κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο χωρητικότητας 300 ml περίπου

-Προσθέτετε 250 ml φυσικό μεταλλικό νερό

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

-Προσθέτετε 3 ξερά σύκα ή 40 γρ. σταφίδες και 2 λεπτές φέτες βιολογικού λεμονιού (χωρίς να το στίψετε)

-Κλείνετε ΧΑΛΑΡΑ το καπάκι (αν κλείσει σφιχτά μπορεί να εκραγεί) ή το καλύπτετε με ένα χαρτί κουζίνας και ένα λαστιχάκι.

Αφήνετε να γίνει η ζύμωση για 48 ώρες. Αν η θερμοκρασία χώρου είναι πάνω από 18 βαθμούς, η ζύμωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και ίσως είναι έτοιμο σε 12 ώρες. (Δοκιμάστε σε διάφορες φάσεις για να βρείτε πόσο γλυκό ή ξινό το προτιμάτε.

Προσοχή, μην αφήνετε να προχωρά πολύ η ζύμωση, εξαντλείται η αποικία και παράγεται περισσότερο αλκοόλ.)

Στραγγίζετε το υγρό με πλαστικό σουρωτήρι και μπορείτε να το καταναλώσετε αμέσως, ή να το βάλετε στο ψυγείο ή να κάνετε δεύτερη ζύμωση χωρίς τους κόκκους, δηλαδή να το κρατήσετε σε θερμοκρασία χώρου για 1-2 24 ωρα ίσως και με προσθήκη φρέσκων ή ξερών φρούτων ή χυμού.

Αν το φυλάξετε σε ειδικό μπουκάλι με πώμα ασφαλείας για αεριούχα ποτά (αυτά με τη μεταλλική ασφάλεια), θα φυλάξετε και το διοξίδειο του άνθρακα που παράγεται και θα έχετε ένα αεριούχο ποτό.

Σουρώνετε το κεφίρ όπως στο βήμα 1 και ξεκινάτε τη διαδικασία από την αρχή.

Συμβουλές:

Εάν το κλείσετε με καπάκι (δηλαδή αεροστεγώς) τότε καλό είναι να το ανοίγετε μιά φορά κάθε ημέρα για να απελευθερώνεται η πίεση από το φυσικό ανθρακικό που θα έχει παραχθεί κατά τη ζύμωση.

Για περισσότερο ανθρακικό και πιο χαρούμενους κόκκους μπορείτε να βάλετε 2 κ.σ. κόκκους κεφίρ, 1 κ.σ. ζάχαρη και 1 κούπα νερό, δηλαδή αντί για αναλογία 1:1:1 να το κάνετε 2:1:1, ενώ αν δεν θέλετε πολύ ζάχαρη, μπορείτε να κάνετε την αναλογία, 1:2:3, δηλαδή 1 κσ ζάχαρη : 2 κούπες νερό : 3 κσ κρυστάλλους κεφίρ.

Γενικά η δοσολογία δεν είναι κάτι το απόλυτο και μπορείτε να πειραματιστείτε έως έναν βαθμό, αλλά η προσθήκη ζάχαρης είναι απαραίτητη, καθώς δεν φτάνουν τα σάκχαρα του φρούτου.

How To Make Water Kefir

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Αγγλικά, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

via fytokomia.gr

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

hippieteepee.gr

loading...