ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ - ΤΑ ΕΣ ΤΟΝ ΤΥΑΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ Α΄, Β΄, Γ΄ (ΒΙΒΛΙΟ

Ο Φιλόστρατος (160/170 – 244/249 μ.Χ.) γεννήθηκε στη Λήμνο, και έζησε στα τέλη του 2ου αι. και στο α΄ μισό του 3ο αι. μ.Χ., εν συνεχεία πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει και αργότερα εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, την εποχή που βασίλευε ο Σεπτίμιος Σεβήρος, όπου απέκτησε την εύνοια της γυναίκας του αυτοκράτορα και μητέρας του Καρακάλλα Ιουλίας Δόμνας.

Μετά το 217, οπότε βρήκαν τραγικό τέλος η Ιουλία Δόμνα και ο Καρακάλλας, γύρισε στην Αθήνα (κατά άλλη όμως εκδοχή πήγε στην Τύρο, όπου του δόθηκαν πολιτικά δικαιώματα) για να δραστηριοποιηθεί ως δάσκαλος της σοφιστικής Στη Ρώμη έδρασε ως σοφιστής, όπου και εντάχθηκε στον κύκλο της Ιουλίας Δόμνας, συζύγου του αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Φιλόστρατου είναι αυτό για τον Απολλώνιο τον Τυανέα, ο οποίος ήταν ένας σπουδαίος φιλόσοφος του ελληνικού πνεύματος.

Βέβαια Ρωμαϊκοί κύκλοι αλλοίωσαν την εικόνα του Απολλώνιου προσδίδοντάς στο βίο του στοιχεία ξένα με την ελληνική παράδοση του εν λόγω προσώπου (θαύματα, μαγεία) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον χριστιανισμό.

26667226-ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ-ΤΑ-ΕΙΣ-ΤΟΝ-ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ-ΤΥΑΝΕΑ-FILOSTRATOS-TA-EIS-TON-APOLLONIO-TYANEA

26667226-ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ-ΤΑ-ΕΙΣ… by Δημητρης Ιατριδης

πηγή: el.wikipedia – greek-language
ellinikoskoinotismos