Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ είναι από ΚΑΠΟΥ «ΑΛΛΟΥ»;!!!!

[22/09/2017 - 11:33]

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ είναι από ΚΑΠΟΥ «ΑΛΛΟΥ»
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο ΜΑΚΕΔΝΟΣ ήταν ο γενάρχης των Μακεδόνων, γιος του Διός και της Αιθρίας, κόρης του Δευκαλίωνος. Όπου «Μακεδνός» είναι ο ευμήκης, ο ψηλός, ο μακρύς)

Από το el.wiktionary.org διαβάζουμε ότι υπάρχουν τρεις θεωρίες για την ετυμολογία του ονόματος Μακεδονία:

Α) Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, Μακεδών ήταν το όνομα του φυλάρχου της φυλής που πρωτοεγκαταστάθηκε στη δυτική, νότια και κεντρική Μακεδονία και ίδρυσε το βασίλειο της Αρχαίας Μακεδονίας.

Β) Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Μακεδνοί ήταν δωρική φυλή. Το όνομα πιθανότατα προέρχεται από το επίθετο μακεδνός, που σημαίνει «ψηλός», το οποίο χρησιμοποιεί ο Όμηρος για ένα δένδρο λεύκας, και το οποίο ο λεξικογράφος Ησύχιος της Αλεξάνδρειας καταγράφει ως δωρική λέξη που σημαίνει «μεγάλος» ή «ουράνιος»

Γ) Μια άλλη θεωρία υποθέτει ότι το όνομα Μακεδόνες μπορεί να σημαίνει «ορεσίβιοι». «Μάκος» στη δωρική διάλεκτο σημαίνει «μήκος» στην Ιωνική (και στα Νέα Ελληνικά)

Μία ανατομική έκθεση αναφέρεται σε δολιχοκέφαλα κρανία που αποτελούν χαρακτηριστικό γηγενών φυλών τόσο της Νοτίου Ιταλίας όσο και του Ελλαδικού χώρου, ενώ αντίθετα τα βραχυκέφαλα κρανία είναι ίδιον των νομάδων λαών πού μεταναστεύουν συνεχώς. Τα μακεδονικά κρανία είναι δολιχοκέφαλα.

Δολιχοκέφαλος είναι εκείνος που έχει «μακρουλό» κρανίο, ή έστω λίγο πιο «επίμηκες» από τα υπόλοιπα βραχύβια…

Συνειρμικά έρχονται στον νου μας τα «επιμήκη κρανία» του Περού, οπότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία καταγωγή των Μακεδόνων από «κάπου αλλού»…

Μπορεί ο συσχετισμός να μοιάζει «εξωτικός» ή υπερβολικός, αλλά ενδεχομένως να υπάρχει κάποια, υποθετική σύνδεση την οποία μόνο ειδικοί ανατόμοι θα μπορούσαν να πιστοποιήσουν ή να διαψεύσουν…

Μέχρι τότε, κρατάμε «ανοιχτούς ορίζοντες» σκέψεων…

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ