Τι Προκάλεσε τον Σεισμό στο Μεξικό, σύμφωνα με το National Geographic

[20/09/2017 - 10:14]

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πολλές καταστροφές με εκατοντάδες θύματα, συμβαίνουν τελευταία. Θεωρίες υπάρχουν πολλές για το τι έχει αρχίσει και συμβαίνει στον πλανήτη μας, τελευταία.

Ας δούμε τι

λέει το National Geographic για τον σεισμό στο Μεξικό:

Όλοι έχουμε τα λάθη μας και αυτό περιλαμβάνει τον πλανήτη Γη. Οι σεισμοί ταράζουν την καθημερινότητα, μεγάλοι και μικροί: Ακριβώς σήμερα, η Γεωλογική Έρευνα των Η.Π.Α. ανίχνευσε τουλάχιστον 19 σεισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο – κυρίως σεισμό μεγέθους 7.1 που έπληξε το κεντρικό Μεξικό, με εκτιμώμενους θανάτους στις εκατοντάδες.

Όλοι οι σεισμοί προέρχονται από ελαττώματα σε κάποιο βάθος του πλανήτη, αλλά τι είδους; Η επίδραση και η σοβαρότητα κάθε σεισμού εξαρτάται από την απάντηση στην ερώτηση αυτή.

Ο φλοιός της Γης είναι φτιαγμένος από παζλ με ηπειρωτικές και ωκεάνιες πλάκες, οι οποίες συνεχώς «σκεπάζουν» η μία την άλλη, ολισθαίνουν η μία προς την άλλη ή απομακρύνονται. Κατά μήκος του «Δακτυλίου της Φωτιάς» (Ring of Fire) που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό, για παράδειγμα, το θαλασσινό νερό βυθίζεται κάτω από την Ασία και την Αμερική, χτίζοντας βουνά, τροφοδοτώντας ηφαίστεια και προκαλώντας σεισμούς.

Ο σεισμός του Μεξικού, στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, απελευθέρωσε στέλεχος από την συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της πλάκας Cocos, η οποία «κουβαλάει» τον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού, νότια του Μεξικού και την βορειοαμερικανική πλάκα στα βορειοανατολικά.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά στο nationalgeographic.com

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ