ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΡΑΓΙΟΝ ΓΕΜΑΤΑ με ΚΑΡΚΙΝΟ και ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

[19/11/2017 - 10:54]

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΡΑΓΙΟΝ ΓΕΜΑΤΑ με ΚΑΡΚΙΝΟ και ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι εταιρείες που παράγουν μακιγιάζ και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από τους καταναλωτές.

Απελευθερώνουν συνεχώς νέα προϊόντα και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απαιτεί υποχρεωτικές δοκιμές για τα προϊόντα αυτά προτού φτάσουν στα ράφια. Ακόμα κι αν είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε τις τοξίνες στα τρόφιμα, τα ποτά και τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί που δεν το περιμένετε: στο μακιγιάζ σας!!!

Μπορείτε να ελέγχετε τακτικά τις ετικέτες των τροφίμων σας, αλλά σκεφτήκατε ποτέ να ελέγξετε τις ετικέτες του μακιγιάζ σας; Τι γίνεται με τα άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας; Το κραγιόν, το αποσμητικό, το σαμπουάν και άλλα προϊόντα όπου συνήθως δεν απαιτείται να υποβληθούν σε δοκιμές; Πολλά δε από αυτά, ούτε καν περιέχουν έναν πλήρη κατάλογο των συστατικών που τα αποτελούν.

Εάν βάζετε κραγιόν μερικές φορές την ημέρα, κάθε μέρα, μπορεί να καταναλώνετε υψηλές ποσότητες μολύβδου κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Οι χημικές ουσίες δεν καταπίνονται μόνο. Μπορούν επίσης να απορροφηθούν από το δέρμα σας, γεγονός που κάνει το μακιγιάζ σας έναν σιωπηλό δολοφόνο.

Βαρέα μέταλλα στο μακιγιάζ σας

Η ομάδα περιβαλλοντικής άμυνας που εδρεύει στον Καναδά εξέτασε 49 διαφορετικά είδη μακιγιάζ σε μια έκθεση με τίτλο «Κίνδυνος για βαρέα μέταλλα: Οι κίνδυνοι για την υγεία των κρυμμένων βαριών μετάλλων στο μακιγιάζ προσώπου». Δοκίμασαν 49 διαφορετικά είδη μακιγιάζ, όπως: μάσκες, concealers, πούδρες, μάσκαρα, eye liners, σκιές ματιών, κραγιόν.

Οι ερευνητές βρήκαν σοβαρή μόλυνση βαρέων μετάλλων σχεδόν σε όλα τα προϊόντα. Από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν, το 96% περιείχε μόλυβδο, το 90% περιείχε βηρύλλιο και το 61% περιείχε θάλλιο. Διαπιστώθηκαν επίσης ότι το 51% περιείχε κάδμιο ενώ το 20% περιείχε αρσενικό.

Τα κακά νέα: τα περισσότερα προϊόντα περιείχαν κατά μέσο όρο τέσσερα από τα οκτώ μέταλλα που ελέγχθηκαν. Τα ακόμα χειρότερα νέα: κάθε προϊόν περιείχε κατά μέσον όρο δύο από τα τέσσερα μέταλλα υψηλότερου κινδύνου, τα οποία ήταν το αρσενικό, το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος. Αυτά τα μέταλλα είναι γνωστό ότι είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πριν από μερικά χρόνια, μια έκθεση της FDA ανέφερε 400 διαφορετικά κραγιόν που περιείχαν ίχνη μολύβδου. Η έκθεση πρόσθεσε ότι τα επίπεδα ήταν χαμηλά, επομένως δεν αποτελούσαν πρόβλημα ασφάλειας. Ο Δρ Mark Mitchell, συμπρόεδρος της Task Force για την Υγεία Περιβάλλοντος της Εθνικής Ιατρικής Εταιρείας, διαφώνησε. Είπε: «Ο μόλυβδος χτίζεται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου, και το κραγιόν που περιέχει μόλυβδο που εφαρμόζεται αρκετές φορές την ημέρα, κάθε μέρα, μπορεί να προσθέσει μέχρι σημαντικά επίπεδα στην έκθεση».

Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου

Στη μελέτη του Καναδά, το 51% των προϊόντων που ελέγχθηκαν περιείχαν κάδμιο. Το κάδμιο είναι ένα γνωστό καρκινογόνο υλικό. Η έρευνα έχει βρει κάδμιο σε βιοψίες καρκίνου του μαστού. Χρησιμοποιείται για τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακές δοκιμές. Μια σοβαρή ανησυχία είναι το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα μέταλλα δεν προκαλούν άμεσα σοβαρά προβλήματα υγείας. Αντ ‘αυτού, προκαλούν το σώμα να αναπτύξει προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Με συνεπή χρήση, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, αναπαραγωγικών διαταραχών και πολλά άλλα θέματα υγείας.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για μερικές ιδέες με κραγιόν χωρίς μόλυβδο:

Lead Free Lipsticks + My Favorite Finds

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Αγγλικά, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

πηγές
The Hearty Soul * Environmental Defense * Society of Cosmetic Chemists * FDA * Franchise Help * Business Wire * Environmental Health Perspectives * CBC News

Πηγή: davidwolfe.com Μετάφραση-Απόδοση diadrasrika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ