Θεράπευσαν τον Καρκίνο Μαστού σε 11 μέρες Χωρίς Χημειοθεραπεία

Θεράπευσαν τον Καρκίνο Μαστού σε 11 μέρες Χωρίς Χημειοθεραπεία

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Nigel Bundred στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Καρκίνο του Μαστού στο Άμστερνταμ αποκάλυψε ότι είχαν εξετάσει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου γνωστού ως Herceptin (για πολλούς γνωστότερο ως trastuzumab) και του Lapatinib.

Τα δύο φάρμακα χρησιμοποιούνται ήδη στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν συνδυαστεί και χρησιμοποιούνται πριν από τη χειρουργική επέμβαση και τη χημειοθεραπεία. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι είναι σε θέση να εξαλείψουν ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού σε μόλις 11 ημέρες.

Με την υποστήριξη του Cancer Research UK, αυτά τα φάρμακα στοχεύουν στην καταπολέμηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται HER2 (human epidermal growth factor receptor 2, δηλαδή: ανθρώπινος υποδοχέας επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2), ο οποίος επηρεάζει την ανάπτυξη και τον καταμερισμό των καρκινικών κυττάρων. Είναι επίσης πιο πιθανό να επιστρέψει σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου.

Αυτό που κάνει αυτή τη θεραπεία τόσο ελκυστική είναι το γεγονός ότι εξαλείφει την ανάγκη για χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Οι προσωρινές παρενέργειες όπως η απώλεια μαλλιών, ο εμετός και η κόπωση αποφεύγονται επίσης, καθιστώντας τη θεραπεία λιγότερο επιζήμια για το σώμα. Η χημειοθεραπεία δεν είναι απολύτως αποτελεσματική, ούτε είναι η σωστή επιλογή για πολλούς ασθενείς, έτσι ώστε να είναι ευπρόσδεκτες όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Για τη μελέτη επιλέχθηκαν 257 γυναίκες με θετικό καρκίνο του μαστού HER2, με το ήμισυ να τοποθετείται στον συνδυασμό των δύο φαρμάκων και το άλλο μισό να είναι η ομάδα ελέγχου. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι από τις γυναίκες που έπαιρναν το φάρμακο, το 11% δεν είχε καρκινικά κύτταρα που παρέμειναν μέσα σε δύο εβδομάδες ενώ το 17% των περιπτώσεων εμφάνισαν δραματικά συρρικνωμένους όγκους.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, στους οποίους χορηγήθηκε μόνο Herceptin, διαπιστώθηκε ότι είχαν 0% χωρίς ίχνη καρκινικών κυττάρων και μόνο το 3% έδειξε μείωση του μεγέθους του όγκου. Σαφώς, τα δύο φάρμακα που συνδυάζονται έχουν σημαντική επίδραση στα κύτταρα καρκίνου του μαστού, σε αντίθεση με τη χρήση τους από μόνα τους.

Το πρόβλημα τώρα, ωστόσο, είναι ότι η άδεια χρήσης του Herceptin το καθιστά διαθέσιμο μόνο για χρήση μαζί με τη χημειοθεραπεία και όχι ξεχωριστά. Ενδεχομένως, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης να συμβάλουν στην αλλαγή της τακτικής αυτής.

Διαβάστε επίσης: Πάμφθηνο Αντιβιοτικό Εμποδίζει τον Καρκίνο του Μαστού να Επιστρέψει

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Παρόλο που πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο. Με ιατρικές προόδους που βελτιώνονται κάθε χρόνο, είναι τελείως πιθανό ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα από όσο νομίζουμε!

ΠΗΓΕΣ

Breast Cancer Statistics | Did You Know?

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Αγγλικά, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

ΠΗΓΗ:
theheartysoul.com και educateinspirechange.org
Μετάφραση-Απόδοση:
diadrastika.com