2.700 ετών Σφραγίδα από την Ιερουσαλήμ μπορεί να Αλλάξει τα έως τώρα Ιστορικά Δεδομένα
PHOTOGRAPH BY OURIA TADMOR/ EILAT MAZAR

2.700 ετών σφραγίδα από την Ιερουσαλήμ μπορεί να αλλάξει τα έως τώρα Ιστορικά Δεδομένα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια πήλινη σφραγίδα από τον 8ο αιώνα π.Χ. που ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στην Ιερουσαλήμ μπορεί να φέρει το όνομα του βιβλικού προφήτη Ησαΐα, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο στην Ανασκόπηση της Βιβλικής Αρχαιολογίας (Biblical Archaeology Review).

Στο άρθρο, με τίτλο «Είναι αυτή η υπογραφή του Προφήτη Ησαΐα;» ο συγγραφέας και αρχαιολόγος Eilat Mazar υποδηλώνει ότι η αρχαία εβραϊκή επιγραφή που βρέθηκε ενσωματωμένη στο κατεστραμμένο μισής ίντσας οβάλ πήλινο αντικείμενο μπορεί να ανήκει στον προφήτη Ησαΐα.

Εάν η ερμηνεία των γραμμάτων για την 2.700 ετών σφραγίδα είναι σωστή, τότε πρόκειται για την πρώτη αναφορά στον Ησαΐα έξω και πέρα από την Βίβλο, ο οποίος περιγράφεται ως σύμβουλος του βασιλιά Εζεκία, που αναφέρεται ότι κυβέρνησε από τον όγδοο όγδοο έως τον πρώιμο έβδομο αιώνα π.Χ.

Η πήλινη σφραγίδα ήταν ένα από τα 34 ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του Μαζάρ το 2009, στο βάθος του νότιου τοίχου του ναού της Ιερουσαλήμ ή Haram al-Sharif. Οι σφραγίδες ανακτήθηκαν από μικρούς σκουπιδότοπους (1200-586 π.Χ.), έξω από το τείχος που περιγράφει ο Μαζάρ ως βασιλικό αρτοποιείο στο χρονολογικό επίπεδο του 586 π.Χ.

Επειδή η σφραγίδα έχει καταστραφεί στο τέλος της επίμαχης λέξης, ο Mazar προτείνει ότι η ανάγνωση μπορεί να είναι ατελής καθώς τα γράμματα που λείπουν είναι αυτά που δηλώνουν αν ολοκληρώνουν ή όχι την λέξη «προφήτης» οπότε στην πρώτη περίπτωση είναι πιθανό η σφραγίδα να «ανήκει στον Ησαΐα τον προφήτη».

Το 2015, η ανακοίνωση ότι ένα άλλο κομμάτι πηλού που ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές του Ophel έφερε την προσωπική σφραγίδα του βασιλιά Εζεκία έκανε διεθνή πρωτοσέλιδα. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο άρθρο, η σφραγίδα «Ησαΐας» βρέθηκε μόλις 10 μέτρα από τη σφραγίδα του Εζεκία κατά την ίδια ανασκαφή του 2009.

2.700 ετών σφραγίδα από την Ιερουσαλήμ μπορεί να αλλάξει τα έως τώρα Ιστορικά Δεδομένα
Η προσωπική σφραγίδα του βασιλιά Εζεκία – PHOTOGRAPH BY OURIA TADMOR/ EILAT MAZAR

Η στενή σχέση μεταξύ του προφήτη και του βασιλιά, όπως περιγράφεται στη Βίβλο, μαζί με την εγγύτητα των δύο σφραγίδων στα σημεία που βρέθηκαν «φαίνεται να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι, παρά τις δυσκολίες από την μισοκατεστραμένη σφραγίδα, δίνεται η εντύπωση ότι ανήκει στον προφήτη Ησαΐα, σύμβουλο του βασιλιά Εζεκία», γράφει ο Μαζάρ.

Παρά όλα αυτά ο Christopher Rollston, καθηγητής Σημιτικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου George Washington αναγνωρίζει ότι τα γράμματα που λείπουν από την σφραγίδα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ακαδημία ώστε να πει με βεβαιότητα αυτό που όλοι θεωρούν σίγουρο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Φυσικά, η υπόθεση ότι αυτή είναι μια σφραγίδα του προφήτη Ησαΐα είναι σπινθηριστική, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι κάτι εντελώς βέβαιο», προειδοποιεί ο Rollston. «Δεν είναι», τονίζει.

Άραγε, τι θα μπορούσε να φέρει η επιβεβαίωση ότι η σφραγίδα ανήκει στον Ησαία; Ότι τον εδραιώνει ως υπαρκτό και άρα ιστορικό πρόσωπο.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε οι αγγλομαθείς να διαβάσετε στο nationalgeographic.com από το σχετικό άρθρο του Kristin Romey.

Proof Of The Prophet Isaiah’s Existence Found in Jerusalem

https://youtu.be/rxcN2jei72w

diadrastika.com