Δεν θα Μαντέψετε Ποτέ Τι Είναι Αυτά τα Ροζ στο Νερό

Δεν θα Μαντέψετε Ποτέ Τι Είναι Αυτά τα Ροζ στο Νερό

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Βρισκόμαστε στο Ναϊρόμπι, στην Κένυα και πιο συγκεκριμένα στην λίμνη Nakuru. Η λίμνη Nakuru είναι μια από μερικές της κοιλάδας Rift σε υψόμετρο 1754 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η λίμνη, είναι σχετικά μικρή (κυμαίνεται από 5 έως 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα), ρηχή, αλκαλική και βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης Nakuru, περίπου 164 χιλιόμετρα βόρεια του Ναϊρόμπι.

Προστατεύεται από το Εθνικό Πάρκο και αποτελεί το σπίτι για πάρα πολλά άγρια ζώα, όπως ρινόκερους, λεοπαρδάλεις, λιοντάρια, μπαμπουίνους, καμηλοπαρδάλεις και πάρα πολλά άλλα.

Αλλά τι είναι εκείνο που κάνει το μέρος αυτό μοναδικό στον κόσμο και ιδιαίτερα ξεχωριστό;

Εκατομμύρια φλαμίγκος, ναι καλά διαβάσατε, εκατομμύρια φλαμίγκος φιλοξενούνται στις ακτές της όπου ξεκουράζονται και βρίσκουν τροφή. Εδώ υπάρχουν τα περισσότερα φλαμίνγκος που μπορείτε να βρείτε από κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.

Τα πανέμορφα αυτά πουλιά, πολλές φορές τα αποκαλούν και “πουλιά της φωτιάς”, λόγω των φωτεινών χρωμάτων τους και της λάμψης τους κάτω από τον Ήλιο.

Υποθέτω ότι πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε για ποιο λόγο μεταναστεύουν σε αυτή την συγκεκριμένη λίμνη. Αυτό συμβαίνει διότι η λίμνη είναι γεμάτη από άλγες, φύκια που είναι ιδιαίτερα θρεπτικά για τα φλαμίγκο. Λόγω της Βήτα Καροτίνης που περιέχουν τα φύκια, κάνουν ιδιαίτερα λαμπερά τα φτερά τους. Επίσης βρίσκουν τους αγαπημένους τους μεζέδες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι γαρίδες, το πλαγκτόν και τα καρκινοειδή.

Τα φλαμίγκος έχουν ένα μέσο όρο ζωής περίπου 20 με 30 χρόνια, αλλά στην αιχμαλωσία ενδέχεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 50.

Τα πόδια ενός ενήλικου φλαμίγκο μπορεί να φτάσουν τις 30 με 50 ίντσες (περίπου 80 με 130 εκατοστά), ένα μήκος που είναι πολύ μεγαλύτερο από ολόκληρο το κορμί τους.

Η λίμνη είναι επίσης ιδιαίτερα αλμυρή που σημαίνει ότι κανένα άλλο ζώο δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα της.

Πρόσφατα, στο πάρκο αυτό, έφεραν και έναν σπάνιο λευκό ρινόκερο που είναι υπό εξαφάνιση και που ίσως το μέρος αποτελέσει την τελευταία του κατοικία, παράλληλα όμως είναι και μία ελπίδα για να διασωθεί το είδος του.

Χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων για να επισκεφθούν και να δουν αυτό το εκπληκτικό τοπίο με τις σπάνιες ομορφιές του.

Δεν θα Μαντέψετε Ποτέ Τι Είναι Αυτά τα Ροζ στο Νερό

Το καλύτερο στοίχημά σας, αν θέλετε να τα δείτε, είναι να σχεδιάσετε ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα δείτε έναν τεράστιο αριθμό φλαμίνγκο, καθώς η πλειοψηφία των πουλιών τρέφονται και φωλιάζουν σε περιοχές της λίμνης που προσφέρουν την υψηλότερη ποσότητα φυκών με βάση τις εποχιακές διακυμάνσεις της βροχής.

Αυτό συμβαίνει γιατί όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα βροχόπτωσης τόσο περισσότερο μειώνουν την αλκαλικότητα του νερού και κατά συνέπεια υπάρχουν λιγότερα φύκια για τα πουλιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο μεγαλύτερος αριθμός φλαμίνγκο να μεταναστεύσει σε άλλες γειτονικές λίμνες στην Κένυα, όπως η Μπογκορία και η Natron.

Απολαύστε την λίμνη Νακούρου με τα υπέροχα φλαμίγκο της:

Flamingo, Lake Nakuru

You’ll Never Guess What All That Stuff Is In The Water

https://youtu.be/bEVB1eGB7wk

diadrastika.com

loading...