Μισείς τον αφεντικό σου; Κάρφωσε μια κούκλα βουντού!

Μισείς τον αφεντικό σου; Κάρφωσε μια κούκλα βουντού!

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μήπως ο ανώτερος από εσάς στον εργασιακό σας χώρο είναι τόσο αχρείος που μπορεί να σας φέρει στα πρόθυρα να του δώσετε μία μπουνιά από το να σας οδηγήσει στην κατάθλιψη, ή στην τρέλα;

Πραγματικά, σε μερικούς προϊστάμενους και σε αρκετά αφεντικά, καρφί δεν τους καίγεται, αν το οκτάωρο σου έχει γίνει το διπλάσιο με την δουλειά που σου φορτώνει και απαιτεί από εσένα να την βγάλεις μέσα σε τέσσερις ώρες, αντί να πάρει τουλάχιστον έναν ή δύο υπαλλήλους ακόμα.

Αυτό και άλλα πολλά, όπως η ανάρμοστη συμπεριφορά των ανωτέρων, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, κάνουν του εργαζόμενους να τους μισούν. Ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία;

Μία παράξενη μελέτη αποκαλύπτει ότι αν πάρεις ένα ομοίωμα και αρχίσεις να του βυθίζεις καρφίτσες, να το κόβεις ή να το καις, αυτό δίνει μία αίσθηση δικαιοσύνης στους θυμωμένους εργαζόμενους. Μια κούκλα βουντού μπορεί να είναι η απάντηση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η dailymail.co.uk

Σχεδόν 400 εθελοντές συμμετείχαν στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Leadership Quarterly

Πραγματικά, μερικές φορές οι επιστήμονες κάνουν τόσο παράξενες έρευνες που όταν τις ανακοινώνουν όλοι χαίρονται γι’ αυτές και όλοι αισθάνονται υπερήφανα. Αν την ίδια έρευνα έκαναν ερασιτέχνες θα χαρακτηρίζονταν από τους επιστήμονες και τους σκεπτικιστές ως τσαρλατάνοι. Περίεργα πράγματα…

Τι ισχυρίζεται, λοιπόν, η έρευνα; Ότι οι αν δυσαρεστημένοι υπάλληλοι πάρουν στα χέρια τους μία κούκλα βουντού, η οποία αντιπροσωπεύει τον προϊστάμενό σας, τον διευθυντής της ή το αφεντικό σας, γενικότερα τον «εφιάλτη» πάνω από κεφάλι σας, τότε, αυτό το ομοίωμα, θα μπορούσε να είναι η απάντηση.

Το να δώσουμε στους αναστατωμένους υπαλλήλους την ευκαιρία να βλάψουν την κούκλα χρησιμοποιώντας καρφίτσες, πένσες και φωτιά τους δίνει μια αίσθηση δικαιοσύνης, κατέληξαν δύο μελέτες.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι εθελοντές τοποθετήθηκαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με το αν θα αντιδρούσαν σε μία καταχρηστική συμπεριφορά ή όχι.

Μια ομάδα ελέγχου μελετήθηκε επίσης από τους εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Waterloo – αλλά απλώς τους ζητήθηκε να λύσουν κάποια παζλ λέξεων.

Οι Κατηγορίες των Αφεντικών

Τα κακά αφεντικά γενικά έρχονται σε δύο μορφές: τα δυσλειτουργικά και τα σκοτεινά, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Binghampton στο State University της Νέας Υόρκης.

Τα δυσλειτουργικά αφεντικά δεν θέλουν να σας βλάψουν, αλλά λόγω έλλειψης δεξιοτήτων ή λόγω άλλων ελαττωμάτων προσωπικότητας, δεν είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους, ισχυρίστηκαν σε μια μελέτη τον Δεκέμβριο του 2016.

Τα σκοτεινά αφεντικά έχουν καταστρεπτικές συμπεριφορές και βλάπτουν άλλους να «ανέλθουν» στην εργασία τους.

Αυτά τα αφεντικά εξετάζονται μέσω των τριών χαρακτηριστικών που ονομάζονται «Dark Triad» (Σκοτεινή τριάδα), που περιλαμβάνει τον Μακιαβελιανισμό, τον ναρκισσισμό και την ψυχοπάθεια.

Τι απέδειξε η μελέτη

Σε όλους τους συμμετέχοντες στην μελέτη-πείραμα με την κούκλα βουντού, ζητήθηκε να θυμηθούν μια εποχή κατά την οποία τους κακομεταχειριζόταν ο προϊστάμενός τους στην καριέρα τους, όπως π.χ. το να τους φωνάζουν.

Οι μισοί επισκέφθηκαν μια ιστοσελίδα με μια διαδραστική κούκλα βουντού και τους ζητήθηκε να την ονομάσουν με τα αρχικά του προϊσταμένου τους και στην συνέχεια να την βλάψουν χρησιμοποιώντας καρφίτσες, πένσες και φωτιά.

Στους υπόλοιπους παρουσιάστηκε ένα στιγμιότυπο οθόνης της κούκλας, το οποίο χαρακτηρίστηκαν ως «κανένας», και τους ζητήθηκε να εντοπίσουν το περίγραμμα της χρησιμοποιώντας το ποντίκι τους.

Οι αντιλήψεις για τη δικαιοσύνη αξιολογήθηκαν στη συνέχεια στους εθελοντές μέσω πέντε «φαινομενικά άσχετων» παζλ από λέξεις.

Εκείνο που έδειξε είναι ότι εκείνοι που είχαν την ευκαιρία να κάνουν αντίποινα, με το να επιτεθούν στην κούκλα βουντού, είχαν ένα σημαντικά υψηλότερο αίσθημα δικαιοσύνης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Leadership Quarterly, επαναλήφθηκε σε 150 μαθητές.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι μαθητές νιώθουν δικαιοσύνη όταν βλάπτουν την κούκλα βουντού μετά την ανάκληση στη μνήμη τους ότι «κακοποιήθηκαν» από κάποιον ανώτερό τους.

Ωστόσο, σε μια ουδέτερη κατάσταση – η οποία μόλις δοκιμάστηκε σε δεύτερη μελέτη, δεν σημειώθηκε καμία σπουδαία διακύμανση στα συναισθήματα για την δικαιοσύνη.

Η μελέτη ήρθε μία εβδομάδα μετά από ξεχωριστή έρευνα που πρότεινε ότι οι εργαζόμενοι που ζουν κάτω από «καταχρηστικά» αφεντικά μπορεί στην πραγματικότητα να γίνουν ψυχοπαθείς.

Λοιπόν, έχετε αφεντικό που σας σπάει τα… νεύρα; Πάρτε όλοι από μία κούκλα βουντού και αρχίστε!…

Θα ξεθυμάνετε και θα αισθανθείτε δικαιωμένοι. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και το αφεντικό σας θα αλλάξει συμπεριφορά…

Αυτό που δεν μας λέει η μελέτη είναι… τι γίνεται αν οι απογοητευμένοι υπάλληλοι ακολουθήσουν την πρακτική της Καραϊβικής και τα βουντού-μάγια «πιάσουν» τελικά στο αφεντικό….

diadrastika.com