Stephen Hawking: Μήπως Ήξερε Κάτι Περισσότερο Από Όσα Μαθαίναμε; (video)

Stephen Hawking: Μήπως Ήξερε Κάτι Περισσότερο Από Όσα Μαθαίναμε;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Εάν ο Stephen Hawking ήταν αστέρι, θα είχε χαθεί σαν σουπερνόβα.

Οι διατυπώσεις και οι προβλέψεις του διάσημου φυσικού ήταν ένα σταθερό χαρακτηριστικό των ειδήσεων της πρώτης σελίδας μέχρι ακόμα και το τέλος της ζωής του.

Πολλές φορές, τα λεγόμενά του, σύμφωνα με το sciencealert.com, μας έκαναν να αναρωτηθούμε ποιες από τις προειδοποιήσεις του ήταν βαθιά λόγια σοφίας και ποιες μπορεί να ήταν οι νευρικές ανησυχίες ενός διάσημου επιστήμονα.

Αλλά είτε συμφωνείτε μαζί τους ή όχι, αυτές οι πέντε προειδοποιήσεις θα δικαιολογήσουν πολλές συζητήσεις για αρκετά από τα επόμενα χρόνια.

1. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια πορεία είτε προς την καταστροφή είτε προς τα αστέρια.

Υπάρχουν πολλά λόγια που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε τον Stephen Hawking. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν κάποιο από αυτά θα ήταν «αισιοδοξία».

«Αντιμετωπίζουμε πολλές απειλές: τον πυρηνικό πόλεμο, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους γενετικά τροποποιημένους ιούς», δήλωσε ο Hawking στο Radio Times το 2016, σύμφωνα με τη Sarah Knapton στο The Telegraph.

«Αν και η πιθανότητα μιας καταστροφής στον πλανήτη Γη σε ένα δεδομένο έτος μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή, προστίθεται με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας της σχεδόν βέβαιη στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια».

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

2. Πρέπει να σηκωθούμε και να κινηθούμε λίγο περισσότερο

Ο Χόκινγκ δεν αναφερόταν μόνο σε μαύρες τρύπες και άλλα φαινόμενα του διαστήματος, έδινε συμβουλές και για την καθημερινή ζωή μας και, μάλιστα, το 2016 αναφέρθηκε στο θέμα της παχυσαρκίας.

«Σήμερα, πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία», δήλωσε ο Hawking σε διαφήμιση βίντεο που προωθεί η σουηδική μη κερδοσκοπική εταιρεία GEN-PEP. «Τρώμε πάρα πολύ και κινούμαστε πάρα πολύ λίγο».

3. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αντικαταστήσει όλους

Ο χρόνος κυριαρχία μας στον πλανήτη αυτό, σύντομα θα τελειώσει. Το χειρότερο από όλα, είναι ότι ίσως να έχουμε περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wired, ο Hawking προειδοποίησε: «Το τζίνι είναι έξω από το μπουκάλι. Φοβάμαι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους εντελώς».

Το ζήτημα αυτό απασχολεί πολλούς καθώς ήδη η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει και διεισδύει σε Υπηρεσίες και Οργανισμούς που μπορούν να φέρουν σοβαρές επιπλοκές στην ανθρωπότητα ή και στον ίδιο τον πλανήτη.

4. Οι εξωγήινοι πιθανότατα δεν θα θέλουν να είναι οι καλύτεροι φίλοι μας

Ο Χόκινγκ ήταν πεπεισμένος ότι οι εξωγήινοι ήταν κάπου εκεί έξω.

«Όσο μεγαλώνω, είμαι πιο πεπεισμένος από ποτέ ότι δεν είμαστε μόνοι», δήλωσε ο Hawking σε μια ταινία του 2016, Stephen Hawking’s Favourite Places.

«Μετά από μια ζωή διερωτώμενος, βοηθάω σε μια νέα παγκόσμια προσπάθεια για να μάθω».

Ενώ ήταν πρόθυμος να μας βοηθήσει να τους βρούμε, δεν ήταν καθόλου σίγουρος ότι θα έπρεπε να προσφέρουμε μια ζεστή χειραψία πολύ γρήγορα. Οποιοδήποτε είδος εξωγήινων που θα εντοπίζαμε θα είναι πολύ πιθανό να διαθέτει κάποια πολύ φοβερή τεχνολογία.

«Αν ναι, θα είναι πολύ πιο ισχυροί και ίσως να μην μας βλέπουν ως πιο σημαντικούς από τα βακτήρια», προειδοποίησε ο Hawking.

5. Με το ρυθμό που πηγαίνουμε, οι εμπειρογνώμονες θα εξαφανιστούν

Λοιπόν, εντάξει, δεν χρησιμοποίησε ποτέ την λέξη «εξαφανιστούν». Αλλά ξέρουμε ότι το σκεφτόταν!

Σε μια ομιλία που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2017, ισχυρίστηκε: «Είμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας εξέγερσης εναντίον εμπειρογνωμόνων».

Με τις ψεύτικες ειδήσεις να γίνονται μεγάλα νέα, ο Hawking απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, ενθαρρύνοντας μας να ακούσουμε τις συμβουλές εκείνων που αφιερώνουν το χρόνο τους στη μελέτη των προβλημάτων.

Ο Χόκινγκ είπε στο κοινό ότι οι λύσεις στις περιβαλλοντικές μας προκλήσεις και τις πιθανές απειλές από την Τεχνητή Νοημοσύνη θα προέλθουν από την επιστήμη και την τεχνολογία.

6. Ο αστεροειδής Oumuamua θα μπορούσε να είναι ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο

Τέλος, ο Hawking πίστευε ότι ο αστεροειδής Oumuamua θα μπορούσε να είναι ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο σύμφωνα με την mirror.co.uk και γι’ αυτό είχε μπει στην διαδικασία διερεύνησης, μαζί με τον Ρώσο τεχνικό ψηφιακής τεχνολογίας  Yuri Milner και τον ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg, οπότε και χρηματοδότησαν την επιχείρηση.

Άραγε, με βάση τα παραπάνω και το video που ακολουθεί, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι μπορεί ο Stephen Hawking να ήξερε κάτι παραπάνω από αυτά που έλεγε σε δημόσιες συνεντεύξεις του αλλά και σε σχέση με αυτά που πιθανόν να μην δημοσιεύτηκαν ποτέ;

Did He Know Something We Didn’t?

Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

diadrastika.com