Το Μυστηριακό Σπήλαιο ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ στην Βουλγαρία

Το Μυστηριακό Σπήλαιο ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ στην Βουλγαρία

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αν ταξιδέψουμε βόρεια της Βουλγαρίας και φτάσουμε στην επαρχία του Lovech, θα βρούμε ένα όμορφο φαράγγι που ονομάζεται Iskar, πολύ κοντά στο χωριό Karlukovo. Εκεί, αν δεν μας έχουν πει που, ύστερα από μία μικρή εξερεύνηση θα εντοπίσουμε έναν πολύ ιδιαίτερο σχηματισμό σε έναν βράχο από ασβεστόλιθο. Όσοι γνωρίζουν την περιοχή, τον αποκαλούν τα “Μάτια του Θεού”.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό σπήλαιο που είναι ιδανικό για τους λάτρεις της φωτογραφίας, αλλά και για εκείνους που θέλουν να γίνουν μάρτυρες και να αντικρίσουν από κοντά, το μυστηριακό δέος που προκαλούν τα Μάτια του Θεού.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το σπήλαιο έχει υποβληθεί για χιλιετίες σε καρστικές ενέργειες, δηλαδή σε υδρογεωλογικές και φυσικές χημικές διεργασίες αλλά και μετεωρολογικές συνθήκες, τέτοιες που έχουν διαμορφώσει το τοπίο κι έχουν σκάψει υπόγειες στοές και φυσικές σπηλιές με έναν και μοναδικό τρόπο, παρουσιάζοντας στα ανθρώπινα μάτια ένα θέαμα και ένα δέος που δεν συναντάς πουθενά αλλού στον κόσμο.

Το σπήλαιο Prohodna έχει μήκος έως και διακόσια εξήντα δύο μέτρα και συμβαίνει να είναι το μεγαλύτερο στη Βουλγαρία. Έχει δύο εισόδους που βρίσκονται αντιδιαμετρικά η μία στην άλλη και είναι γνωστές ως η Μικρή και η Μεγάλη Είσοδος.

Οι σπηλιές του Γεωλογικού Πάρκου της Iskar-Panega είναι μία από τις πιο εκτεταμένες καρστικές περιοχές της χώρας. Πιστεύεται ότι έχει προκύψει στην Τεταρτογενή Περίοδο, δηλαδή περίπου πριν δυόμιση εκατομμύρια χρόνια, και είναι ένας αληθινός παράδεισος για τους λάτρεις των σπηλαίων, αφού φιλοξενεί εκατοντάδες, και είναι μια από τις πιο προσιτές και προσβάσιμες σπηλιές στη Βουλγαρία.

Αλλά, όπως είπαμε, είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό. Το το σπήλαιο, επίσης γνωστό ως Oknata, γίνεται μοναδικό, μυστηριώδες αλλά και μυστηριακό καθώς διακρίνεται ένα συναρπαστικό χαρακτηριστικό στην οροφή του μεσαίου θαλάμου.

Δύο τεράστιες κοιλότητες, η μία δίπλα στην άλλη, δύο τεράστια ανοίγματα σε σχήμα αμυγδάλου στην κορυφή, δίνουν σε όποιον βρίσκεται από κάτω την εντύπωση ότι τον κοιτούν ένα ζευγάρι τεράστια μάτια τα οποία τον καθηλώνουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα «Μάτια του Θεού» σχηματίστηκαν μέσω της διάβρωσης, αφήνοντας το φως της ημέρας ή της νύχτας να πέφτει με έναν βλοσυρό και ταυτόχρονα μαγευτικό τρόπο, μέσα στη σπηλιά.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ενώ το σπήλαιο είναι ένας από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σήμερα, οι εμπειρογνώμονες έχουν βρει ίχνη προϊστορικής κατοίκησης στο σπήλαιο, που μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι ζούσαν εκεί κατά τη Νεολιθική και Χαλκολιθική περίοδο .

Η πιο συναρπαστική ώρα για να επισκεφθείτε τη σπηλιά είναι το βράδυ, όταν ο ουρανός είναι καθαρός και το φεγγάρι γεμάτο. Στη συνέχεια, με λίγη υπομονή και τύχη, μπορείτε να δείτε την Σελήνη να κινείται μέσα από τις δύο κοιλότητες στο ανώτατο όριο της σπηλιάς, μέσα από τα μάτια!

Το Μυστηριακό Σπήλαιο ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ στην Βουλγαρία

Όταν το βρόχινο νερό εισέρχεται και στις δύο αμυγδαλωτές οπές και πέφτει γλύφοντας τα εσωτερικά τείχη της σπηλιάς, οι ντόπιοι συχνά λένε τότε ότι τα Μάτια του Θεού δακρύζουν ή κλαίνε.

Όπως σημειώνεται από το sendeirsmoeurope.com , τα “Μάτια” του σπηλαίου Prohodna έχουν υπνωτικό αποτέλεσμα. Το να τα παρακολουθεί κάποιος για λίγο από το εσωτερικό του σπηλαίου είναι πολύ χαλαρωτικό.

diadrastika.com