Η Παράξενη Ιστορία της λέξης «ΟΚ». Ποια είναι η Προέλευσή της

Η Παράξενη Ιστορία της λέξης «ΟΚ».
Ποια είναι η Προέλευσή της

Η λέξη «ΟΚ» είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο για να δηλώσει ότι «όλα είναι εντάξει». Αποτελεί τη δεύτερη πιο γνωστή λέξη στον κόσμο (μετά από την Coca Cola!) και η δημοφιλία της έγκειται στο γεγονός της… ευκολίας της! Παρόλα αυτά είναι μία από τις πιο παράξενες εκφράσεις που έχουν επινοηθεί και κρύβει πίσω της μια περίεργη ιστορία σχετικά με τη γέννησή της.

Ας δούμε μία όπως μας την βρήκαμε στο perierga.gr:

Βρισκόμαστε στη Μασαχουσέτη του 1830 όταν οι εκδότες μιας εφημερίδας αποφάσισαν για τη δική τους ευκολία να επινοήσουν διάφορες συντομογραφίες, που όμως όλες έπεσαν στο κενό και καμία από αυτές δεν εδραιώθηκε στη γλώσσα. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της λέξης «ΟΚ».

Ήταν 23 Μαρτίου 1839 όταν το ΟΚ εισήχθη στον κόσμο, στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας «Boston Morning Post», όπου σε μια ολόκληρη παράγραφο οι εκδότες επεξηγούσαν στους αναγνώστες τη σημασία του: Αll correct, δηλαδή «όλα σωστά».

Το 1837 οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να εκλέξουν τον 8ο πρόεδρό τους. Υποψήφιος και ακλόνητο φαβορί ήταν ο Δημοκρατικός Martin Van Buren, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή Old Kinderhook της Νέας Υόρκης.

Για ευκολία στην προεκλογική του εκστρατεία αποφασίστηκε ο Van Buren να χρησιμοποιήσει το παρατσούκλι «Old Kinderhook» και μάλιστα το σύνθημα ήταν: Ψηφίστε τον «O.K.». Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τον Van Buren, που εξελέγη 8ος πρόεδρος των ΗΠΑ, και το «ΟΚ» είχε βρει πια τη θέση που του ταίριαζε μέσα στη γλώσσα.

Το νόημα ήταν απλό: «Όλα καλά», όπως συνέβη, δηλαδή, και με την εκλογή του Van Buren. Μέχρι το 1900 η χρήση του «ΟΚ» ήταν σχετικά περιορισμένη και αφορούσε όχι τόσο στην καθομιλουμένη όσο στην εμφάνισή του σε επαγγελματικά έγγραφα και σε τηλεγραφήματα.

Τον 20ό αιώνα έκανε το «ΟΚ» το μεγάλο άλμα, περνώντας σε γενική χρήση ως βασική λέξη της γλώσσας, την οποία οι άνθρωποι επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο και στις συζητήσεις τους, δηλώνοντας ότι «όλα βαίνουν καλώς»!

Σιγά σιγά το «ΟΚ» πέρασε τα σύνορα και η χρήση του επεκτάθηκε σε πολλές χώρες, ενώ αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον οικείους ήχους ανά τον κόσμο. Η προέλευσή του ξεχάστηκε και έμεινε μόνο η ερμηνεία που την ακολούθησε. Άλλωστε το «ΟΚ» είναι η πιο εύκολη λέξη στον κόσμο και για έναν ακόμη λόγο: Όταν την πεις δεν χρειάζεται να εξηγήσεις κάτι, δεν υποχρεούσαι να εκφράσεις γνώμη… Σχολιάζεις απλώς μια κατάσταση με απλά λόγια. Σας έπεισα ή δεν σας έπεισα; Ή ακόμη καλύτερα «είστε ΟΚ;»!!!!

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ας δούμε άλλη μία όπως την βρήκαμε στο mixanitouxronou.gr:

Η Παράξενη Ιστορία της λέξης «ΟΚ». Ποια είναι η Προέλευσή της

Το 1963, ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Άλεν Γουόκερ Ριντ αποκάλυψε την προέλευση του «OK», σύμφωνα πάντα με τη δική του έρευνα. Τα αρχικά σημαίνουν «oll korrect», που είναι η ανορθόγραφη διατύπωση της έκφρασης «all correct». Στα ελληνικά, η έκφραση μεταφράζεται ως «όλα καλώς» ή «όλα σωστά».

Την άνοιξη του 1838 στη Βοστόνη, εφημερίδες άρχισαν να χρησιμοποιούν χιουμοριστικές συντομογραφίες που προέρχονταν από ανορθόγραφες εκφράσεις. Έτσι, η συντομογραφία ΟW ήταν το «oll wright», δηλαδή το ανορθόγραφο «all right», που σημαίνει, «όλα εντάξει». Η έκφραση «no use», που σημαίνει «δεν ωφελεί», γραφόταν «know yuse» ή ΚΥ. To «no go», δηλαδή «δεν προχωράει», έγινε «know go» ή KG. Tο «enough said», που σημαίνει «αρκετά είπαμε», γράφτηκε «nuff said» και η σε συντομογραφία, NS.

Το ΟΚ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου. Μάρτιν Βαν Μπιούρεν Ο κόσμος διασκέδαζε με τις ανορθόγραφες συντομογραφίες, αλλά οι περισσότερες ξεχάστηκαν μετά από λίγο καιρό. Το ΟΚ δεν ήταν μία από αυτές. Ήταν πολύ εύχρηστο και μέσα σε ένα χρόνο άρχισε να χρησιμοποιείται κανονικά στην ομιλία.

Η χρήση του καθιερώθηκε το 1840, όταν ιδρύθηκε ο πολιτικός σύλλογος «ΟΚ». Ο σύλλογος υποστήριζε τον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών και υποψήφιο Πρόεδρο της Αμερικής, Μάρτιν Βαν Μπιούρεν. Το παρατσούκλι του πολιτικού ήταν «Old Kinderhook», δηλαδή ο γέρος απ’ το Κίντερχουκ, την περιοχή στη Νέα Υόρκη από την οποία καταγόταν.

Οι αντίπαλοι του Βαν Μπιούρεν προσπάθησαν να στρέψουν την έκφραση εναντίον του και υποστήριξαν ότι το «ΟΚ» προερχόταν από τον προκάτοχό του, Άντριου Τζάκσουν, για τον οποίο πίστευαν ότι ήταν αγράμματος. Άρχισαν μάλιστα να δημιουργούν δικές τους πιθανές έννοιες του «ΟΚ», που προσέβαλαν τον πολιτικό.

Μία τέτοια έκφραση ήταν το «Out of Kash, Out of Kredit, Out of Klothes» ή «Oll Killed», που συνεχίζει τη χιουμοριστική παράδοση της ανορθογραφίας και σημαίνει «Χωρίς μετρητά, χωρίς πίστωση, χωρίς ρούχα». Η συντομογραφία πάντως έμεινε και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Αρκετοί πιστεύουν και την εκδοχή ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «όλα καλά»….

Ας δούμε και μία τελευταία όπως μας την μεταφέρει το ellinikahoaxes.gr:

Η Παράξενη Ιστορία της λέξης «ΟΚ». Ποια είναι η Προέλευσή της

Η αγγλική έκφραση okay (προφέρεται “οκέι”) ή το ακρωνύμιο ΟΚ ή Ο.Κ. σημαίνει, “εντάξει”, ¨αρκετά”, “ικανοποιητικά”. Συχνά ακούγεται ότι η ετυμολογική ρίζα είναι το ελληνικό “Όλα Καλά” (δήθεν το χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί πιλότοι, ως κώδικα, για να μην τους καταλαβαίνουν οι εχθροί ή τα αμερικάνικα πανεπιστήμια για να χαρακτηρίσουν τα αψεγάδιαστα γραπτά) αλλά μια τέτοια ερμηνεία δεν είναι τίποτα άλλο από έναν, ακόμα, αφελή αστικό μύθο. Πρόκειται για έναν αθώο μύθο που γεννάται από την ανικανότητα να στηριχθεί επιστημονικά η οποιαδήποτε εκδοχή. Κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει να καρπωθούν την πατρότητα του ακρωνυμίου και οι Γάλλοι, Γερμανοί οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί και οι Έλληνες.

γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος

Η Ιστορία της λέξης
Η πρώτη έντυπη εμφάνιση του ακρωνύμιου (με τη μορφή “ο.k.” καταγράφεται στις 23 Μαρτίου 1839 στην εφημερίδα Boston Morning Post. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει αποδοθεί με ακρίβεια το ετυμολογικό περιεχόμενο της φράσης.
Ορισμένες από τις πιο λογικοφανείς ερμηνείες, που καταγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία είναι και οι ακόλουθες:

1.Ίσως προέρχεται από τη γλώσσα των Choctaw, ιθαγενείς της Αμερικής (Οκλαχόμα), οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη “οκεχ” με την ίδια σημασία με το σημερινό ο.k.

2.Σύμφωνα με μία άλλη υπόθεση προέρχεται από το “Oll Korrect” – all correct- γραμμένο με λανθασμένο τρόπο γia να δώσει έμφαση.

3.Στη γλώσσα Bantou (κεντρική Αφρική) η φράση “uou – key” ισοδυναμεί με το “ναι”. Μεταφέρθηκε στην Αμερική από τους Αφροαμερικάνους.

4.Το 1840 ιδρύθηκε το Ο.Κ. Club, μία λέσχη για να υποστηρίξουν τον Δημοκρατικό Martin Van Buren ( Με παρατσούκλι Οld Kinderhook) Και ίσως να συνδυάστηκε με τη καταφατική φράση ο.k.

5.Άλλοι το συνδυάζουν με τα συνθηματικά του εμφυλίου πολέμου της Αμερικής Ο (μηδέν) Κilled (νεκροί)

6.Άλλοι αναφέρονται σε έναν αρχαίο Γαλλικό όρο “οc”, σημαίνει “ναι”

7.Άλλοι πάλι αναφέρουν κάποιον Otis Kendall (ελεγκτή στο λιμάνι της Νέας Υόρκης που έβαζε τα αρχικά του ονόματος του για να δηλώσει ότι το εμπόρευμα είναι εντάξει

8. Από το ονοματεπώνυμο Obadian Kelly (υπάλληλο σιδηροδρόμων)

handzeichen_hand_sign_ok_card-p137118436587942957z85cd_400

9. Από τα γερμανικά “obne Korrektur” (μτφ: χωρίς αλλαγές)

10. Από το τηλεγραφικό σινιάλο “Open Key”

11, Από τη Φινλανδική λέξη “oikea” (μτφ: σωστό)

12. Από το “oak” ανθεκτικό ξύλο βελανιδιάς.

Πηγές
1.Λεξικό Merriam-webster on line
2.Webster’s Word Histories, Springfield Mass, 1989.
3.(α) Λεξικό Μπαμπινιώτη και(β) Ετυμολογικό Λεξικό Μπαμπινιώτη. Κέντρο Λεξικολογίας

Πηγή: 24grammata.com

Όπως επίσης διαβάζουμε στη wikipedia

Έχουν γίνει επίσης προσπάθειες να αποδοθεί ελληνική καταγωγή στο Ο.Κ. και να ετυμολογηθέι από τη φρ. όλα καλά. Συνιστούν όμως παρετυμολογία, δηλαδή εικασία που βασίζεται σε εξωτερικές ομοιότητες χωρίς αποδείξεις από τη γλωσσική ιστορία. To ίδιο ισχύει και για εκδοχές που αποδίδουν στη φρ. λατινική, γαλλική, φινλανδική, σουηδική, ακόμη και ινδιάνικη αρχή.

Ποιά κατά την γνώμη σας είναι η πιο σωστή από όλες; Αφήστε το σχόλιό σας
Σύνθεση πηγών diadrastika.com