Το Σώμα μας και η Ενέργειά μας, όπως ΔΕΝ τα Έχετε Ξαναδιαβάσει Πουθενά

Το Σώμα μας και η Ενέργειά μας, όπως ΔΕΝ τα Έχετε Ξαναδιαβάσει Πουθενά

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ… ΕΝΕΡΓΕΙΑ

H δική μας ανθρώπινη ενέργεια και το ενεργειακό μας σύστημα λειτουργεί ως πομποδέκτης… αλλά δεν είναι ένας λιτός μηχανισμός που απλά κινεί το ανθρώπινο μας σώμα…. όπως μπορούμε να υποθέσουμε…. αλλά είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία εισαγωγής ενέργειας που παίρνουμε από την τροφή μας… όπου το πεπτικό μας σύστημα με τα όργανά του μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε μηχανική και θερμική και αποβάλλουν τα μη απαραίτητα συστατικά… όπως τα κόπρανα, τα ούρα και τον ιδρώτα.

Έτσι κάθε φυσικό σύστημα περιέχει ή εναλλακτικά θα έλεγα αποθηκεύει μία ποσότητα… που ονομάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή λοιπόν είναι η ικανότητα ενός σώματος ή συστήματος να παραγάγει έργο. Οπότε σε οποιαδήποτε μορφή δράσης από παιχνίδι μέχρι τη λειτουργία των μηχανών… από το μαγείρεμα τροφών… μέχρι τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο…. προϋποθέτει κάποια κατανάλωση ενέργειας. Πράγματι οι πολυποίκιλες μορφές ενέργειας βρίσκονται πίσω από την ασύλληπτη ποικιλία των φυσικών φαινομένων. Έτσι ανάλογα με τον τρόπο που έχει αποκτηθεί, ανταλλαχθεί ή αποθηκευτεί η ενέργεια… μπορούμε να μιλήσουμε για πολλές και διάφορες μορφές ενέργειας που υπάρχουν στη φύση…. όπως:

1. Η μηχανική ενέργεια… που συνδυάζει την κινητική και τη δυναμική.
2. Η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια… που συνδυάζει την ηλεκτρική και τη φωτεινή ή ενέργεια ακτινοβολίας,
3. Η πυρηνική ενέργεια.
4. Η θερμική ενέργεια.
5. και η χημική ενέργεια

Το ανθρώπινο ενεργειακό μας σώμα… όπως σας έγραψα και σε παλαιότερη ανάρτηση… είναι σαν ένα μικρό διαστημικό «σκάφος»… όπου μπορούμε αντίστοιχα να το παραλληλίσουμε με το σώμα μας… όπου ένα «σκάφος» χρησιμοποιεί για καύσιμο τη βενζίνη ή το πετρέλαιο κλπ ως μία ενεργειακή καύση… ενώ το σώμα μας χρησιμοποιεί το φαγητό. Η διαδικασία ανάμεσα στο «σκάφος» και στο σώμα μας μπορεί να είναι διαφορετική… μετατρέποντας τη χημική ενέργεια σε κινητική… καθώς και τα δύο εκπέμπουν απόβλητα.

Έτσι θα έλεγα ότι ο ανθρώπινο σώμα είναι πολύ σημαντικό να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε κατάλληλα… από πιο πριν… προτού λοιπόν μας πιάσουν οι πόνοι.
Τρία είναι λοιπόν τα ενεργειακά συστήματα… που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας είναι:

1) Ο αναερόβιος (στιγμιαίος) μεταβολισμός… που μας προσφέρει ενέργεια περίπου 0-10 δευτερόλεπτα… όπου βασίζεται στην αποθήκευση των χημικών συστατικών στο σώμα μας… όπως η φωσφοκρεατίνη. Έτσι κατά την διάρκεια των διαλυμάτων από τις διάφορες σωματικές κακουχίες και επιβαρύνσεις ο οργανισμός μας αναπληρώνει άμεσα στις αποθήκες τη φωσφοκρεατίνη κι έτσι ο οργανισμός μας μπορεί να βασιστεί ξανά στην συγκεκριμένη πηγή ενέργειας… όπου το βασικό σημείο το οξυγόνο… δεν είναι απαραίτητο. Έτσι ο οργανισμός μας επιστρατεύει τη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας για μικρά πηδήματα, άλματα και γενικά γρήγορες σωματικές αντιδράσεις.

2) Ο αναερόβιος (μικρής διάρκειας) μεταβολισμός… ο ονομαζόμενος γλυκόλυσης… όπου μας προσφέρει ενέργεια για περίπου 0-90 δευτερόλεπτα και βασίζεται κι αυτός στην αποθήκευση των χημικών συστατικών στο σώμα μας… αλλά όμως όσο περνάει ο χρόνος… η γλυκόζη και το οξυγόνο γίνονται όλο και πιο αναγκαία στη διατήρηση της απαιτούμενης άσκησης-έντασης. Έτσι οι σκελετικοί μύες φυλάσσουν την γλυκόζη σε μορφή γλυκογόνου… οπότε κατά την διάρκεια της άσκησης το γλυκογόνο μετατρέπεται ξανά σε γλυκόζη… έτοιμη λοιπόν να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό μας… ως ενέργεια. Το οξυγόνο και πάλι δεν είναι απαραίτητο και σε αυτή τη διαδικασία… αλλά όμως όσο η ένταση της άσκησης παραμένει σε υψηλό επίπεδο… θα γίνεται όλο και πιο απαραίτητο. Όμως από κάποιο σημείο και μετά… η έλλειψη οξυγόνου αυξάνει την ποσότητα του γαλακτικού οξέος στους μυς και στο αίμα… δημιουργώντας κάποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις… όπου η αύξηση του γαλακτικού οξέος δημιουργεί μυϊκούς πόνους και διάφορες ζαλάδες και αναγκαζόμαστε να διακόψουμε την άσκηση. Γι’ αυτό και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα όπως σας έχω γράψει και σε παλαιότερο άρθρο … με τίτλο: « Η γείωση με τη Γη»… να περπατάτε με γυμνά τα πόδια σε χώμα ή γρασίδι όσο μπορείτε περισσότερο… όπου θα γειώνεστε με τη γη… και θα μειώνονται οι φλεγμονές σας.

Και τέλος….

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

3) Ο αερόβιος μεταβολισμός… που μας προσφέρει ενέργεια… για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από μερικά λεπτά… όσο αρκετές ώρες… αντίθετα με τις προηγούμενες πηγές ενέργειας… όπου εδώ το οξυγόνο είναι από τα βασικότερα συστατικά. Φυσικά να τονίσω επειδή το σώμα μας διατηρείται ή προσπαθεί να διατηρηθεί στη θερμοκρασία των 36,6 βαθμών κελσίου… η συγκεκριμένη πηγή ενέργειας θα μπορούσε να μας κινεί ασταμάτητα… αν και μόνον η μείωση στις ενεργειακές αποθήκες του οργανισμού μας σε υδατάνθρακες και λίπος… κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί επακριβώς… διότι η κάθε κίνηση-άσκηση απορροφά τους υδατάνθρακες και το λίπος και παράλληλα αυξάνει τη σωματική μας θερμοκρασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το μυστικό είναι… να λαμβάνουμε σωστά την ενέργεια… αλλά και να την απελευθερώνουμε αντίστοιχα… ως αγωγοί.

Υπάρχουν αντίστοιχα δύο διαδικασίες απελευθέρωσης ενέργειας στο κύτταρο:

Η αερόβια αναπνοή (παρουσία οξυγόνου)
Η αναερόβια αναπνοή (απουσία οξυγόνου)

Πρώτη ύλη και για τις δύο διαδικασίες είναι η γλυκόζη… όπου γι’ αυτό το λόγο ονοµάζεται: βασικό αναπνευστικό υπόστρωµα.

Και στις δύο διαδικασίες… επιτυγχάνεται η σταδιακή απελευθέρωση ενέργειας που είναι εγκλωβισµένη στο µόριό της, µέσω µιας σειράς οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων. Οι αντιδράσεις αυτές συµβαίνουν όταν αφαιρούνται ηλεκτρόνια από ένα άτοµο (οξείδωση) και µεταφέρονται σε άλλο άτοµο (αναγωγή).

Τα ηλεκτρόνια στις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις συνήθως µεταφέρονται σε συνδυασµό µε πρωτόνια ως άτοµα υδρογόνου. Τα ηλεκτρόνια που διακινούνται σ’ αυτές τις αντιδράσεις είναι ενεργοποιηµένα… έχουν δηλαδή δεσµεύσει ενέργεια και εξαναγκάζονται να ανέλθουν σε ανώτερες στιβάδες στα άτοµα που έχουν αναχθεί. Σε πολλές περιπτώσεις η µεταφορά ενέργειας στα κύτταρα γίνεται µέσω οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων.

Έτσι αν κατανοήσουμε ΑΔΕΛΦΙΑ… τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου ενεργειακού μας συστήματος… όπου μόνον απλοϊκό δεν χαρακτηρίζεται… όπου το «σκάφος»… όπως είπαμε απαιτεί «βενζίνη» για να κινηθεί το σώμα μας… όπου και απαιτεί πρωτείνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, λίπη, νερό κλπ… όπου κατά τη διάρκεια της κίνησης και ανάλογα φυσικά την επιβάρυνση του μηχανισμού του «σκάφους»… απαιτεί μια συγκεκριμένη σχέση στο «κιβώτιο» τηλεχειρισμού. Αντίθετα με το σώμα μας… όπου χρησιμοποιεί συνεχώς και μαζί ταυτόχρονα όλα τα ενεργειακά «γρανάζια» του συστήματος… για να ανταπεξέλθει τις απαιτητικές ή μη κινητικές επιβαρύνσεις.

Βασικός σκοπός και των τριών ενεργειακών μας συστημάτων είναι η συνεχής παράδοση επαρκούς ενέργειας… ώστε να εκπέμπονται οι απαιτούμενες σωματικές κινήσεις. Όλα λοιπόν δουλεύουν ομαδικά και το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Κάπως έτσι… μην ξεχνάτε ότι δουλεύει και η φύση γενικότερα… όπου το ένα σύστημα έχει σχέση με το άλλο… αλληλοσυμπληρώνονται και συνυπάρχουν σε μια συνεχή ροή κίνησης… κι οφείλουμε να σεβόμαστε όλα τα όντα της Γαίας … ακριβώς με τον ίδιο τον τρόπο ισότιμα.

ΑΔΕΛΦΙΑ… η ενέργεια είναι δική μας υπόθεση και επιμένω τόσα χρόνια να πηγαίνετε στους ενεργειακούς μας ιερούς τόπους μας διότι εκεί θα λάβετε την «κοσμική»…ενέργεια που χρειάζεστε…για την πλήρη απελευθέρωση σας.

ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)
Ioannis Stogiannos

loading...