Να Γιατί Ψάχνουν στην Ανταρκτική: Εκεί Βρίσκεται η Υπερβορεία

Να Γιατί Ψάχνουν στην Ανταρκτική: Εκεί Βρίσκεται η Υπερβορεία

Αφορμή για το σημείωμα μια μικρή φρασούλα τόσο περίεργη και ακατανόητη που βέβαια όλοι την προσπέρασαν είτε χωρίς να την σκεφτούν είτε φοβούμενοι να την αγγίξουν. Τα κείμενα από τα αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου. Η φρασούλα αυτή είναι:

“ύψι νηός” ή πιο κάτω “Ύψοθι νηός”. Πως είπατε; το “καράβι” το σηκώσανε στον αέρα; Τι είδους “καράβι” είναι αυτό που σηκώνεται στον αέρα;

Άλλη φρασούλα :

“Ηέλιος μεν άπωθεν ερεμνήν δύετο γαίαν εσπερίων νεάτας υπέρ άκριας Αιθιοπήων”
Πως είπατε; ο Ήλιος δύει στην Αφρική; Αν η Αφρική είναι δυτικά τότε ανατολική τι είναι; Πάντως όχι ο τωρινός εύξεινος πόντος και η Αζοφική Θάλασσα.

Ας υποθέσουμε όμως ότι αποδεχόμαστε την υπόθεση(θεός φυλάξη-φτου,φτου,φτου) των κάποιων ερευνητών ότι οι Αργοναύτες πήγαν στην Ν.Αμερική(ούτε να το σκέφτεστε φτου φτου φτου)τότε προκύπτει το εξής πρόβλημα. Η Αφρική είναι δίπλα μας αλλά σε λάθος θέση. Είναι ανατολικά και όχι δυτικά. ότε τι κάνουμε;

Μήπως υπήρχε κάποια άλλη ήπειρο στα ανατολικά της Αφρικής; Μήπως….

Για να μην σας κουράζω αν και σήμερα είμαι σε καλή διάθεση για γρίφους το πρόβλημα είναι απλό. Πάρτε μια γήινη σφαίρα στα χέρια σας και αφού βεβαιωθείτε ότι κοιτάτε το βόρειο ημισφαίριο αναποδογυρίστε την και τότε ω του θαύματος η Αφρική θα έρθει δυτικά της Ν.Αμερικής.

Τι άλλο σημαίνει αυτό;

Όπως είδαμε ο Απολλώνιος ο Ρόδιος με την φράση του “Ηέλιος μεν άπωθεν ερεμνήν δύετο γαίαν εσπερίων νεάτας υπέρ άκριας Αιθιοπήων” δήλωσε ότι για τους αργοναύτες δύει ο ήλιος στην Αφρική και άρα αυτοί βρίσκονται μεν στην “Νότια Αμερική που είναι η μόνη δυνατή θέση μόνο που η “Νότια ” είναι βόρεια και άρα η Αφρική δυτικά της και άρα έχουμε αντιστροφή των πόλων.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Να δούμε όμως τώρα για το αν ο Ορφέας, ο δεύτερος και παλαιότερος, ως αυτόπτης μάρτυρας το πιστοποιεί αυτό.

Πράγματι ενώ πλέουν από τον κόλπο του Μεξικού προς την περιοχή του Αμαζονίου ο Ορφέας λέει στρίψαμε αριστερά. Απολαύστε το κομμάτι στίχος 743

“λαιά δ’ επιπλώσαντες εκέλσαμε αιγιαλοίσι”.

Δηλαδή: “στρίβοντας αριστερά αράξαμε στην ακρογιαλιά”.

Καλά αν πάς αριστερά ταξιδεύοντας προς το νότο θα πιάσεις πέλαγος και όχι λιμάνι.Ναι αλλά αν ο Νότος είναι ο βορράς τότε πιάνεις ακρογιαλιά όπως σωστά αναφέρει ο Ορφέας.

Υπάρχει όμως και άλλη αναφορά που επιτέλους αποκτά νόημα από τον Απολλώνιο τον Ρόδιο. Λέει στο Β674-675

“τοίσι δε Λητούς υιός, ανερχόμενος Λυκίηθεν τήλ’ επ’ απείρονα δήμον Υπερβορέων ανθρώπων, εξεφάνη.”

Δηλαδή: “Σε αυτούς ο γιός της Λητώς, ανεβαίνοντας από την χώρα των Λύκων, μακριά (πηγαίνοντας) προς τον τεράστιο σε αριθμό πληθυσμό των υπερβορίων ανθρώπων, εμφανίστηκε” .

α) Ανεβαίνοντας = Πάντα έχουμε την εντύπωση ότι ο Βορράς είναι το επάνω και ο Νότος το κάτω γι’ αυτό και “ανεβαίνουμε” προς τον βορρά και “κατεβαίνουμε” προς τον Νότο. Άρα πηγαίνει Βόρεια.

β)Η χώρα των Λύκων = είναι σύμφωνα με τις περιγραφές στην περιοχή, περίπου, της Βενεζουέλας και κινείται προς την περιοχή του Ρίο ντε λα Πλάτα δηλαδή νότια για σήμερα αλλά βόρεια για τότε γιατί “ανεβαίνει” προς την χώρα των υπερβορείων που είναι η ανταρκτική και όχι η αρκτική.

πηγή από το operiplous εδώ και εδώ