Μαθουσάλας

Μαθουσάλας. Ποιος ήταν πραγματικά; Τι αναφέρουν τα κείμενα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Μαθουσάλας, ο παππούς του Νώε, θεωρείται ο άνθρωπος με την μακροβιότερη διάρκεια ζωής στην ιστορία και λέγεται ότι έζησε για 969 χρόνια μέχρι που η Μεγάλη Πλημμύρα κάλυψε τη γη. Αλλά αυτός ο βιβλικός χαρακτήρας είναι συναρπαστικός όχι μόνο για τη μακροζωία του, είναι επίσης πολύ σημαντικός για πολλούς άλλους λόγους. Σύμφωνα με τη Γένεση (5:21-27), ο Μαθουσάλας ήταν ο όγδοος προκατακλισμιαίος πατριάρχης, γιος του Ενώχ, πατέρας του Λάμεχ και παππούς του Νώε (ο οποίος ήταν ο τελευταίος από αυτούς τους πατριάρχες ), τον οποίο απέκτησε στα 187 χρόνια του.

Διαβάστε επίσης: Υπερβορεία: Ο μακρόβιος λαός που ζει 14.000.000 χρόνια

Το όνομα του Μαθουσάλα έχει γίνει πλέον συνώνυμο των υπέργηρων ανθρώπων που φτάνουν ή ακόμα και ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής. Μια προσεκτική ανάγνωση της Παλαιάς Διαθήκης αποκαλύπτει ότι ο Μαθουσάλας πέθανε κατά το έτος της Μεγάλης Πλημμύρας. Ωστόσο, τρεις χειρόγραφες παραδόσεις, το Masoretic , το Septuagint και το Samaritan Torah προσφέρουν διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Το Masoretic, ένα έγκυρο εβραϊκό και αραμαϊκό κείμενο του Tanakh για τον ραββινικό ιουδαϊσμό αναφέρει ότι ο Μαθουσάλας ήταν 187 χρονών όταν γεννήθηκε ο γιος του και ότι πέθανε το έτος του Κατακλυσμού στην ηλικία των 969 ετών. Το Septuagint, που μερικές φορές αναφέρεται ως Ελληνική Παλαιά Διαθήκη, η παλαιότερη Ελληνική μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης από το αρχικό Εβραϊκό κείμενο, διαφωνεί μόνο ως προς ένα σημείο: ότι ο Μαθουσάλας πέθανε έξι χρόνια πριν την Μεγάλη Πλημμύρα.

Σύμφωνα με την Σαμαρειτική Τορά, ένα κείμενο των πρώτων πέντε βιβλίων της Εβραϊκής Γραφής, γραμμένο στο Σαμαρειτικό Αλφάβητο που χρησιμοποιήθηκε ως γραφή από τους Σαμαρείτες, ο Μαθουσάλας ήταν 67 ετών όταν γεννήθηκε ο γιος του και πέθανε σε ηλικία 720 ετών, δηλαδή στα χρόνια της Μεγάλης Πλημμύρας. Αυτές οι «αποκλίσεις» στα αρχαία κείμενα έχουν εξηγηθεί με πολλούς τρόπους, με πιο προφανή τα τυχαία λάθη από τους αντιγραφείς και τους μεταφραστές. Ορισμένα, μάλιστα, σφάλματα ενδέχεται να οφείλονται σε προσπάθειες για τη διόρθωση προηγούμενων σφαλμάτων.

Αλλά παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποκλίσεις στις ημερομηνίες, ένα πράγμα παραμένει το ίδιο: ο Μέθασελα έζησε πέρα ​​από το προσδόκιμο ζωής των απλών ανθρώπων. Λοιπόν, τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μήπως ο Μαθουσάλας δεν ήταν άνθρωπος; Πώς είναι δυνατόν, κάποιος άνθρωπος επάνω στη Γη να μπορεί να ζήσει για 969 χρόνια ή έστω εκεί γύρω; Πολύ δύσκολο. Υπάρχει όμως, κάτι που θα μπορούσε να το κάνει εφικτό.

Αν ρίξουμε μια ματιά σε ένα άλλο αρχαίο κείμενο από τους Σουμέριους, στην λεγόμενη “Λίστα των Βασιλέων”, θα διαπιστώσουμε πως αναφέρονται βασιλιάδες που έζησαν εδώ στον πλανήτη Γη για ακόμα και περισσότερο από χιλιάδες χρόνια. Για παράδειγμα, στο Eridug, ο Alulim έγινε βασιλιάς και κυβερνούσε για 28.800 χρόνια. Ο Alaljar για 36.000 χρόνια. Η Λίστα Βασιλείας των Σουμερίων περιγράφει οκτώ βασιλείς που κυβέρνησαν τη Γη για συνολικά 241.200 χρόνια. Αυτοί οι “άνθρωποι” είχαν «κατέβη από τον ουρανό» σε όλη τη διαδρομή της ζωής τους προς το χρόνο της «Μεγάλης Πλημμύρας», που σάρωσε τα πάντα πάνω στη Γη. Η Βασιλεία αυτή συνεχίστηκε και μετά τον Κατακλυσμό, μόνο που η διάρκεια ζωής των βασιλέων άρχισε να φθίνει και να μειώνεται, πλησιάζοντας σιγά-σιγά τον γνώριμο μέσο όρο ζωής.

Διαβάστε επίσης: 8 προκατακλυσμιαίοι βασιλείς επί 241.200 κυριαρχούσαν στη Γη

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Παρά το γεγονός αυτό, όπως περιγράφεται στην αρχαία Σουμερική Στήλη, παράλληλα διαπιστώνουμε από διαφορετικές ιστορικές πηγές ότι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι στον πλανήτη μας δεν ζούσαν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τον James W. Vaupel, Αμερικανό επιστήμονα στους τομείς της γήρανσης της έρευνας, της βιοτεχνολογίας και της επίσημης δημογραφίας, το προσδόκιμο ζωής άρχισε να αυξάνεται από το 1840 με τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας αλλά και της θνησιμότητας γενικότερα και, μάλιστα, συνεχίζει να αυξάνεται ανά μισή χρόνια, περίπου, για κάθε δεκαετία. Όμως και πάλι, απέχει πολύ από τα χρόνια του Μαθουσάλα και των Βασιλέων της Σουμερίας.

Οι τρέχουσες γνώσεις μας σχετικά με τη διάρκεια ζωής ενός κυττάρου μας οδηγούν στο να υποθέσουμε ότι το φυσικό όριο της μακροζωίας στον άνθρωπο είναι κάτω από 150 χρόνια. Το ρεκόρ της Guinness για τη μεγαλύτερη ανθρώπινη διάρκεια ζωής είναι εκείνο της Jeanne Calment της Γαλλίας (1875-1997), που έζησε μέχρι την ηλικία των 122 ετών και 164 ημερών. Ορισμένοι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα όντα ζούσαν σχεδόν χίλια χρόνια, οπότε ο Θεός μίκρυνε αυτή την διάρκεια ( Γένεση 6:3 ). Αλλά ήταν πραγματικά μια πράξη του Θεού, το γεγονός ότι η ανθρώπινη ζωή μειώθηκε; Ή μήπως υπάρχει άλλη, πιο εξωφρενική εξήγηση, που υποδηλώνει ότι στις μέρες του Μεθουσάλα, όντα όχι από τη Γη, περπατούσαν στον πλανήτη μας;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα πρώτα κεφάλαια της Βίβλου είναι απλά αντιγραφές από παλαιότερα Βαβυλωνιακά ή Σουμερικά Κείμενα. Μήπως, λοιπόν, ο Μαθουσάλας ήταν ένας απόγονος εκείνων των βασιλιάδων που ζούσαν για χιλιάδες χρόνια και αναφέρονται στην “Λίστα των Βασιλέων”; Και ποια μπορεί να είναι η σχέση όλων αυτών με τους Ανουνάκι, των θεών που υποστηρίζεται ότι ήρθαν από κάπου αλλού και δημιούργησαν τον άνθρωπο ή επενέβησαν στο ανθρώπινο DNA;

diadrastika / Image by Christine Engelhardt from Pixabay