ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Γίνεται η Διεργασία του

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Γίνεται η Διεργασία του “Σκέψου το και θα Συμβεί”

Συνεχίζοντας το ψάξιμό μου για αυτό το πανίσχυρο όργανο που λέγεται ανθρώπινος εγκέφαλος έπεσα πάνω σε ένα “σχηματισμό” νευρώνων ο οποίος επαληθεύει αυτό που λέμε “σκέψου το και θα συμβεί”.

Το όνομα αυτού είναι Reticular Activating System. Και ο ρόλος του είναι να πετάει έξω τα ερεθίσματα “σκουπίδια” έτσι ώστε ο εγκέφαλος να εστιάζει μόνο στα σημαντικά (που έχει προγραμματισθεί να θεωρεί σημαντικά). Παράδειγμα λειτουργίας του RAS είναι όταν ακούτε το όνομά σας μέσα σε πολύβουο πλήθος και ασυναίσθητα γυρίζετε το κεφάλι προς την κατεύθυνση που το ακούσατε.

Σύμφωνα με τα συγγράμματα νευροβιολογίας, το RAS είναι δίκτυο νευρώνων το οποίο βρίσκεται στο εγκεφαλικό στέλεχος και ουσιαστικά το συνδέει με το νωτιαίο μυελό.

Το RAS “παίρνει” αυτό στο οποίο εστιάζετε την προσοχή σας και δημιουργεί ένα “φίλτρο αναζήτησης” για αυτό. Είναι σαν να κάνετε αναζήτηση στο excel με φίλτρα αναζήτησης.

Όταν το “φίλτρο αναζήτησης” είναι μια πεποίθηση τότε το RAS στον καταιγισμό των ερεθισμάτων που δέχεστε μέσα στη μέρα “ψάχνει να βρεί” εκείνα τα ερεθίσματα που επαληθεύουν αυτή την πεποίθηση.

“Αν πιστεύεις ότι μπορείς, έχεις δίκιο… Αν πιστεύεις ότι δε μπορείς, πάλι έχεις δίκιο”
(Henry Ford)

Σε κάθε περίπτωση, θετική ή αρνητική το RAS θα ψάξει και θα βρεί συμβάντα, γεγονότα, άτομα, καταστάσεις και θα τα ερμηνεύσει με τρόπο που να επαληθεύεται η πεποίθηση.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Γίνεται η Διεργασία του Σκέψου το και θα Συμβεί

Τα καλά νέα είναι ότι το RAS προγραμματίζεται (μέσω επαναπλαισίωσης των πραγμάτων που πιστεύουμε για μας και το περιβάλλον μας). Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ωφέλιμα για μας, και το RAS θα προβάλλει μπροστά μας τα κομμάτια της πραγματικότητας που επαληθεύουν τη σκέψη μας (αυτοεκπληρούμενη προφητεία).

Αν πχ επιθυμούμε να ανοίξουμε την επιχείρηση των ονείρων μας και την έχουμε αποτυπώσει στο υποσυνείδητό μας με κάθε λεπτομέρεια (όπως και το πλάνο δράσης), τότε το RAS θα βρεί και θα προβάλλει για μας τις απαιτούμενες πληροφορίες (υπό μορφή “ευκαιριών”, “συνωμοσία σύμπαντος”, “κατάλληλα άτομα” κλπ) για να μας οδηγήσει στον πολυπόθητο στόχο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το ίδιο ισχύει και από την ανάποδη. Αν πιστεύουμε ότι είμαστε χωρίς αξία, τότε το RAS θα βρει και θα προβάλλει για μας τις πληροφορίες που θα το επαληθεύσουν (θα κάνουμε σχέση με αυταρχικούς ανθρώπους, ή θα πιάσουμε δουλειές στις οποίες δε μας σέβονται κλπ).

Προσέχουμε τι είδους σκέψεις κάνουμε και τι διατυπώνουμε κατά την ενδοφασία μας (αρχαιοελληνικός όρος για το self talking) διότι το υποσυνείδητο (δλδ ο προγραμματιστής του RAS) ούτε αστεία σηκώνει, ούτε καταλάβαινει από “πραγματικό-φανταστικό”.

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής
Ρεφλεξολογία – Ενεργειακές Θεραπείες

loading...