Βρέθηκε Γρανιτένια Σαρκοφάγος Γεμάτη Μυστήριο στην Αλεξάνδρεια

[05/07/2018 - 19:00]

Βρέθηκε Γρανιτένια Σαρκοφάγος Γεμάτη Μυστήριο στην Αλεξάνδρεια

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μεγάλη ανακάλυψη έγινε στην Αλεξάνδρεια με μία σαρκοφάγο κατασκευασμένη από μαύρο γρανίτη, της οποίας το μέγεθος εντυπωσιάζει καθώς εξωτερικά έχει ύψος 1,85 μ, με διαστάσεις 2,65 μ. μήκος και 1,65 μ. σε πλάτος.

Σύμφωνα με τον κ. Mostafa Waziri, γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο τάφος βρέθηκε 5 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους κατά τη διάρκεια ανασκαφής, στην περιοχή Sidi Gaber, της Αλεξάνδρειας.

Η σαρκοφάγος από γρανίτη είναι ηλικίας πάνω από 2.000 ετών και ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο. Η περίοδος των Πτολεμαίων διήρκεσε περίπου 300 χρόνια, από το 332 έως το 30 π.Χ.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι είναι η μεγαλύτερη σαρκοφάγος από γρανίτη, που έχει βρεθεί ποτέ, στην Αλεξάνδρεια.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκε μία μεγάλη μαρμάρινη κεφαλή, η οποία πιθανότατα αποτελεί την προτομή του άντρα στον οποίο ανήκει ο τάφος.

Βρέθηκε Γρανιτένια Σαρκοφάγος Γεμάτη Μυστήριο στην Αλεξάνδρεια

Ένα στρώμα κονιάματος που εντοπίστηκε ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα του πέτρινου φέρετρου δείχνει ότι η σαρκοφάγος δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε, διευκρινίζει ο δρ. Ayman Ashmawy, επικεφαλής του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

Και το μυστήριο ξεκινάει κάπου εδώ καθώς ο τάφος προς το παρόν δεν έχει ανοιχτεί ακόμα και όλα τα “φώτα” έχουν στραφεί επάνω του, για το ποιός μπορεί να είναι κλεισμένος εκεί μέσα, για ποιό λόγο επιλέχτηκε ο μαύρος γρανίτης, ποιό είναι το πραγματικό ύψος της σωρού που φιλοξενείται.

Οι αρχαιολόγοι, ανάμεσα σε άλλα, όπως κεραμικά αγγεία, χάλκινα εργαλεία, το άγαλμα ενός κριού, βρήκαν και ένα πραγματικά αξιοσημείωτο τεχνούργημα.

Ένα χρυσό νόμισμα που απεικονίζει το πρόσωπο του βασιλιά Πτολεμαίου Γ ‘, κυβερνήτη του 3ου αιώνα π.Χ. που λέγεται ότι ήταν πρόγονος της Κλεοπάτρας.  Σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων, το νόμισμα κόπηκε κατά τη βασιλεία του βασιλιά Πτολεμαίου Δ ‘, στη μνήμη του πατέρα του.

Βρέθηκε Γρανιτένια Σαρκοφάγος Γεμάτη Μυστήριο στην Αλεξάνδρεια

Στην πίσω πλευρά υπάρχουν γράμματα που μεταφράζονται ως η «Γη της Ευημερίας», μαζί με το όνομα του βασιλιά ενώ στο κέντρο βλέπουμε πιθανότατα το Κέρας της Αμαλθείας.

Η διάμετρος του νομίσματος είναι 2,6 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 28 γραμμάρια.

Δείτε και το σχετικό video:

Archaeologists Just Unearthed A 2,000 Year Old Giant Granite Sarcophagus In Alexandria

Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ