Ξεχνάς Ονόματα ΑΛΛΑ Θυμάσαι Πρόσωπα; Δείτε τι Μπορεί να Συμβαίνει

Ξεχνάς Ονόματα ΑΛΛΑ Θυμάσαι Πρόσωπα; Δείτε τι Μπορεί να Συμβαίνει

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει ορισμένους αφοσιωμένους επεξεργαστές οι οποίοι μας βοηθούν να θυμόμαστε τα πρόσωπα των ανθρώπων. Ο ίδιος ο Grucho Marx είπε την εξής έκφραση. ” Ποτέ μου δεν ξεχνάω ένα πρόσωπο στην δικιά σου περίπτωση θα κάνω μια εξαίρεση.” Έρευνες αποκαλύπτουν πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εφοδιασμένος με νευρουποδοχείς οι οποίοι εξελίχθηκαν έτσι ώστε να θυμόμαστε τα πρόσωπα των ανθρώπων που συναντούμε. Υπάρχει ένας προοδευτικός λόγος σύμφωνα με τον οποίο συμβαίνει αυτό το φαινόμενο.

Οι άνθρωποι μαζί με πολλά ζώα κατέχουν αυτό τον ειδικό μηχανισμό αναγνώρισης χαρακτηριστικών του προσώπου κάτι που συμβάλει στην εύκολη κοινωνικοποίησή τους ανάμεσα στις ομάδε ή αγέλες που σχηματίζουν. Το δύσκολο είναι στο να θυμάσαι τα ονόματα των ανθρώπων που γνωρίζεις πέρα από τα πρόσωπά τους.

Οι ψυχολόγοι και ερευνητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς Lise Adams και Danielle Davis διερεύνησαν τους πιο σημαντικούς λόγους πίσω απο το φαινόμενο του να ξεχνάμε τα ονόματα των ανθρώπων που γνωρίζουμε. Στην έρευνά τους εκτίμησαν τέσσερης παράγοντες οι οποίοι ενισχύουν την ύπαρξη του φαινομένου.

-Τα ονόματα είναι τυχαία.

Συνήθως οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας συνδέονται με μία εικόνα. Αν κάποιος σας πει οτι έχει ένα κόκκινο μήλο μέσα στην τσάντα του κατευθείαν κάνετε εικόνα την παράσταση αυτή. Αν όμως κάποιος σας πει έχω μια φίλη που την λένε Μαρία, η εικόνα σας περί της φίλης του θα είναι γενική και αόριστη.

-Δεν υπάρχουν συνώνυμα για τα ονόματα.

Το ότι τα ονόματα είναι συγκεκριμένες λέξεις και δεν υπάρχουν συνώνυμα για τα ονόματα των ανθρώπων όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες λέξεις, ίσως να δυσκολεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να πραγματοποιήσει συνειρμικούς συνδυασμούς ώστε να αποθηκεύσει στο υποσυνείδητό του το όνομα ενός ανθρώπου που μόλις γνώρισε.

-Συνήθως τα ονόματα είναι πολυσύλλαβα.

Ο εγκέφαλος δυσκολεύεται περισσότερο στο να αποθηκεύει στη μνήμη του πολυσύλλαβες και μεγάλες λέξεις. Συγκεκριμένα, λέξεις με πάνω από δύο συλλαβές καθιστούν πιο δύσκολο το έργο του εγκεφάλου γι αποθήκευση πληροφοριών. Γιαυτό λένε (και φυσικά ισχύει) ότι τα δισύλλαβα ονοματεπώνυμα μένουν πιο εύκολα σε αυτόν που τα ακούει.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

-Άνθρωποι με φωτογραφική μνήμη σπάνια θυμούνται τα ονόματα.

Συνήθως είναι οι πιο οξυδερκείς άνθρωποι. Παρατηρητικοί, με άριστη οπτική ικανότητα, θα δώσουν έμφαση περισσότερο στο τι βλέπουν εκείνη τη στιγμή παρά στο τι ακούν. Γιαυτό το λόγο οι άνθρωποι αυτοί σπάνια θυμούνται το όνομα αλλά σίγουρα θυμούνται το πρόσωπο κατά την πρώτη γνωριμία.

Συμπερασματικά ο ανθρώπινος εγκέφαλος τείνει να θυμάται το όνομα ενός ανθρώπου που συναντάει για πρώτη φορά κάνοντας τις ίδιες συνάψεις που θα πραγματοποιούσε όταν μάθαινε μία καινούρια λέξη για πρώτη φορά. Η αρχή θα ήταν ενδεχομένως λίγο δύσκολη αλλά με την επανάληψη ο εγκέφαλος θα αποθήκευε την πληροφορία.

Επίσης, οι άνθρωποι με φωτογραφική μνήμη συνήθως κλείνουν τα αυτιά τους όταν γνωρίζουν έναν άνθρωπο για πρώτη φορά καθώς, εστιάζουν στην εικόνα του.

Τέλος, τα ανθρώπινα ονόματα είναι αφηρημένες έννοιες και γιαυτό το λόγο ο ανθρώπινος εγκέφαλος πρέπει να αποθηκεύει σε ξεχωριστό ‘κουτί’ πληροφοριών το όνομα του κάθε ανθρώπου που γνωρίζει για πρώτη φορά.

mymind.gr

loading...