Ηλιακή Καταιγίδα Χτύπησε τη Γη. Το Αποτέλεσμα; Θεαματικό

[12/09/2018 - 08:58]

Ηλιακή Καταιγίδα Χτύπησε τη Γη. Το Αποτέλεσμα; Θεαματικό

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια «γερή» ηλιακή καταιγίδα μπορεί να βλάψει την ηλεκτροδότηση, να επηρεάσει τις δορυφορικές τηλεοράσεις και οτιδήποτε άλλο ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό χρησιμοποιούμε σήμερα. Μπορεί επίσης να απειλήσει τις αεροπορικές πτήσεις και να διαταράξουν το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, η Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) εξέδωσε ένα δελτίο για μία ηλιακή καταιγίδα σε επίπεδο G2 που θεωρείται «μέτρια» στην κλίμακα 5 επιπέδων (5 είναι η υψηλότερη). Αυτή η καταιγίδα θα χτυπούμε τη Γη στις 11 Σεπτεμβρίου 2018. Ανάλογη ήταν και η πρόβλεψη από το Met Office Space. Πράγματι, αυτό το φαινόμενο «χτύπησε» τον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες είπαν ότι μια τεράστια τρύπα έχει ανοίξει στην κορώνα του Ήλιου. Οι ταχέως κινούμενοι ηλιακοί άνεμοι δημιουργούνται εκεί όπου το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου ανοίγει προς το διάστημα. Τα φορτισμένα σωματίδια «βγήκαν» από το ηλιακό σύστημα και άρχισαν να «χτυπούν» την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Ωστόσο, προς το παρόν, τα φορτισμένα μαγνητικά σωματίδια από την ηλιακή θύελλα δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τα μηχανήματα που βρίσκονται τόσο στην τροχιά της Γης όσο και στην επιφάνεια του πλανήτη, όπως π.χ. τα συστήματα GPS.

Αυτό που συνέβη, όμως, ήταν εκπληκτικό στο μάτι και στην αίσθηση, για όποιους διέμεναν σε ορισμένες περιοχές ή έτυχε να βρίσκονται σε αυτές.

Όπως μας περιγράφει η metro.co.uk, οι κάτοικοι στα πιο βόρεια μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, εκείνοι στη Βόρεια Αμερική, ειδικότερα στην Αλάσκα και σε μέρη του Καναδά, συνάντησαν και πήραν μία καλή «γεύση» από την θαυμάσια θέα που δημιουργήθηκε από μια πρασινωπή χροιά η οποία στροβιλιζόταν σε όλο τον νυχτερινό ουρανό: το φαινόμενο του Βόρειου Σέλαος που ενεργοποιήθηκε σε αυτές τις περιοχές από την ηλιακή καταιγίδα.

Ηλιακή Καταιγίδα Χτύπησε τη Γη. Το Αποτέλεσμα; Θεαματικό

Μεγάλο μέρος του σύγχρονου κόσμου εύχεται να είναι πάντα έτσι μέτριες οι ηλιακές καταιγίδες ακόμα και αν δεν τις πάρει ποτέ είδηση. Είναι προτιμότερο από το να κοπεί η ηλεκτροδότηση. Ένα γενικό μπλακ άουτ, χωρίς φώτα, χωρίς υπολογιστές, χωρίς κινητά και γενικότερα, είναι ένα γεγονός που οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι ηλιακές καταιγίδες, άνω του μετρίου, όταν συμβούν.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ