Ανακάλυψαν Κάτι Συγκλονιστικό στην Άλλη Άκρη του Σύμπαντος

Ανακάλυψαν Κάτι Συγκλονιστικό στην Άλλη Άκρη του Σύμπαντος

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αυστραλοί ερευνητές έχουν κάνει μία συναρπαστική ανακάλυψη που συμβαίνει στην άλλη άκρη του Σύμπαντος! Πραγματικά!!!

Σύμφωνα με την Βρετανική dailymail.co.uk, τα ραδιοτηλεσκόπια CSIRO στη Δυτική Αυστραλία ανίχνευσαν 19 από αυτές τις μυστηριώδεις εκρήξεις (FRBs), οι οποίες σχεδόν διπλασιάζουν τον συνολικό αριθμό των ήδη γνωστών.

Μεταξύ των 19 σημάτων που παρατηρήθηκαν ήταν μερικά από τα πλησιέστερα και φωτεινότερα FRB που εντοπίστηκαν ποτέ, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Swinburne.

Τα FRBs (Fast Radio Bursts, δηλαδή: Ταχείες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων) είναι φευγαλέα σήματα που διαρκούν μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και πιστεύεται ότι προέρχονται από δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά – αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τι τα προκαλεί.

Παράγουν επίσης έντονη έκρηξη ενέργειας, τόσο δυνατή που είναι σχεδόν ισοδύναμη με την ποσότητα που απελευθερώνει ο Ήλιος στη διάρκεια 80 χρόνων.

«Βρήκαμε 20 FRBs σε ένα χρόνο, σχεδόν διπλασιάζοντας τον αριθμό που εντοπίστηκε παγκοσμίως από τότε που ανακαλύφθηκαν το 2007», δήλωσε ο Ryan Shannon, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature.

Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν αποδείξει επίσης ότι τα FRB προέρχονται από την άλλη πλευρά του σύμπαντος, “παρά από τη δική μας γαλαξιακή γειτονιά”.

Τα FRBs ταξιδεύουν συνήθως για δισεκατομμύρια χρόνια, περνώντας περιστασιακά μέσα από σύννεφα αερίου.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην άφιξη των διαφορετικών μηκών κύματος για να μάθουν πόσα υλικά διέσχισαν κατά το ταξίδι τους

«Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, τα διαφορετικά μήκη κύματος που δημιουργούν μια έκρηξη επιβραδύνονται από διαφορετικά ποσά», σημείωσε ο Jean-Pierre Macquart, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τελικά, η έκρηξη φτάνει στη Γη με την εξάπλωση των μηκών κύματος που φθάνουν στο τηλεσκόπιο σε ελαφρώς διαφορετικές χρονικές στιγμές, όπως οι κολυμβητές στη γραμμή τερματισμού.

Και επειδή δείξαμε ότι τα FRBs έρχονται από μακριά, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ανιχνεύσουμε όλες τις ελλείπουσες ύλες που βρίσκονται στο διάστημα μεταξύ των γαλαξιών – πράγμα που είναι μια πραγματικά μία συναρπαστική ανακάλυψη».

Οι επιστήμονες τώρα γνωρίζουν ότι τα FRBs προέρχονται από περίπου το μισό μέρος του σύμπαντος, αλλά παραμένει ασαφές τι τα προκαλεί ή από ποιους γαλαξίες προέρχονται.

Οι αστρονόμοι πρότειναν στο παρελθόν ότι οι εκρήξεις θα μπορούσαν να προέρχονται από ένα γιγαντιαίο κοσμικό αντικείμενο, όπως ένα αστέρι νετρονίων.

Άλλοι έχουν ακόμη πιο δύσκολες θεωρίες ότι δηλαδή μπορεί να προέρχονται από μια ή περισσότερες εξωγήινες φυλές που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

diadrastika.com