Έρχονται Ακραίες Καιρικές Συνθήκες με Θερμοκρασίες Κατάψυξης

[09/10/2018 - 16:48]

Έρχονται Ακραίες Καιρικές Συνθήκες με Θερμοκρασίες Κατάψυξης

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, φαίνεται πως πρόκειται να γίνουν πιο συχνές από ότι παλαιότερα, ξεπερνώντας την σπανιότητα που είχαν περασμένες εποχές. Οι θερμοκρασίες κατάψυξης φαίνεται να περιλαμβάνονται μέσα σε αυτές τις «ακραίες εκδηλώσεις».

Σύμφωνα με την Βρετανική express.co.uk, μια μελέτη των καιρικών συνθηκών των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο ακραίες λόγω της ταχείας αύξησης της θερμοκρασίας στην Αρκτική και οι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τήξη των πάγων επιδεινώνει τα καιρικά πρότυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όχι μόνο το σπειροειδές πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο Βόρειο Πόλο παράγει μεγαλύτερα κρύα ξεσπάσματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηρασίες, καύσωνες και καταιγίδες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison εξέτασαν τα δεδομένα βροχόπτωσης από 17 σταθμούς στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι ξηρές ή υγρές περίοδοι που διαρκούν τέσσερις ή περισσότερες ημέρες εμφανίστηκαν συχνότερα τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτά τα μοντέλα μεγάλης κλίμακας συνέβησαν όταν η Αρκτική περνούσε μια ασυνήθιστα ζεστή περίοδο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε online στο Geophysical Research Letters.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα καιρικά πρότυπα μπορεί να προκαλέσουν «ζημιά εκατομμυρίων δολαρίων και να διαταράξουν τις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα».

Η Jennifer Francis, η οποία εργάζεται στη Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών (School of Environmental and Biological Sciences), δήλωσε:

«Ενώ δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αρκτική είναι η αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, διαπιστώσαμε ότι τα μεγάλης κλίμακας μοντέλα με την θέρμανση της Αρκτικής γίνονται συχνότερα ενώ η συχνότητα των μακράς διαρκείας καιρικών συνθηκών αυξάνονται περισσότερο για αυτά τα μοντέλα.

Όταν οι συνθήκες αυτές διαρκούν πολύ καιρό, μπορούν να γίνουν ακραίες εκδηλώσεις, όπως είδαμε τόσο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Γνωρίζοντας ποια είδη εκδηλώσεων θα εμφανιστούν συχνότερα, σε ποιές περιφέρειες και υπό ποιες συνθήκες περιβάλλοντος – όπως ορισμένα μοντέλα θερμοκρασίας των ωκεανών – θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων να σχεδιάσουν το μέλλον όσον αφορά τις βελτιώσεις υποδομών, τις γεωργικές πρακτικές, (αλλά και) την ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης επικίνδυνων περιοχών».

Οι επιστήμονες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μια νέα τεχνική πρόβλεψης που επιτρέπει στους μετεωρολόγους να δουν καλά στο μέλλον οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι μέσες θερμοκρασίες εδάφους και θάλασσας σε όλο τον κόσμο θα ήταν ασυνήθιστα υψηλές μεταξύ του 2018 και του 2022.

Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα «ακραίων θερμών γεγονότων».

Η νέα τεχνική είναι γνωστή ως Procast (Probabilistic forecast) και παίρνει τη συνήθως παράλογη και χαοτική συμπεριφορά των καιρικών συστημάτων της Γης με σκοπό να τα απλοποιήσει προκειμένου να προβλέψει ένα μοντέλο.

Το Procast λαμβάνει πληροφορίες από προηγούμενες αλλαγές καιρού και το προσθέτει σε ένα σύστημα για να υπολογίσει την πιθανότητα να συμβεί στο μέλλον.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ