Γιατί οι Κακοί των Ταινιών Έχουν Ένα τόσο Διαβολικό Γέλιο; ΔΕΝ είναι Αυτό που Νομίζετε

[12/10/2018 - 16:37]

Γιατί οι Κακοί των Ταινιών Έχουν Ένα τόσο Διαβολικό Γέλιο;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Γιατί οι περισσότεροι «κακοί» που βλέπουμε στις ταινίες έχουν ένα τόσο «διαβολικό» γέλιο; Μα γιατί είναι «κακοί», θα μπορούσε να είναι μία απλοϊκή απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Από την Cruella de Vil, μέχρι τον Joker, πολλοί από τους πιο αξιομνημόνευτους κακούς ταινιών έχουν ένα πραγματικά διαβολικό γέλιο. Για ποιό λόγο;

Σύμφωνα τώρα με την mirror.co.uk, οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει την ψυχολογία πίσω από αυτά τα εικονικά γέλια.

Σε ένα νέο δοκίμιο, ο Jens Kjeldgaard-Christiansen, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, υποστηρίζει ότι ένα διαβολικό γέλιο είναι ένα σαφές σημάδι ότι ένας κακοποιός είναι κακός.

Το γέλιο δείχνει ότι ο χαρακτήρας που υποδύεται κερδίζει «ανοιχτή και γνήσια απόλαυση» από τα δεινά των άλλων.

Εμβαθύνοντας στο διαβολικό γέλιο, οι ερευνητές προτείνουν ότι ένα μέρος της δύναμής τους προέρχεται από το γεγονός ότι «κερδίζουν»τον τηλεθεατή, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά.

Επιπλέον, τα γέλια είναι συνήθως δύσκολο να προσποιηθούν, καθιστώντας έτσι ως ένα αρκετά αξιόπιστο κοινωνικό μήνυμα αντίδρασης κάποιου σε ένα γεγονός.

Αυτό σημαίνει ότι συνήθως έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτό που ακούμε, σε αντίθεση με έναν διάλογο.

Υπάρχουν επίσης πολλοί πρακτικοί λόγοι για την ύπαρξη των διαβολικών γέλιων, σύμφωνα με τον κ. Kjeldgaard-Christiansen.

Για παράδειγμα, τα γραφικά στα πρώτα παιχνίδια του Super Mario σήμαιναν ότι ήταν δύσκολο να προκαλέσουν μια συναισθηματική απόκριση από έναν παίκτη.

Αλλά όταν έδωσαν στον Mario ένα διαβολικό γέλιο, βοήθησε πολύ να καταλάβουν οι παίκτες ότι ο χαρακτήρας ήταν ένας «κακός».

Ο κ. Kjeldgaard-Christiansen έγραψε: «Αυτή είναι η μόνη επικοινωνιακή χειρονομία που προσφέρεται σε αυτούς τους αόριστα ανθρωπομορφικούς, pixelated αντιπάλους – και λειτουργεί».

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ