Γιατί οι Κακοί των Ταινιών Έχουν Ένα τόσο Διαβολικό Γέλιο;

Γιατί οι Κακοί των Ταινιών Έχουν Ένα τόσο Διαβολικό Γέλιο;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Γιατί οι περισσότεροι «κακοί» που βλέπουμε στις ταινίες έχουν ένα τόσο «διαβολικό» γέλιο; Μα γιατί είναι «κακοί», θα μπορούσε να είναι μία απλοϊκή απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Από την Cruella de Vil, μέχρι τον Joker, πολλοί από τους πιο αξιομνημόνευτους κακούς ταινιών έχουν ένα πραγματικά διαβολικό γέλιο. Για ποιό λόγο;

Σύμφωνα τώρα με την mirror.co.uk, οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει την ψυχολογία πίσω από αυτά τα εικονικά γέλια.

Σε ένα νέο δοκίμιο, ο Jens Kjeldgaard-Christiansen, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, υποστηρίζει ότι ένα διαβολικό γέλιο είναι ένα σαφές σημάδι ότι ένας κακοποιός είναι κακός.

Το γέλιο δείχνει ότι ο χαρακτήρας που υποδύεται κερδίζει «ανοιχτή και γνήσια απόλαυση» από τα δεινά των άλλων.

Εμβαθύνοντας στο διαβολικό γέλιο, οι ερευνητές προτείνουν ότι ένα μέρος της δύναμής τους προέρχεται από το γεγονός ότι “κερδίζουν”τον τηλεθεατή, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά.

Επιπλέον, τα γέλια είναι συνήθως δύσκολο να προσποιηθούν, καθιστώντας έτσι ως ένα αρκετά αξιόπιστο κοινωνικό μήνυμα αντίδρασης κάποιου σε ένα γεγονός.

Αυτό σημαίνει ότι συνήθως έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτό που ακούμε, σε αντίθεση με έναν διάλογο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Υπάρχουν επίσης πολλοί πρακτικοί λόγοι για την ύπαρξη των διαβολικών γέλιων, σύμφωνα με τον κ. Kjeldgaard-Christiansen.

Για παράδειγμα, τα γραφικά στα πρώτα παιχνίδια του Super Mario σήμαιναν ότι ήταν δύσκολο να προκαλέσουν μια συναισθηματική απόκριση από έναν παίκτη.

Αλλά όταν έδωσαν στον Mario ένα διαβολικό γέλιο, βοήθησε πολύ να καταλάβουν οι παίκτες ότι ο χαρακτήρας ήταν ένας «κακός».

Ο κ. Kjeldgaard-Christiansen έγραψε: “Αυτή είναι η μόνη επικοινωνιακή χειρονομία που προσφέρεται σε αυτούς τους αόριστα ανθρωπομορφικούς, pixelated αντιπάλους – και λειτουργεί”.

diadrastika.com