Κρύο ή Ζεστό Νερό; Ποιό Βλάπτει τον Οργανισμό μας

Κρύο ή Ζεστό Νερό; Ποιό Βλάπτει τον Οργανισμό μας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ ή ένα κρύο ποτήρι νερό αμέσως μετά το ξύπνημα. Αλλά, πόσοι γνωρίζουν ποιο έχει τα περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό; Το κρύο ή το ζεστό νερό;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ζεστού νερού με άδειο στομάχι προσφέρει μεγάλη πληθώρα ωφελειών για την υγεία μας και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, για μέγιστη παραγωγικότητα.

Ακολουθεί μια σύντομη λίστα που περιγράφει ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία:

1. Ανακουφίζει από τον πόνο στο λαιμό

Το ζεστό νερό έχει τη δυνατότητα να μειώνει το πρήξιμο στο λαιμό, γεγονός που με τη σειρά του προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Πραγματικά, κάνει θαύματα στους ερεθισμένους και ξηρούς λαιμούς.

Όταν ξυπνάτε με ένα ξηρό λαιμό που σας προκαλεί πόνο όταν καταπίνετε, μπορείτε να  παρατηρήσετε τη διαφορά στην ανακούφιση από την πρώτη κιόλας γουλιά ζεστού νερού.

Επιπλέον, το ζεστό νερό καταπραΰνει τις κράμπες και χαλαρώνει τους μύες του στομάχου.

2. Βελτιώνει τις κινήσεις του εντέρου

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Μια μελέτη που έγινε από την Journal of Neurogastroenterology and Motility, έδειξε ότι έως και το 58% των ασθενών που πάσχουν από αχαλασία του οισοφάγου, μια κατάσταση στην οποία οι μύες του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου αποτυγχάνουν να χαλαρώσουν, παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση στην κατάστασή τους μετά την κατανάλωση ζεστού νερού.

Ένα ποτήρι ζεστό νερό με άδειο στομάχι είναι ένας καλός τρόπος για να τονωθεί το κόλον και να διευκολυνθούν τα έντερα. Επιπλέον, δίνει στον οργανισμό τη δυνατότητα για καλύτερη απορρόφηση των τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Το ζεστό νερό βελτιώνει τη ροή του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα του σώματος. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι όταν το σώμα εκτίθεται σε θερμή θερμοκρασία, η ροή των κυττάρων του αίματος αυξάνεται αρχικά κατά πολύ.

Στη συνέχεια, πέφτει πίσω στο φυσιολογικό ρυθμό ροής αίματος και αρχίζει να αυξάνεται βαθμιαία όσο περισσότερο είναι εκτεθειμένο στη θερμότητα. Το ζεστό νερό βελτιώνει ουσιαστικά την κυκλοφορία, θερμαίνοντας το σώμα από μέσα.

4. Απώλεια βάρους

Εφόσον είστε καλά ενυδατωμένοι, γενικά το ζεστό νερό είναι ευεργετικό για την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Journal of Natural Science Biology and Medicine, σε μια ομάδα υπέρβαρων γυναικών που έλαβαν έπινανα ζεστό νερό, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση της όρεξης, του βάρους και του δείκτη μάζας σώματος

Γιατί είναι το κρύο νερό κακό για τον οργανισμό

Πίνοντας ένα ποτήρι κρύο παγωμένο νερό σε μια καυτή, καλοκαιρινή μέρα, είναι ο,τι καλύτερο θα μπορούσατε να νιώσετε! Βοηθά πραγματικά στο να σας δροσίσει σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά κάνει και πολλά άλλα πράγματα στο σώμα σας την ίδια στιγμή. Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα μόνο καλό δεν κάνουν.

  • Το κρύο νερό συγκρατεί τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που με τη σειρά τους μειώνουν την ενυδάτωση.
  • Το κρύο νερό αναγκάζει το σώμα να εργαστεί σκληρά για να αφομοιώσει τα τρόφιμα καθώς τα ψυχρά υγρά στερεοποιούν τα λίπη στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Το σώμα καταναλώνει ενέργεια όταν πίνετε κρύο νερό προκειμένου να το θερμάνει για να το αξιοποιήσει.
  • Το κρύο νερό σχηματίζει περίσσεια βλέννας στο αναπνευστικό σύστημα, οδηγώντας σε συμφόρηση και υψηλότερο κίνδυνο μολύνσεων όπως, για παράδειγμα, η λοίμωξη στο λαιμό.

Πότε το κρύο νερό κάνει καλό

Σύμφωνα με το clickatlife.gr, όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα, το κρύο νερό είναι ιδανικό για μετά την προπόνηση, για την καταπολέμηση της θερμοπληξίας και για την ενίσχυση του μεταβολισμού μας.

Πότε δεν πρέπει να πίνουμε ζεστό νερό ή κρύο νερό;

Σύμφωνα με την ίδια πηγή:

Εκτός εξαιρέσεων, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε:

1. Να μην πίνουμε ποτέ κρύο νερό, ενώ τρώμε. Όταν πίνουμε κρύο νερό αμέσως μετά τα γεύματα ή μαζί με ένα γεύμα, το σώμα μας ξοδεύει πολλή ενέργεια για την αύξηση της θερμοκρασίας του. Αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.

2. Αποφεύγουμε να πίνουμε ζεστό νερό μετά από ασκήσεις. Επειδή η θερμοκρασία του σώματός μας είναι ήδη υψηλή μετά την προπόνηση, το κρύο νερό μειώνει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία.

Λάβετε όλα τα παραπάνω υπόψη σας και συμβουλευτείτε, επιπλέον, έναν ειδικό επαγγελματία υγείας.

Πηγές
Juicing For Health, WebMD, U.S. National Library of Medicine, Best Healthy Guide
whydontyoutrythis.com Μετάφραση-Απόδοση diadrastika.com

loading...