10 Λάθη που Γίνονται Όταν Χρειαστεί να Δώσουμε Πρώτες Βοήθειες (video)

[25/10/2018 - 13:58]

10 Λάθη που Γίνονται Όταν Χρειαστεί να Δώσουμε Πρώτες Βοήθειες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αρκετοί από εμάς έχουν παρακολουθήσει βασικά πράγματα σχετικά με τους κανόνες παροχής πρώτων βοηθειών. Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν αυτή την ενημέρωση μέσα από κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αλλά δεν είναι όλα πάντα σωστά, ανάλογα και με τις ανάγκες ή την υπερβολή του έργου.

Καλό είναι, λοιπόν, να αναρωτηθούμε πως θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε μία τέτοια κατάσταση, αν χρειαστεί να είμαστε αναγκασμένοι λόγω συνθηκών να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον, μέχρι να έρθουν οι επαγγελματίες του είδους.

Η γνώση των βασικών μεθόδων πρώτων βοηθειών είναι πολύ σημαντική, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να εκτελεστούν και να εφαρμοστούν σωστά, διαφορετικά εκείνος που βασίζεται επάνω μας μπορεί να βρεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αποφύγουμε αυτά τα κοινά και πολύ επικίνδυνα λάθη:

– Το πρώτο πράγμα που κάνουμε σε όλες τις σοβαρές περιπτώσεις είναι να καλέσουμε βοήθεια και να αφήσουμε έναν επαγγελματία να μας καθοδηγήσει σε αυτό που πρέπει να κάνουμε.

– Σε περίπτωση ρινορραγίας, η κλίση του κεφαλιού προς τα πίσω μπορεί να κάνει το αίμα να οδηγηθεί από τη μύτη στο λαιμό, πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να πνιγεί από κατάποση αίματος. Αντίθετα, πρέπει να σκύβει εμπρός.

– Όταν κάποιος λιποθυμήσει, συνήθως, η άμεση πορεία δράσης μας είναι να προσπαθήσουμε να τον μεταφέρουμε κάπου να καθίσει. Πριν από όλα, όμως, ελέγξτε την αναπνοή και τον παλμό του.

– Σε περίπτωση εγκαύματος, για παράδειγμα στο χέρι, πολλοί το βουτάνε στο νερό για λίγο, όμως χρειάζεται για τουλάχιστον 20 λεπτά.

– Ο Ερυθρός Σταυρός ενημέρωσε τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο παροχής πρώτων βοηθειών στα θύματα πνιγμού, οπότε αντί να κάνετε κατευθείαν τον ελιγμό Heimlich, τραβήξτε το άτομο επάνω σας με την πλάτη στο σώμα σας, και δώστε  5 γρήγορα χτυπήματα με το χέρι στην πλάτη του.

– Σε μια κατάσταση που προκαλείται από πανικό, όταν κάποιος έχει πάθει μια κρίση, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν αμέσως να μπλοκάρουν το στόμα του από φόβο μήπως το άτομο δαγκώσει τη γλώσσα του. Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά και για το πρόσωπο που προσπαθεί να βοηθήσει.

– Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση από στόμα σε στόμα (φιλί της ζωής) είναι πιο σημαντική από τις θωρακικές συμπιέσεις.

– Εάν κάποιος έχει μια βαθιά πληγή στο χέρι ή στο πόδι του, η εφαρμογή του να τυλίξει σφιχτά το σημείο πάνω από το τραύμα προκειμένου να διακόψει την αιμορραγία, μπορεί να σταματήσει τη ροή του αίματος σε ολόκληρο το άκρο, οπότε καθώς αυτό δεν θα οξυγονώνεται μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ακρωτηριασμό. Η χρήση του δεσίματος δεν πρέπει ποτέ να είναι η πρώτη σας επιλογή.

Παρακολουθείστε το βίντεο που ακολουθεί προκειμένου να δείτε οπτικοποιημένα τα παραπάνω αλλά και να μάθετε περισσότερα:

Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

10 First Aid Mistakes Explained by a Professional

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, ζητήστε τη γνώμη γιατρού ή καλέστε την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να σας κατευθύνει τηλεφωνικά μέχρι έρθουν οι Πρώτες Βοήθειες.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ