Τι Συμβαίνει στα Δωμάτια που τα Βλέπει ο Ήλιος

Τι Συμβαίνει στα Δωμάτια που τα Βλέπει ο Ήλιος

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ψάχνουμε πάντοτε για εύκολους, φυσικούς τρόπους να παραμείνουμε υγιείς, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την εποχή που “σέρνεται” η γρίπη.

Κάνουμε ότι μπορούμε, όπως το να φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι μέχρι να φτιάχνουμε σπιτικά σιρόπια για το βήχα και άλλα πολλά. Είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να θέλουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας.

Αλλά εκτός από το να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε κορυφαία απόδοση, ψάχνουμε επίσης τρόπους για την εξάλειψη των εστιών από τα μικρόβια που ζουν και συνυπάρχουν μαζί μας μέσα στα σπίτια μας και τους χώρους διαμονής μας.

Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος που τον γνώριζαν οι γιαγιάδες μας είναι ένας και είναι αποτελεσματικός: Ανοίξτε τις κουρτίνες να μπει ο ήλιος.

Σε πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιπτώσεις του ηλιακού φωτός, του υπεριώδους φωτός (UV) και του σκοταδιού επάνω στη σκόνη που προερχόταν από πραγματικές κατοικίες στο Πόρτλαντ. οι επιστήμονες πήραν τη σκόνη από αυτά τα σπίτια και την μετέφεραν σε κουκλόσπιτα που άφησαν έξω, ενώ διατηρούσαν σε αυτά την εσωτερική θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο σε μια κανονική και σταθερή.

Το ένα δωμάτιο ήταν σκοτεινό, το άλλο ήταν εκτεθειμένο μόνο στο υπεριώδες φως και το τρίτο ήταν εκτεθειμένο στο φως της ημέρας μέσα από παράθυρα με συνηθισμένα τζάμια που έχουμε όλοι.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σκόνη στα μικροσκοπικά δωμάτια μετά από 90 ημέρες. Γιατί 90 ημέρες; Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να μαζευτεί στο σπίτι, ακόμη και αν αυτό καθαρίζεται.

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι σε αυτό που ανακάλυψαν μετά την ανάλυση των βακτηριδίων στη σκόνη. Δώδεκα τοις εκατό των βακτηριδίων στο σκοτεινό δωμάτιο ήταν βιώσιμα βακτηρίδια, δηλαδή, βακτήρια ικανά να αναπτυχθούν, ενώ μόνο 6,8% των βακτηρίων στο δωμάτιο που εκτέθηκαν στο φως της ημέρας ήταν βιώσιμα και μόνο 6,1% των βακτηριδίων στο δωμάτιο που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία ήταν βιώσιμα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το υπεριώδες φως είναι ήδη γνωστό ότι είναι ένα μεγάλο απολυμαντικό. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού. Ο Ashkaan Fahimipour, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Βιολογία του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και στο Κέντρο Ενισχυμένου Περιβάλλοντος (Built Environment Center), εξεπλάγη από το γεγονός ότι το φως της ημέρας λειτουργούσε τόσο παρόμοια όσο και το υπεριώδες.

Τα περισσότερα τζάμια στα παράθυρα, φιλτράρουν το υπεριώδες φως, οπότε ακόμη και χωρίς το UV, το φως της ημέρας αποδεικνύεται ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτωθούν τα μικρόβια.

Τώρα, λοιπόν, αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι το φως της ημέρας μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιέστεροι, μειώνοντας τον αριθμό των μικροβίων στα σπίτια και παντού σε όλους τους χώρους.

diadrastika.com